Το πολιτικό τοπίο των εγκαινίων της ΔΕΘ - Free Sunday
Το πολιτικό τοπίο των εγκαινίων της ΔΕΘ

Το πολιτικό τοπίο των εγκαινίων της ΔΕΘ

Με εγκαύματα από τις πυρκαγιές και με γρατζουνιές από τις αστοχίες του ανασχηματισμού, ανεβαίνει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει τη ΔΕΘ.

Τα εγκαύματα δεν είναι πρώτου βαθμού, είναι δεύτερου και βάλε. Έχουν αφήσει τα σημάδια τους οι πυρκαγιές, αλλά αυτό κοστολογείται περί τις δύο μονάδες πτώσης στο ποσοστό της ΝΔ. Θα έλεγα μάλιστα ότι θα μπορούσε να είναι και χειρότερα, αν αυτές οι δύο μονάδες που χάθηκαν από τη ΝΔ εμφανίζονταν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι μια απολύτως διαχειρίσιμη πτώση. Ο ανασχηματισμός είναι κάτι άλλο. Είναι αυτογκόλ και είναι χειρότερο από το να σου το βάζει ο αντίπαλος. Πονάει πιο πολύ..

Κοντά σε αυτά τα πρώτα ισχυρά προβλήματα εικόνας που έχει η κυβέρνηση, έχει να αντιμετωπίσει και θέματα της καθημερινότητας, όπως αυτό της πανδημίας (καθημερινότητα είναι κι αυτό πλέον), αλλά και της ακρίβειας που έχει προκύψει με την άνοδο των τιμών. Για την πανδημία έχει φρέσκα πρόσωπα (Πλεύρης, Γκάγκα) και ελπίζει σε μια ώθηση των εμβολιασμών, ώστε να μην κινδυνέψουν άλλο η οικονομία της χώρα και οι ελευθερίες μας.

Για την ακρίβεια έχει τόσες γραμμές ελευθερίας όσες του επιτρέπουν ο προϋπολογισμός και οι θεσμοί. Ευτυχώς για την κυβέρνηση, το θέμα του πληθωρισμού δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και ελπίζει να το διαχειριστεί σε υψηλότερο επίπεδο. Οι φόροι όμως έχουν αρχίσει να γίνονται απαιτητοί και μαζί με τα συσσωρευμένα χρέη της προηγούμενης περιόδου θα βάλουν τον πήχη των απαιτήσεων για ρυθμίσεις, φοροελαφρύνσεις και διαγραφή χρεών πιο ψηλά από ό,τι μπορεί να σηκώσει η τσέπη των Σταϊκούρα, Σκυλακάκη.

Στο κομμάτι της Θεσσαλονίκης θα έρθει αντιμέτωπος με την υπόγεια γκρίνια του πολιτικού προσωπικού της πόλης, που για μια ακόμα φορά έχουν τον ρόλο του κομπάρσου, όπως σχεδόν σε κάθε ανασχηματισμό (και περασμένων πρωθυπουργών). Ακόμα και στο «γκελ» αυτού του ανασχηματισμού (που έγινε με την επιλογή Στυλιανίδη), ούτε καν πέρασε νομίζω από το μυαλό του κ. Μητσοτάκη ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει κάποιους, έστω παλιούς κοινοβουλευτικούς, που, αν και δεν έχουν κυβερνητική εμπειρία, δεν έχουν προκαλέσει ποτέ πρόβλημα στο κόμμα και είναι και πρόθυμοι να δουλέψουν.

Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε; Αν είναι έτσι, να μας το πει ανοικτά να κανονίσουμε και εμείς ανάλογα τους σταυρούς μας και πού θα τους δώσουμε την επόμενη φορά...