Β. Γεωργιάδης: Το οικονομικό πλαίσιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη - Free Sunday
Β. Γεωργιάδης: Το οικονομικό πλαίσιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Β. Γεωργιάδης: Το οικονομικό πλαίσιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

του Βασίλη Γεωργιάδη, προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας

Η έλευση του φθινοπώρου βρίσκει την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια ιδιαίτερη συγκυρία αναφορικά με την τοπική της οικονομία αλλά και τον επιχειρηματικό της κόσμο. Η κρίση της πανδημίας συνεχίζει να είναι εδώ και να επηρεάζει τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής, αυξάνοντας την τιμή των πρώτων υλών και ανεβάζοντας το ενεργειακό κόστος, στοιχεία που είναι πλέον αισθητά και στη χώρα μας.

Η τοπική οικονομία της πόλης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κλονίστηκε σημαντικά, μιας και σημαντικό κομμάτι αυτής αποτελεί η εστίαση και το λιανεμπόριο, κλάδοι που τέθηκαν για πολλούς μήνες σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, ειδικά δεδομένων των συνθηκών, βοήθησε σημαντικά στο να κινηθεί η αγορά ικανοποιητικά τους τελευταίους μήνες και να φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Μεγάλη μερίδα των επιχειρηματιών αλλά και των καταναλωτών της πόλης ανησυχούν για τις συνέπειες ενός τέταρτου κύματος, καθώς και για πιθανά λουκέτα που θα ακολουθήσουν. Ο φόβος αυτός επηρεάζει την ψυχολογία της αγοράς συνολικά, δυσχεραίνει το επενδυτικό κλίμα και κρατάει «κλειστά» τα πορτοφόλια των καταναλωτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το μέλλον με αβεβαιότητα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να στηρίξει τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τον κόσμο της εργασίας, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο με βάση την πορεία της πανδημίας.

Το μέλλον της Θεσσαλονίκης και η ευημερία των πολιτών της είναι έννοιες άμεσα συνυφασμένες με την προσέλκυση επενδύσεων τα επόμενα χρόνια. Τα έργα υποδομής που υλοποιούνται/δρομολογούνται αυτήν τη στιγμή θα δημιουργήσουν κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε η Θεσσαλονίκη να καταστεί ελκυστική προς υποψήφιους επενδυτές. Ο πρόσφατος εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου «Μακεδονία», η σύνδεση του λιμένα με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, η νέα περιφερειακή Flyover, η ολοκλήρωση του «πολύπαθου» μετρό είναι μερικά από τα έργα που θα αναβαθμίσουν τη Θεσσαλονίκη συνολικά τα επόμενα χρόνια. Ένα ακόμα μεγάλο project, που αυτήν τη στιγμή δεν βρίσκεται στο επιθυμητό στάδιο ωρίμανσης, αποτελεί η ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης (περιοχή παλαιών σφαγείων). Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερα υποβαθμισμένη και παραμελημένη διαχρονικά, η οποία όμως δεν πρέπει να χάσει το τρένο της ανάπτυξης.

Η Θεσσαλονίκη δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλον χρόνο. Η λειτουργία των επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες σε συνθήκες πανδημίας, η ομαλή και ανεμπόδιστη αποπεράτωση των έργων υποδομής που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, η όσο το δυνατόν αρτιότερη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα καταστήσουν την πόλη ανθρώπινη και ελκυστική, τόσο για τους πολίτες της όσο και για αυτούς που θέλουν να επενδύσουν, να δημιουργήσουν σε αυτή. Το επόμενο διάστημα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της πόλης μακροπρόθεσμα.