H αυτοφροντίδα ως σύμμαχος στην περίοδο του εγκλεισμού - Free Sunday
H αυτοφροντίδα ως σύμμαχος στην περίοδο του εγκλεισμού

H αυτοφροντίδα ως σύμμαχος στην περίοδο του εγκλεισμού

Τι θα ήθελες να σε συμβουλέψει κάποιος όταν βρίσκεσαι σε μια δύσκολη κατάσταση; Ποιο θα ήταν το φάρμακο για να απαλύνει τον πόνο σου; Τι θα ήθελες να ακούσεις για να ζεστάνει την ψυχή σου και να σε κάνει να χαμογελάσεις; Ποιος είναι άραγε ο σύμμαχός σου;

Αυτές είναι κάποιες επίκαιρες ερωτήσεις, οι οποίες πολύ πιθανόν να γυρίζουν στο μυαλό σου ενώ προσπαθείς να προσαρμοστείς σε μια ρευστή πραγματικότητα, όπως αυτή που διανύουμε όλοι αυτή τη στιγμή. Εν μέσω πανδημίας, λοιπόν, με μια διάθεση να συνδεθείς ή όχι με τον εαυτό σου και τους γύρω σου, νιώθεις ότι η υγεία σου βάλλεται. Βάλλεται από έναν ιό που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη σωματική υγεία αλλά και την ψυχική. Οι επιπτώσεις της διαφορετικής κανονικότητας στην οποία χρειάστηκε να προσαρμοστούμε όλοι ήταν άμεσες και στην ψυχική μας υγεία, με τα σημάδια του φόβου, της απογοήτευσης και της ανησυχίας να έρχονται να καλύψουν το κενό της ανασφάλειας και της απόστασης. Μιας απόστασης που ξεκίνησε ως φυσική και, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις έγινε συναισθηματική.

Αυτό που χρειάζεται να ενισχύσουμε αυτή τη στιγμή είναι η άμυνα του οργανισμού μας, η θωράκιση της σωματικής αλλά και της ψυχικής μας υγείας. Ποιος είναι άραγε ο τρόπος να θωρακίσουμε την ψυχική μας υγεία;

Η σημαντικότητα του να φροντίσουμε τον εαυτό μας έρχεται πλέον στην καθημερινότητά μας ως μια απόλυτη ανάγκη. Μια ευκαιρία να συνδεθούμε με την αυθεντικότητα της ύπαρξής μας, ένα σημάδι να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να του συμπεριφερθούμε όπως συμπεριφερόμαστε σε κάποιον που αγαπάμε και νοιαζόμαστε.

Η αυτοφροντίδα έχει διάφορες διαστάσεις, κάποιες από αυτές θεωρούνται αυτονόητες, άλλες απλοϊκές και άλλες δύσκολο να επιτευχθούν. Αρχικά εμπεριέχει ένα πρακτικό κομμάτι, το οποίο περιλαμβάνει την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως το φαγητό, το νερό, ο ύπνος, η καθαριότητα, η ρουτίνα, η άσκηση. Μία ακόμα διάσταση είναι η νοητική, η οποία περιλαμβάνει το διάβασμα ενός βιβλίου, την απόλαυση ενός μουσικού κομματιού, την κίνηση με τη μελωδία ενός όμορφου τραγουδιού, μια πολύχρωμη παλέτα έτοιμη να χρησιμοποιηθεί πάνω σε έναν καμβά και φυσικά το… παιχνίδι.

Ακόμα, η αυτοφροντίδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συναισθηματική διάστασή της, μέσω της κάλυψης συναισθηματικών αναγκών. Φροντίδα είναι ένα χάδι, μια αγκαλιά… ή εν μέσω καραντίνας το να πάρω τηλέφωνο έναν άνθρωπο που αγαπώ και να μιλήσω για τα συναισθήματά μου. Να αφιερώσω χρόνο στην οικογένειά μου ή να βρεθώ στη φύση. Φροντίδα είναι ακόμα να μάθω να βάζω τα όριά μου, να λέω «όχι» σε ό,τι με πιέζει, με κουράζει, με αγχώνει, με δυσαρεστεί, και να ζητάω βοήθεια όταν τη χρειάζομαι. Φροντίδα είναι να υιοθετήσω μια νέα συνήθεια ή να διακόψω μια παλιά που τη θεωρώ βλαβερή ή επικίνδυνη.

Επίσης, η φροντίδα μπορεί να ανέβει σκαλοπάτι και να φτάσει στην πνευματική διάσταση και στην εξέλιξη, την οποία αναζητούμε μέσα από την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου αλλά και με την εξάσκηση της συγχώρεσης.

Φροντίδα εαυτού είναι η βίωση και η έκφραση της ευγνωμοσύνης. Το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η καλοσύνη απέναντι στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους μπορεί να γίνει πυξίδα της ζωής μας με άμεσα οφέλη στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Αυτοφροντίδα δεν σημαίνει βάζω τις ανάγκες μου πάνω από τις ανάγκες των άλλων. Φροντίζοντας τον εαυτό μου μαθαίνω να φροντίζω και τους ανθρώπους που αγαπώ, να χτίζω θετικές διαπροσωπικές σχέσεις και να συνδέομαι με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η αυτοφροντίδα μπορεί να περιέχει κάποιες δραστηριότητες που είναι μοναχικές, αλλά και κάποιες άλλες που χρειάζονται παρέα για να γίνουν. Η ποικιλομορφία της έκφρασης της φροντίδας του εαυτού είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της και είναι αυτό που μας βοηθάει να διευρύνουμε το ρεπερτόριο τόσο των σκέψεων όσο και των δράσεών μας και να κάνουμε την αυτοφροντίδα όχι απλώς μια λίστα από συμπεριφορές αλλά στάση ζωής.

Η ζωή εν μέσω πανδημίας είναι μια μοναδική ευκαιρία να αφουγκραστούμε τις ανάγκες μας και να βρούμε τρόπους να τις ικανοποιήσουμε, μέσα από πρακτικά αλλά και συναισθηματικά μονοπάτια να ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία και να χτίσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα.

Η αυτοφροντίδα είναι μοναδική για τον καθέναν. Εσύ ξέρεις καλύτερα να φροντίζεις τον εαυτό σου κι αν καμιά φορά το ξεχνάς δεν πειράζει, η ζωή θα σου το ξαναθυμίσει. Για να μην παρεξηγηθούμε, η φροντίδα εαυτού δεν είναι η απόλυτη αλήθεια και δεν είναι πάντα ενεργητική. Υπάρχουν φορές που δεν θέλω να κάνω τίποτα, που νιώθω συναισθηματικά εγκλωβισμένος, που προτιμώ τη μοναξιά και την απομόνωση. Φροντίδα εαυτού σε αυτή την περίπτωση είναι να ξέρω ότι μπορώ να κάνω πράγματα και να επιλέγω εκείνη τη στιγμή το τίποτα. Και όλα αυτά μέχρι να έρθει η στιγμή να ξαναγεμίσω τις μπαταρίες μου, να ανακτήσω τις δυνάμεις μου και να ξαναβγώ στον στίβο της ζωής.

Ξέρεις ποιο είναι το πρώτο βήμα. Βγες ένα ραντεβού με τον εαυτό σου και ρωτά τον τι θα τον έκανε να νιώσει όμορφα μέσα σε αυτή την κατάσταση. Πάρε την απάντησή σου και ξεκίνα. Ζητά από τον εαυτό σου να σου πει πώς θα ήθελε να τον φροντίσεις και κάν’ το πράξη.