Είναι τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου ελληνοτουρκική διαφορά; - Free Sunday
Είναι τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου ελληνοτουρκική διαφορά;

Είναι τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου ελληνοτουρκική διαφορά;

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλιν προσδιόρισε χθες τα θέματα ενός ελληνοτουρκικού διαλογου, τα οποία είπε ότι είναι η Ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή,  ο καθορισμός των ΑΟΖ, το Αιγαίο και η εκλογή μουφτή από τη μειονότητα στη Θράκη.

 
Το τελευταίο είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα το οποίο, όσο κι αν συνδέεται με τη συνθήκη της Λωζάνης, τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πιο δύσκολο μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
 
Το δεύτερο είναι ένα ανοιχτό θέμα από τη δεκαετία του 1970 αλλά η Ελλάδα δεν θέλει ποτέ να το λύσει με διμερή διάλογο αλλά με προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. 
 
Το πρώτο όμως είναι πλέον ένα εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα. Διότι αφορά τα ενεργειακα αποθέματα, όπως είπε χθες και ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών, Χαϊκο Μαας, και δεν ενδιαφέρει μόνο την Ελλαδα και την Τουρκία, αλλά την Αίγυπτο και τη Λιβυη, που ενεπλάκησαν στον καθορισμό των ΑΟΖ με Ελλάδα και Τουρκία, όπως και την Κύπρο και το Ισραήλ, που είναι χώρες της περιοχής, αλλά και τους μεγάλους παίκτες με παγκόσμια επιρροή και συμφέροντα και στην περιοχή.
Ουσιαστικά η βασική ελληνοτουρκικη διαφορά, δεν είναι πλέον ελληνοτουρκική υπόθεση αλλά παιχνίδι με πολλούς παίκτες.
Και δεν είναι βέβαιο ότι το σύνολο των εμπλεκομένων έχουν κοινή άποψη.
Όμως μέχρι να διαπιστωθεί αυτό,  ο καιρός βοηθά στην αποκλιμάκωση, ότι κι αν λέει ο Τούρκος πρόεδρος στο εσωτερικό του...