Ο Μπογδάνος στις γειτονιές του Αντετοκούνμπο - Free Sunday
Ο Μπογδάνος στις γειτονιές του Αντετοκούνμπο

Ο Μπογδάνος στις γειτονιές του Αντετοκούνμπο

Η παρέμβαση του βουλευτή Μπογδάνου, η οποία προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης και την παρέμβαση του εισαγγελέα, ειχε δύο πλευρές 

Το πολιτικό επιχείρημα ότι υπάρχει ζήτημα με την παρουσία των ξένων στο κέντρο της Αθήνας, και το διαδικαστικό, δηλαδή τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των μαθητών.

Χωρίς το διαδικαστικό, τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των μαθητων, η παρέμβαση Μπογδάνου δεν θα είχε πολιτικό αποτύπωμα.

Αν ο Μπογδάνος έλεγε απλώς ότι στα νηπιαγωγεία της Αθήνας, φοιτουν κατά πλειοψηφια μη Έλληνες το γένος μαθητές, ούτε το θέμα το οποίο ήθελε να αναδείξει, θα αναδείκνυε, ούτε δημοσιότητα θα ειχε. Ούτε μονοστηλο θα εξασφάλιζε. Ρίσκαρε το διαδικαστικό, ποντάροντας στα αυτιστικά αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ που θα αναδείκνυαν το θέμα, και πιστώθηκε το πολιτικό.

Διότι ουδείς βουλευτής της ΝΔ διαφώνησε στο πολιτικό μέρος. Ούτε ο Συρίγος που εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια. Ούτε η Ντόρα που είναι φιλελεύθερη. Το διαδικαστικό δε ολισθημα προσέφερε το τέλειο άλλοθι. Την αποδοκιμασία της διαδικασιας, χωρίς να αγγίζεται η πολιτική ουσία. Ούτε καν η αντιπολίτευση αναφέρθηκε στην πολιτική διάσταση. Για τα παιδάκια μίλησαν όλοι.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Μητσοτάκης είχε πει όταν κατέλαβαν οι Ταλιμπάν την Καμπούλ ότι ένα δεν μπορεί η Ευρώπη να δεχτεί ένα νεο κύμα προσφύγων.

Δυσαρεστημένοι είναι ευλογως οι βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στην Α Αθηνών. Διότι απέκτησαν έναν ακόμη αναγνωρίσιμο ανθυποψήφιο με συγκεκριμένο ακροατήριο. 

Αλλά αυτό δεν αποτελεί ακομη σοβαρό πρόβλημα για τον Μητσοτακη. Το πιο ανησυχητικό για τον πρωθυπουργό είναι ο κίνδυνος, εξαιτίας παρόμοιων δηλώσεων, αποξενωσης απο κεντροαριστερά ακροατήρια που δείχνουν ανοχή στην κυβέρνηση ακόμη κι αν δεν ψηφίζουν ΝΔ. Παρεμβάσεις τύπου Μπογδάνου μπορεί να δημιουργήσουν χάσμα με αυτά τα στρώματα τα οποία μπορεί να προσλαβουν τη ΝΔ ως ακραια, άσχετα με την άποψη τους για τη διαχείριση των μεταναστών. Ομως ο Μητσοτάκης από αυτόν τον χώρο αντλεί τη νομιμοποίηση των υπερκομματικων πρωτοβουλιών του, όπως η ανάθεση στον Σταύρο Μπένο της αποκατάστασης της Εύβοιας μετά τις φωτιές. 

Η αξιοποίηση της πολιτογράφησης Αντετοκούνμπο δείχνει και τον στόχο και τα αντανακλαστικά του Μαξίμου. Άλλωστε η αυτοδυναμία της ΝΔ χωρίς κεντροαριστερή τουλαχιστον ανοχη, είναι δύσκολη.

Όμως η συζήτηση για το πολιτικό μέρος, για την διαχείριση δηλαδή των μεταναστών στο κέντρο των πόλεων, έχει μπει πλεον στην πολιτικη ατζεντα ενοψει των εκλογών.

Διότι για την αυτοδυναμία δεν αρκεί στον κ Μητσοτάκη η κεντροαριστερή ανοχη. Χρειάζεται και συμπαγή ΝΔ. Ο περιορισμός των κυρώσεων στον συνήθως αμετροεπή βουλευτή, στην προειδοποίηση δείχνει ότι  όσοι συμμερίζονται τις ανησυχίες τύπου Μπογδάνου, έχουν ακροατήριο. Στη ΝΔ και όχι μόνο. Αλλβστε ο Μπογδανος και ο Αντετοκουνμπο στις ίδες γειτονιές αναφέρονται.