Μετά έρχονται οι δημοσκοπήσεις.... - Free Sunday
Μετά έρχονται οι δημοσκοπήσεις....

Μετά έρχονται οι δημοσκοπήσεις....

Σύμφωνα με το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, η κυβέρνηση “κατηγορεί τους πολίτες για τη δική της αποτυχία”.

 

Με βάση την ανακοίνωση, αυτό συμβαίνει διότι “η κυβέρνηση προγραμματίζει άνοιγμα των σχολείων για άλλη μια φορά χωρίς να ακούει τους ειδικούς, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα και τεστ για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών”.

 

Η διαπίστωση θα μπορούσε να είναι και σωστή διότι όντως η κυβέρνηση προγραμματίζει το άνοιγμα των σχολείων.

 

Όμως ποιοι είναι οι ειδικοί τους οποίους δεν ακούει η κυβέρνηση;

 

Αν με τον όρο ¨ειδικοί” εννοούνται τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, δεν μπορεί να τους ακούσει διότι δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από την τελευταία συνεδρίαση τους, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην οποία αποφάσισαν ότι θα αποφασίσουν σήμερα Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου κι ενώ την ίδια ώρα ελάχιστοι από αυτούς έχουν απόψεις που δεν έχουν διακινήσει στα μέσα ενημέρωσης και ακόμη λιγότεροι απόψεις που συμφωνούν μεταξύ τους.

 

Αν με τον όρο “ειδικοί” εννοούνται όσοι δικαίως η αδίκως έχουν άποψη, το θέμα περιπλέκεται. Ένας από αυτούς εισηγήθηκε να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τις 20 Ιανουαρίου διότι θα έχουμε χιλιάδες κρούσματα.

Αυτόν να τον ακούσει ή να μην τον ακούσει;

Διότι το πρόβλημα με ορισμένους από τους “ειδικούς” είναι ότι ομιλούν περισσότερο από όσο χρειάζεται με αποτέλεσμα να μας μπερδεύουν αντί να μας διευκολύνουν. 

Αλλά αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το παρακάμπτει  και ζητά από την κυβέρνηση να ακούσει τους ειδικούς. Τους ίδιους ειδικούς που τα διαδικτυακά του τρολ απαξιώνουν καθημερινά ανεξαρτήτως απόψεων.

Αν σε κάτι συμφωνούν οι ειδικοί είναι ότι στα σχολεία δεν είναι κέντρα υπερμετάδοσης, οπότε δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Και στην πρώτη φάση, πριν κλείσουν και τα δημοτικά, οι περιπτώσεις κρουσμάτων σε σχολεία δεν ήταν πολλές.

Αλλά αν κάποιος έχει μία ιδέα για το πως να γίνει ασφαλέστερη η επιστροφή των μαθητών γιατί δεν τη λέει; Πχ σε ορισμένες βιομηχανίες , κάνουν θερμομέτρηση κάθε τετράωρο...

 

Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι “περιοριστικά μέτρα χωρίς σχέδιο, χωρίς ενίσχυση του συστήματος υγείας και χωρίς οικονομική ενίσχυση της κοινωνίας είναι καταδικασμένα να αποτύχουν”.

 

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι προϋπόθεση για να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα είναι:

 

  • οικονομική ενίσχυση της κοινωνίας,

    Αυτό θα μπορούσε να είναι σωστό, αλλά η κοινωνία με τα περιοριστικά μέτρα δεν έχει που να ξοδέψει τα λεφτά που όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα δεν έχει. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν αύξηση των καταθέσεων και μείωση των δαπανών με κάρτες τόσο μεγάλη που πολλοί φορολογούμενοι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το 30% των δαπανών τους με κάρτες.

 

  • ενίσχυση του συστήματος υγείας.

    Κι αυτό θα μπορούσε να είναι σωστό, αν τα περιοριστικά μέτρα δεν είχαν ως στόχο να απαλύνουν την πίεση στο σύστημα υγείας. Θα μπορούσε κάποιος να προτείνει να ενισχυθεί το σύστημα υγείας έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητα τα περιοριστικά μέτρα και το ενισχυμένο ΕΣΥ να μπορεί να ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών που θα προκαλεί η απουσία των περιοριστικών μέτρων. Θα διασπείρεται ο κορωνοϊός χωρίς ανάχωμα αλλά θα έχουμε μία χώρα απέραντο νοσοκομείο, όπου θα υπάρχει πάντοτε μία εντατική διαθέσιμη για τον καθένα που αρρωσταίνει. Αλλά ενίσχυση του ΕΣΥ για να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα, δεν βγάζει νόημα.

 

Σύμφωνα πάντοτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση “αρνείται την ενίσχυση του ΕΣΥ, τα μαζικά δωρεάν τεστ για τους πολίτες, την απαραίτητη επίταξη ιδιωτικών κλινικών”. Τρεις αρνήσεις:

 

  1. Ενίσχυση του ΕΣΥ: Ας συμφωνήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκλαμβάνει τα μέτρα τα οποία έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση ως ουσιαστική άρνηση. Αυτό είναι πολιτική εκτίμηση.

  2. Μαζικά δωρεάν τεστ: σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος από τις 28 Δεκεμβρίου είναι να γίνονται 12.000 την ημέρα. Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να φαίνονται λίγα, μπορεί να θεωρούν ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος. Αλλά άρνηση δεν προκύπτει. Απλώς η τεκμηρίωση των άλλων θέλει δουλειά και έρευνα.

  3. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών: Ο ιδιοκτήτης της μιας από τις δυο κλινικές που επιτάχθηκαν είχε δηλώσει ότι δεν του εστάλη ούτε ένας ασθενής και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει ότι «αντί για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ζούμε την επίταξη του Δημοσίου προς όφελος ιδιωτών». Από μία τέτοια επίταξη, μόνο ο κλινικάρχης ωφελείται διότι πληρώνεται, χωρίς να χρειάζεται να προσφέρει. Αλλά η ανάγκη για επίταξη, προκύπτει ότι ένας τουλάχιστον ασθενούς που δεν είχε κρεβάτι σε νοσοκομείο. Τέτοια περίπτωση, δεν καταγγέλθηκε ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από κανέναν άλλον.

Πρακτικά θα μπορούσε να είναι πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς δεν έχει ακροατήριο που να συγκινεί. Διότι κανένας σε αυτην την ανακοίνωση δεν βρίσκει να εκφράζονται τα δικά του προσωπικά συμφέροντα, τα οποία δεν προασπίζει κανείς άλλος.

Διότι σε ποιο ακροατήριο απευθύνεται αυτή η ανακοίνωση;

Στους ειδικούς;

Στους μαθητές;

Στους εκπαιδευτικούς;

Στους υγειονομικούς;

Στην κοινωνία;

Μήπως προσπαθώντας να απευθυνθεί σε ολους, καταφέρνει να μην αγγιζει κανέναν;

Μετά έρχονται οι δημοσκοπήσεις...