Το μουσείο, το τζαμί και η εκκλησία - Free Sunday
Το μουσείο, το τζαμί και η εκκλησία

Το μουσείο, το τζαμί και η εκκλησία

Διαβάζω την οργη που ξεχειλίζει από τις δηλώσεις Ελλήνων παραγόντων επειδη η Αγία Σοφία έγινε τζαμί.

Είναι η ιδια οργή που ξεχείλιζε με το "παράνομο τιυρκολιβυκο μνημονιο", το οποίο θα κατέρρεε εντός ωρών αλλά όχι μόνο ισχύει αλλά έχει δημιουργησει και σοβαρά προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική.
Ας δούμε λοιπόν με ψυχραιμία το πλαίσιο της Αγιας Σοφιας..
Η Τουρκία νομιμοποιείται να εχει οποία χρήση θέλει στο μνημείο αρκεί να σέβεται τον χαρακτήρα του (να μην είναι πχ κινηματογράφος, όπως συνέβη σε πρώην τζαμί στη Θεσσαλονίκη) και να το παραδώσει αλώβητο στις επόμενες γενιές. Δηλαδή δεν μπορεί να σβήσει τις τοιχογραφίες.
Αν η Τουρκία τηρήσει αυτούς τους δύο κανόνες, δεν έχει νομικό πρόβλημα.
Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να μετατρέψει το πρόβλημα σε πολιτικό.
Διότι για τον Μπορέλ, η μετατροπή ενός μοναδικού αρχιτεκτονηματος σε τζαμί είναι λυπηρό γεγονός.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βιώνουν την παράνοια, αλλά δεν βιώνουν την προσβολή που αισθάνονται οι Έλληνες για τους οποίους η Αγία Σοφία είναι συνδεδεμένη με το συλλογικό ασυνείδητο.
Αν οι Έλληνες αξιωματούχοι εμφανίζονται να οδύρονται που η Αγία Σοφία γίνεται από μουσείο τζαμί, δεν πείθουν κανέναν.
Διότι η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα με τους Έλληνες δεν είναι ότι η Αγία Σοφία δεν είναι μουσείο. Το πρόβλημα ειναι ότι δεν είναι εκκλησία. 
Με την  απόφαση του να γίνει μουσείο, ο Μουσταφά Κεμάλ επέτρεψε και στις δύο θρησκείες να διατηρήσουν ζωντανή στη μνήμη τους την χρήση της Αγίας Σοφίας" Εκκλησία από το 537 έως το 1453, τζαμί από το 1453 έως το 1931, μουσείο από το 1934.
Προφανως για τον Κεμάλ δεν ήταν εύκολο μετά την στρατιωτική νίκη. Αλλά μόνο μετά από μια στρατιωτική νίκη, θα μπορουσε να κάνει την παραχώρηση της ουδετεροποιησης της Αγίας Σοφίας.
Προφανώς για τους Τούρκους δεν ήταν εύκολο να μην δουν την Αγία Σοφία ως τζαμι. Αλλά και για τους Έλληνες δεν ειναι εύκολο να μην την βλέπουν ως εκκλησία. 
Ας το πουν όμως: Το μνημείο έχει πολύ ιστορία. Εμείς θα θέλαμε να είναι εκκλησία, αλλά δεχόμαστε την ισορροπία.
Διότι αν προσπαθούν να πείσουν ότι στενοχωριούνται που η Αγία Σοφία δεν είναι πλέον μουσείο, μέχρι που προκαλούν γέλιο. Και πολιτικό ζήτημα δεν δημιουργούν.