Αλ. Μαλλιάς: Η Ελλάδα στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, 200 χρόνια μετά - Free Sunday
Αλ. Μαλλιάς: Η Ελλάδα στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, 200 χρόνια μετά

Αλ. Μαλλιάς: Η Ελλάδα στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, 200 χρόνια μετά

Επιτρέψτε μου αρχικά να σημειώσω ότι εξίσου μεγάλη σημασία με τη γνώμη των άλλων θα είχε να συνειδητοποιήσουμε κι εμείς οι ίδιοι τη σημασία ανάλογων ιστορικών γεγονότων. Ποιον μεγάλο σκοπό υπηρετεί ο επετειακός εορτασμός; Πόσο κράτησε, αλήθεια, η υπέρβαση, η ανάταση; Μία, δύο μέρες το πολύ. Εκπληρώσαμε, λοιπόν, το χρέος μας; Είδατε ποια ειδησεογραφία και ποια κακέκτυπα της σημερινής Ελλάδος απασχολούν εδώ και εβδομάδες την επικαιρότητα πριν και μετά την 25η Μαρτίου.

Ναι, λοιπόν, να τονίσουμε ότι η Ελλάδα ευγνωμονεί. Διότι χάρη στους λίγους υπάρχουμε ως κράτος, ως συντεταγμένη πολιτεία. Ευγνώμονες, λοιπόν, γιορτάζουμε, προκειμένου να θυμηθούμε, να θυμίσουμε, κυρίως όμως να διδαχτούμε. Να συμφωνήσουμε και στην ανάγκη μιας «ενδοσκόπησης», υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα μετατραπεί σε αυτομαστίγωμα και σε αυτοενοχοποίηση. Δυστυχώς, είναι του συρμού. Το έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές, κυρίως από την αρθογραφία συμπατριωτών μας, δημόσιων κατηγόρων της Ελλάδος και της πολιτικής μας σε σχέση με την Τουρκία. Θεωρούν, για παράδειγμα, ότι για τη σημερινή κατάσταση των σχέσεων ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα.

Ναι, έχουμε την αυτογνωσία να παραδεχτούμε ότι η Ελληνική Πολιτεία υπήρξε συχνά πρότυπο και παράδειγμα. Να δεχτούμε επίσης ότι σε συγκεκριμένες στιγμές της Ιστορίας μας, που, δυστυχώς, επαναλαμβάνονται, η συμπεριφορά μας υπήρξε άστοχη και άσωτη. Γιατί φτάσαμε στη χρεοκοπία του 2010; Να δεχτούμε ταυτόχρονα ότι η σκέψη, η αποφασιστικότητα και αποφάσεις συγκεκριμένων πολιτικών μας ηγετών έδωσαν αίγλη και κύρος στην Ελλάδα. Κατά κανόνα οι αποφάσεις των πολιτικών μας ηγετών μάς οδήγησαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ας συμφωνήσουμε ότι ποτέ στο παρελθόν η Ελλάδα δεν είχε τη ζηλευτή θέση που μεταπολιτευτικά έχει στη Βαλκανική, κυρίως όμως στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα. Παρά τις όποιες αστοχίες και λάθη μας. Τα δικά μας λάθη έχουν συνήθως υψηλό κόστος.

Όσον αφορά τις εκδηλώσεις των άλλων για την Ελλάδα, ήταν χρήσιμες και συγκινητικές σε μερικές περιπτώσεις. Κυρίως διότι δεν περιείχαν τα στοιχεία μεμψιμοιρίας που έχουν ορισμένες θέσεις και κριτικές εντός των τειχών. Θα σταθώ όμως στο γεγονός ότι η γερμανική ηγεσία έπραξε μεν εκείνο που εθιμοτυπικά ήταν ορθό –αποστολή μηνύματος του προέδρου της–, έμεινε δε εκεί. Περιορίστηκε στο απολύτως τυπικό.