Το έγκλημα μιας δοξολογίας κι η δοξολογία ενός εγκλήματος - Free Sunday
Το έγκλημα μιας δοξολογίας κι η δοξολογία ενός εγκλήματος

Το έγκλημα μιας δοξολογίας κι η δοξολογία ενός εγκλήματος

«Η Εκκλησία μας καλεί, ενόψει της Δοξολογίας για την εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, και μέσα στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, τους δημοτικούς, περιφερειακούς και λοιπούς πολιτικούς αξιωματούχους να συμμετάσχουν, αυτή τη χρονιά, με έναν διαφορετικό τρόπο», είχε πει στις 23 Οκτωβρίου, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφορικά με τις επικείμενες εορταστικές εκδηλώσεις των ημερών.

Κι επειδή κάποιοι θα μπορούσαν να μην καταλάβουν, το έκανε σαφέστερο καθώς κάλεσε όλους, χωρίς να κάνει καμία  ονομαστική εξαίρεση, «να τιμήσουν τις ηρωικές θυσίες των προγόνων μας, των Ελλήνων και των Ελληνίδων που έδωσαν τη ζωή τους για τον τόπο μας, χωρίς να λάβουν μέρος στις επίσημες τελετές, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα για την αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν τη βασική πηγή διασποράς του ιού.

Αμέσως ακολούθησε η κυβέρνηση, η οποία όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ανταποκρινόμενη στο υπεύθυνο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου για την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων, ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός και τα μέλη της δεν θα παραστούν στη Δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου».

Μετά από αυτό κυκλοφόρησαν ευρέως φήμες ότι η δοξολογία στη Θεσσαλονίκη για την απελευθέρωση της πόλης και την επέτειο του ΟΧΙ θα ματαιωθεί, αλλά διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα. Άλλωστε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατήρησε το πρόγραμμα της στην πολη. Μάλλον δεν αισθάνθηκε οτιτην αφορούσε το θέμα.

«Η Δοξολογία θα τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοιού Covid-19», ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα της εορτής του πολιούχου.

Ανήμερα της εορτής βέβαια οι θύρες ήταν ανοιχτές έτσι ώστε να  να  προσκυνήσει οποίος θελει την εικόνα μέχρι την ώρα της δοξολογίας, φορωντας μάσκα η μη. Για αυτό δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές και χρειάστηκαν κιγκλιδώματα. Κάποιος τα είχε βάλει για να έχει τάξη ο συνωστισμός τον οποίο η αστυνομία δεν διέλυσε. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά.

"Μεγάλες ουρές έχουν δημιουργηθεί έξω από τον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, με τους πιστούς να περιμένουν για ώρες, ώστε να καταφέρουν να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί", έγραφε η Μακεδονία στον ιστότοπο της στις 10:15.

Κάποιος για να διευκολύνει έβαλε καρέκλες  στον προαύλιο χωρο του ναού για καθήμενους με μάσκα ή μη

Οι θύρες έκλεισαν πριν τη 1 για τη δοξολογία.

Κεκλεισμένων των θυρών δεν ήταν αυτό που είχε πει ο αρχιεπίσκοπος,ο οποίος είχε πει καθόλου δοξολογίες αλλά τουλάχιστον εξι μητροπολίτες της Βόρειας Ελλάδας δεν αισθάνθηκαν ότι τους αφορούσε το θέμα και πήγαν. Χωρίς μάσκες.

Κι όταν η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα παραστεί, αυτό δεν εξαιρεί τον τοπικό Υπουργό.

Και στη δοξολογία δεν παίρνουν μέρος εκπρόσωποι κομμάτων και τοπικές αρχές που κκάνουν δηλώσεις καταδικάζοντας τον κορωνοϊο.

Ούτε φεύγοντας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  ευχεται "χρόνια πολλά στον κόσμο που περίμενε έξω από τον ναό σε συνωστισμός που μάλλον κανέναν δεν παραξένεψαν.

Άλλωστε η πρόεδρος στη δήλωση που είχε κάνει βγαίνοντας από τον ναό, είχε απευθύνει έκκληση "σε όλους, και ειδικότερα στους νέους, να αποδείξουν στην πράξη το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που έχουν, ιδίως για τους πιο ευάλωτους".

Έξι ημέρες μετά, ένας από τους μητροπολίτες που συμμετείχαν στη δοξολογία βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊο και δεκαεννεα μέρες μετά, ένας άλλος εισήχθη για νοσηλεία ως θετικός στον κορωνοϊο και δεν εξήλθε ποτέ του νοσοκομείου.

Μετά από όλα αυτά, μπορούμε όλοι να τον θρηνήσουμε.

Και μέσα στον θρήνο για την απώλεια, ας δοξολογησουμε την υποκρισία.

Η δοξολογία της 26ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη  ανεβαζει τον αριθμο των νεκρών αλλά κανένας από όσους την υποστήριξαν ή την ανέχτηκαν δεν βρέθηκε να πει ΝΑΙ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τον μητροπολίτη Λαγκαδά...