Ο Ερντογάν επιστρέφει στη Δύση μέσω Αρμενίας - Free Sunday
Ο Ερντογάν επιστρέφει στη Δύση μέσω Αρμενίας

Ο Ερντογάν επιστρέφει στη Δύση μέσω Αρμενίας

Η χτεσινή δήλωση του προέδρου Ερντογάν με την οποία επαναλαμβάνει παλαιότερη δήλωση του για τη σύσταση κοινής επιτροπής ιστορικών για να διαπιστωθεί τι έγινε το 1915 στην εξεγερμένη Αρμενία έχει δύο υποστελέχη.
 
  • Πρώτο παραδέχεται ότι κάτι έγινε, δηλαδή έγιναν σφαγές και όχι γενοκτονία. Τον ενδιαφέρει να αποφύγει η χώρα του μια τέτοια καταδίκη. «Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι είμαστε το μόνο έθνος και κράτος που ντρεπόμαστε γι’ αυτή τη μάχη», είπε σε μια ομολογουμένως δύσκολη ομολογία για το εσωτερικό της χώρας του.
  • Το δεύτερο είναι ότι θεωρεί ότι το θέμα είναι αρμοδιότητα της ιστορίας και όχι της πολιτικής. Δηλαδή οτι ο χαρακτηρισμός των "δυσάρεστων γεγονότων" του 1915, όποιος κι αν είναι αυτός, δεν πρέπει να επηρεάσει τις σημερινές σχέσεις των δύο χωρών. Δηλαδή της Τουρκίας και της Αρμενίας.
 
Πρακτικά ο κ.Ερντογαν δέχεται τις συνέπειες της προβλεπόμενης πλέον δυτικής στροφής της Αρμενίας και εκφράζει την επιθυμία τυο να μην έχει πλέον έναν ακόμη εχθρό στα σύνορα.
 
Μόνο που αυτό προϋποθέτει και τη δική του δυτικοστροφη πορεία. Μπορεί και να την προαναγγέλλει.
 
Πάντως η Μόσχα και χθες απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση Μπάιντεν για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Το 1995 αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία, η ρωσική δούμα είχε πει ότι είχε ως στόχο τη Ρωσία.
 
Χθες ο πρόεδρος Ερντογάν είπε οτι οι Αρμένιοι "σε συνεργασία με ρωσικές δυνάμεις πολεμούσαν κατά της Τουρκίας και οι αρχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έλαβαν μέτρα προφύλαξης".
Ούτε αυτό σχολίασε η Μόσχα.