Ποιον θέλει ο Τσίπρας για αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ; Μα τον Λοβέρδο ασφαλώς! - Free Sunday
Ποιον θέλει ο Τσίπρας για αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ; Μα τον Λοβέρδο ασφαλώς!

Ποιον θέλει ο Τσίπρας για αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ; Μα τον Λοβέρδο ασφαλώς!

Έξαλλοι έγιναν στο Κίνημα Αλλαγής με την παρέμβαση Τσίπρα στα εσωτερικά του και το σχόλιο του το οποίο ουσιαστικά στέλνει τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, αντί ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πολιτική τους επιλογή να στηρίξουν τον υποψήφιο που δεν θέλει ο Τσίπρας.

Όντως ο Λοβέρδος είναι ο υποψήφιος που δεν θέλει ο Τσίπρας ως πολιτικό εταίρο. Ούτε ο Λοβέρδος θέλει τον Τσίπρα. Ως εταίρο. Όχι ως αρχηγό του ΚΙΝΑΛ.

 

Εναι προφανές ότι με αρχηγό του ΚΙΝΑΛ τον Λοβέρδο, η κινητικότητα της συνεργασίας της "Προοδευτικής παράταξης" πάει στα αζητητα. 

Είναι κακό όμως αυτό για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Κατ' αρχήν η διαμονοποιηση του Λοβερδου ως δεξιού, θα οδηγήσει στην έξοδο, το τμήμα εκείνο του ΚΙΝΑΛ που έχει αντιδεξιες καταβολές. Δεν είναι πλειοψηφικό, αλλά αν ειναι 25%, σημαίνει δύο εκατοστιαίες μονάδες από την μια και θα οριοθετήσει μηδενικές εκροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα από την άλλη.

 

Παράλληλα θα οδηγήσει τον Ανδρέα Λοβέρδο να αναζητήσει τον κομματικό επαναπατρισμό όχι των ψηφοφόρων που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όσων πήγαν στην ΝΔ ακολουθώντας τους εμβληματικούς πρώην ΠΑΣΟΚους που έγιναν μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ή που δηλώνουν πλέον ψηφοφόροι, όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Αν αυτό συμβεί θα προκαλέσει μιαι αφαίμαξη της κεντροαριστερής συνιστώσας της Μητσοτακικης ΝΔ, άρα μείωση των ποσοστών της που θα επιφέρει ενίσχυση της πολυκεντρικοτητας αν και χωρίς ανατροπή του πλειοψηφικού χαρακτήρα της.

 

Ουσιαστικά δηλαδή κατά τον Τσίπρα μια εκλογή Λοβέρδου, θα καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ (άρα και τον ίδιο) αυτόνομα κυρίαρχο στην κεντροαριστερά ενώ θα προσφέρει συνεταίρους στον Μητσοτάκη.

 

Προφανώς η οπτική Τσίπρα πάσχει από το γνωστό έλλειμμα των ΣΥΡΙΖΑϊκων σκέψεων. Είναι απόλυτα επεξεργασμένη με αποτέλεσμα στερείται ευελιξίας γιατί δεν μπορεί να προσμετρήσει τη δυναμική των πραγμάτων του επόμενου εξαμήνου. 

 

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστεί αλλαγές, οι οποίες θα γίνονται κατά την ίδια τσιπρικη αποκυτοτητα και θα ερμηνεύονται ως κωλοτουμπες.

 

Γιατί όποιος νομίζει ότι μπορεί να προδιαγράψει με ακρίβεια τιι θα γίνει τους επόμενους έξι μήνες, υπάγεται στην κατηγορία όσων κανουν ερώτηση "ποιες μετοχές θα ανέβουν στο χρηματιστήριο για να αγοράσουν.

 

Η απάντηση των παλαιών κι έμπειρων χρηματιστων είναι "κάνε με μάντη, να σε κάνω πλούσιο"...