Σκιές και ψίθυροι στο ΑΠΘ - Free Sunday
Σκιές και ψίθυροι στο ΑΠΘ

Σκιές και ψίθυροι στο ΑΠΘ

Δύο νέες καταγγελίες έγιναν χθες και προχθές στη Θεσσαλονίκη σε συνέχεια της καταγγελίας που είχε κάνει η κυρία Σοφία Μπεκατώρου για τον βιασμό της από παράγοντα της ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Αυτή τη φορά αφορούσαν καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την ίδια ακριβώς περίπτωση. Ο ισχυρός παράγοντας του διπόλου εξαναγκάζει τον αδύναμο σε σεξουαλική επαφή αξιοποιώντας τη θέση και τον ρόλο του, Στην περίπτωση της κυρίας Μπεκατώρου ήταν για να είναι απρόσκοπτη η προετοιμασία της, στην περίπτωση του ΑΠΘ για να είναι απρόσκοπτη η πορεία των σπουδών. Διότι όταν κάποιος έχει εξουσία, μπορεί εύκολα να βάζει προσκόμματα. Το ζήτημα είναι ποιες είναι δυνατότητες αντίδρασης και αυτοπροστασίας του συστήματος στο οποίο λειτουργούν αυτοί οι πόλοι.

Στην περίπτωση όμως του ΑΠΘ, υπάρχουν ορισμένες ακόμη ενδιαφέρουσες παράμετροι και χθες, όπως αναφέρει ο εκδότης της Παράλλαξης, Γιώργος Τούλας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου τον διαβεβαίωσε ότι “θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να καθαρίσει αυτή η σκιά και να αποδοθεί δικαιοσύνη που ζητούν οι πρώην φοιτήτριες του ΑΠΘ”.

Η σκιά δεν αφορά σε περίοδο διοίκησης του νυν πρύτανη, τον αφορά όμως, η θεσμική λειτουργία του ιδρύματος.

Στο ΑΠΘ, στη μία τουλάχιστον περίπτωση, στα μέσα της δεκαετίας του 2010, είχε γίνει μία ανώνυμη καταγγελία και είχε διαταχθεί ΕΔΕ. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ΕΔΕ δεν έφερε πόρισμα το οποίο να καταδικαστικό για τον καταγγελλόμενο, ο οποίος όμως στη συνέχεια φέρεται επίσης να πήρε άδεια για να διδάξει σε ξένο πανεπιστήμιο και όταν επέστρεψε συνταξιοδοτήθηκε

Καλό θα ήταν το ΑΠΘ να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα. Χωρίς το όνομα του καταγγελλόμενου. Γιατί καλό είναι να ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη. Διότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να υπήρξε συγκάλυψη.

Όμως η δημοσιοποίηση του πορίσματος χωρίς το όνομα του καταγγελλόμενου διατηρεί τη σκιά, Όλοι οι αφυπηρετήσαντες στα μέσα της δεκαετίας του 2015, λογικά αισθάνονται να είναι σε ένα κάδρο ενόχων και να πρέπει στον δρόμο να κατανοούν γιατί τους κοιτούν όλοι περίεργα. Η σκιά πρέπει να καθαρίσει γιατί απειλεί όχι μόνο αυτόν που αφορά αλλά αυτούς που δεν αφορά. Δεκάδες οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι το ΑΠΘ έχει μία σχετική ομάδα, η οποία ασχολείται κοινωνικά με παρόμοιες υποθέσεις.

Δούλεψε η συγκεκριμένη ομάδα, όταν έγινε η ανώνυμη καταγγελία; Ενεργοποιήθηκε και προσπάθησε να διερευνήσει τι ακριβώς έχει γίνει;

Γιατί το ζήτημα δεν είναι να χειροκροτούμε όσους βρίσκουν το θάρρος καταγγέλλουν, αλλά να υπάρχει το πλαίσιο ασφαλείας για να μπορούν να γίνονται οι καταγγελίες.

Δηλαδή πως έγινε η συγκεκριμένη ανώνυμη καταγγελία; Ήταν εύκολη η υποβολή της ή είχε προβλήματα ο καταγγέλλων;

Δουλεύει αυτή η Επιτροπή; Ξέρει ένας φοιτητής ή μία φοιτήτρια του ΑΠΘ που μπορεί να τη βρει και να την ενημερώσει αν έχει σήμερα το ίδιο πρόβλημα;