Η ελληνική ναυτιλία, φάρος ανάπτυξης - Free Sunday
Η ελληνική ναυτιλία, φάρος ανάπτυξης

Η ελληνική ναυτιλία, φάρος ανάπτυξης

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι στη θάλασσα βρίσκεται ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα τελευταία παγκόσμια στοιχεία, 3.938 πλοία που πλέουν στις θάλασσες του κόσμου είναι ελληνόκτητα, το 13% της παγκόσμιας χωρητικότητας, ενώ αυτό το ποσοστό φτάνει στο εντυπωσιακό 26,6% όταν μιλάμε για δεξαμενόπλοια. Είναι απίστευτο, αν το σκεφτούμε, πως πάνω από ένα στα τέσσερα δεξαμενόπλοια του πλανήτη, που κινούν την παγκόσμια αγορά ενέργειας, είναι ελληνικών συμφερόντων!

Οι Έλληνες είμαστε λαός ναυτικός, από τα πιο αρχαία χρόνια. Μέσα στη θάλασσα μοχθούμε και από τη θάλασσα δοξαζόμαστε. Η θάλασσα μας συνδέει με τον υπόλοιπο πλανήτη, αλλά η θάλασσα μας έπαιρνε και μακριά, σε παλαιότερες εποχές. Η ναυτιλία έχει δώσει στην πατρίδα μας ισχύ, εμπορική, οικονομική, διπλωματική. Η ναυτιλία ενώνει τα νησιά μας με την ηπειρωτική χώρα. Τα επιβατικά πλοία μας είναι οι γέφυρες που συνδέουν τους κατοίκους των νησιών με τους υπόλοιπους Έλληνες και φέρνουν τουρισμό και ανάπτυξη σε κάθε ελληνικό νησί, ενώ τα ποντοπόρα εμπορικά πλοία έχουν περήφανα αναρτημένη τη γαλανόλευκη και εκπροσωπούν την Ελλάδα σε κάθε λιμάνι του κόσμου. Η ναυτιλία είναι κλάδος υπερκομματικού χαρακτήρα, ο πιο υγιής και ισχυρός της εθνικής οικονομίας, και είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας είναι παραδοσιακά ένα από τα πιο σημαντικά υπουργεία, ένα υπουργείο καίριο, που στηρίζει όχι μόνο την οικονομία αλλά και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Όταν έχεις το πλεονέκτημα του μεγαλύτερου στον κόσμο εμπορικού στόλου, το χρησιμοποιείς για να προωθήσεις τόσο την οικονομική ευημερία όσο και τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι και θα παραμείνει ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας!

Ο ένας χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μόνο η αρχή μιας νέας εποχής στην ελληνική ναυτιλία. Τα βήματα που έγιναν μέσα σε αυτόν τον έναν χρόνο με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και τη δουλειά του υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, του Γιάννη Πλακιωτάκη, και των στελεχών του υπουργείου είναι σημαντικά και προσφέρουν τη στέρεα βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε περαιτέρω!

  • Ο πλήρης εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες φέρνει το τέλος μιας σειράς γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που εμπόδιζαν για χρόνια την προσέλκυση σκαφών αναψυχής, αλλά δυσκολεύουν ακόμα και τις απλές μετακινήσεις μεταξύ των νησιών.
  • Η προώθηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) εντάσσεται στο όραμα της ψηφιακής Ελλάδας. Όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το βασικό εργαλείο για την επιτήρηση του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, με real time παρακολούθηση με θερμικές κάμερες των χωρικών μας υδάτων σε όλο το μήκος τους, με σημαντική εξοικονόμηση πόρων.
  • Τα νέα πλωτά μέσα που αποκτά το λιμενικό μας σώμα, όπως το πρώτο από τα δέκα νέα υπερσύγχρονα περιπολικά σκάφη που παραλήφθηκε πριν από λίγες ημέρες και είναι δωρεά της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», του δίνουν νέες δυνατότητες στις επιχειρήσεις αποτροπής και έρευνας & διάσωσης στο Αιγαίο και όπου αλλού χρειαστεί. Άλλωστε, επίκειται και η διεύρυνση του ανθρώπινου δυναμικού του σώματος με 1.500 ακόμη στελέχη, 900 από τα οποία θα κατανεμηθούν σε υπηρεσίες του Ανατολικού Αιγαίου.
  • Τέλος, η πλήρης εφαρμογή σε όλα τα πλοία και τα λιμάνια-πύλες εισόδου της χώρας των μέτρων υγειονομικής προστασίας διασφαλίζει ότι η μάχη ενάντια στην πανδημία που δώσαμε και κερδίσαμε όλοι μαζί δεν ήταν επί ματαίω και ότι η χώρα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της θα παραμείνουν ασφαλείς.

Το Αιγαίο, το Ιόνιο και όλες οι θάλασσες που περικλείουν τη χώρα είναι το σπίτι μας και οι ατέλειωτες θάλασσες του κόσμου είναι οι ευκαιρίες μας. Ο κόσμος αλλάζει πιο γρήγορα και πιο ριζικά τα τελευταία χρόνια απ’ ό,τι όλους τους τελευταίους αιώνες. Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να ενδυναμώσουμε την ελληνική ναυτιλία, ακόμα περισσότερο, να της δώσουμε τους τρόπους όχι απλώς να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αλλά και να ηγηθεί στον παγκόσμιο αυτόν μετασχηματισμό.

Η ελληνική ναυτιλία ήταν και θα παραμείνει ο «φάρος» της ανάπτυξης της χώρας. Όχι μόνο της οικονομικής αλλά και της πολιτιστικής και της κοινωνικής. Μια χώρα στραμμένη προς τη θάλασσα είναι μια χώρα εξωστρεφής, δυναμική και ζωντανή. Όταν ο Περικλής το 479 π.Χ. έλεγε «μέγα το της θαλάσσης κράτος», δεν εννοούσε μόνο τη στρατιωτική δύναμη. Ένα κράτος που έχει σύμμαχό του τη θάλασσα είναι πραγματικά «μέγα».