Το επώδυνο τέλος του εύκολου λαϊκισμού - Free Sunday
Το επώδυνο τέλος του εύκολου λαϊκισμού

Το επώδυνο τέλος του εύκολου λαϊκισμού

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο πρώτος από τους εμπλεκόμενους ο οποίος θα κληθεί να απολογηθεί ως ύποπτος για την πυρκαγιά στο Μάτι, θα είναι ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

Ο κ.Ψινάκης, ο οποίος το 2014 εξελέγη από τον πρώτο γύρο με 9266 ψήφους και ποσοστό 53% αποτέλεσε ένα προϊόν της μεγάλης αμφισβήτησης της πολιτικής από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Δεν ήταν ο μόνος και δεν ήταν μόνο ελληνικό το προϊόν. Στην Ιταλία κάλπαζε ο κ.Πέπε Γκρίλο.

Το ζήτημα ήταν ότι η πλήρης απαξίωση της πολιτικής, προκάλεσε και την απαξίωση του των προερχομένων από την πολιτική. Στα μάτια της κοινής γνώμης, η διοίκηση αντιμετωπιζόταν ως ένα όχημα, το οποίο πήγαινε με αυτόματο πιλότο και οι διοικούντες ήταν απλώς οι ωφελημένοι ενός συστήματος δημοσιότητας και αναγνωρισιμότητας.

Πολύ σύντομα μετά το 2014, δεν είχε καν παράταξη, μετά βρέθηκε παντελώς απροετοίμαστος στην πυρκαγιά στο Μάτι, εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με διάφορες αντικρουόμενες προσωπικές ιστορίες και στο τέλος της πενταετίας, δεν ήταν καν υποψήφιος. Κατέβηκε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής και πήρε σε όλη την χώραν 51.398 ψήφους και ποσοστό 0,91%. Στον δε δικό του δήμο, όπου ήταν ακόμη δήμαρχος, πήρε μόλις 234 ψήφους, το 1/40 των ψήφων των προηγούμενων εκλογών.

Τώρα ετοιμάζεται να πληρώσει την εμπλοκή του στην πολιτική καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κατηγορούμενος για πράξεις ή παραλείψεις που δεν συνεισέφεραν στην αντιμετώπιση της θανατηφόρας πυρκαγιάς. Διότι, όπως προέκυψε, δεν ήξερε να διοικήσει και ήταν απλώς αυτό που είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό του στο Instagram, μία παραμονή πρωοτοχρονιάς που ήταν στη Θεσσαλονίκη: «Δυο rock τρελό δήμαρχοι γιορτάζουν που τους μπήκε χαρούμενα...η χρονιά!!!».

Η τραγωδία στο Μάτι υπήρξε για όλους ένας τεράστιο μάθημα για το που εμπιστευόμαστε τη ζωή μας, όταν υπάρχει ανάγκη. Απεδείχθη παντελώς και να είναι τρελός και να είναι ροκ αυτός που ασκεί τη διοίκηση.

Και είναι αυτό ακριβώς το οποίο η κοινή γνώμη αναγνωρίζει στον Μητσοτάκη.

Ότι όταν κλήθηκε να διαχειριστεί τις ζωές μας στον κορωνοϊό, τα κατάφερε και στο τέλος ήμασταν καλά.

Είναι ακριβώς αυτό το αίσθημα το οποίο αντανακλάται στην ερώτηση “σκέφτεσαι να είχαμε ΣΥΡΙΖΑ στον κορωνοϊό;”

Όταν το καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορεί να προσδοκά καλύτερα αποτελέσματα...