Ο Πολάκης, το σεξ και η εξουσία - Free Sunday
Ο Πολάκης, το σεξ και η εξουσία

Ο Πολάκης, το σεξ και η εξουσία

Η διαρροή της αναφοράς του Παύλου Πολακη στις σχέσεις των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τη μεσαία τάξη έχει πολλαπλές αναγνώσεις.

Η πρώτη και η πιο απλή ειναι αυτή που σταματά στα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποίησε ο "αψυς Σφακιανος" τα οποία επιβεβαιώνουν ότι ο άνθρωπος στους τρόπους του δεν αλλάζει.

«Στηρίξαμε την φτώχεια πήραμε 32, επειδή γαμησαμε τους μεσαίους, πήραν οι άλλοι 40», είπε ο κ.Πολακης σε μια εσωκομματικη διακομματική συνεδρίαση.

Το ότι από όλη τη συζητηση αυτό το αποσπασμα μάθαμε, σημαίνει ότι πρόκειται για μια επιλεκτική διαρροή, όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα που οι μισοί προσπαθούν να εκθέσουν τους άλλους μισούς.

Κάποιος ήθελε να εκθέσει τον Πολακη.

Το ζήτημα είναι πως μπορεί να ερμηνευθεί πολιτικά η αναφορά Πολακη.

Η απλή ερμηνεία είναι ότι προσπαθεί να καλοπιάσει τον Τσίπρα και να εκθέσει ξανά τον Τσακαλωτο για τον οποίο πρόσφατα είχε πει ότι αν μοίραζε τα 7 απο τα 37 δισ. του μαξιλαριού, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κερδίσει τις εκλογές.

Άλλωστε Πολακης και Τσακαλώτος συμφωνούν στην εκτιμηση για τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.  Ο Πολακης, που είναι λαϊκός, λέει "στηρίξαμε την φτώχεια", ο Τσακαλώτος, που είναι διανοούμενος,  είχε υπερηφανευθει για την "ταξική μεροληψία" των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε.

Βέβαια οι εκτιμήσεις του κ.Πολακη για τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες. Με την ίδια λογική θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές γιατί δεν έβαλε "κάνα - δύο" από τους αντιπάλους του μέσα. Αυτό μάλιστα το είχε προτείνει εγκαίρως όπως είχαμε μάθει και τοτε, όταν ήταν υπουργός, πάλι από μια μαγνητοφωνημένη διαρροη αποσπάσματος ομιλίας του σε κομματική συνεδρίαση.

Όμως όταν ο Πολακης λεει ότι αυτοί, η ΝΔ δηλαδή, που στηρίξαν τους μεσαιους πήραν παραπάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε τη φτώχεια, ουσιαστικά εισηγείται αλλαγή της "ταξικής μεροληψίας".

Εισηγείται αλλαγή στην κοινωνική ομάδα που πρέπει να εκφράσει το κόμμα αν θέλει να κυβερνήσει.
Τους λέει ότι η "φτώχεια" δεν φτάνει για την πλειοψηφία.

Άρα πρακτικα, για να έλθει η δεύτερη φορά αριστερά, την οποία -κατα τη Ζανέτ Τσιπρα- όλοι τρέμουν, πρέπει να εκφράσει τους" μεσαιους".

Το ερώτημα είναι τι αριστερά θα είναι αν εκφράζει τους μεσαιους αλλά η απάντηση είναι απλή και εύκολη:

Το ζήτημα δεν είναι το περιεχόμενο της εξουσίας αλλά  η άσκηση της.

Και κυνική...