Η ώρα της ανάπτυξης, με τους νέους και τη μεσαία τάξη στο επίκεντρο - Free Sunday
Η ώρα της ανάπτυξης, με τους νέους και τη μεσαία τάξη στο επίκεντρο

Η ώρα της ανάπτυξης, με τους νέους και τη μεσαία τάξη στο επίκεντρο

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στους 26 μήνες της θητείας της, κλήθηκε να διαχειριστεί διαδοχικές κρίσεις. Εθνικές και παγκόσμιες. Ανταπεξήλθε με επιτυχία. Από το μεταναστευτικό και την κρίση στον Έβρο μέχρι την πανδημία του COVID-19, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, και την κλιματική κρίση, η οποία εκδηλώθηκε στην πατρίδα μας με τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με μεθοδικότητα και επιμονή εφάρμοσε στο μέτρο του δυνατού το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό, με προφανή αποτελέσματα σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Από την εκπαίδευση και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας μέχρι τη διευκόλυνση των κάθε είδους συναλλαγών των πολιτών με το κράτος, τους φορείς και τις υπηρεσίες του.

Κυρίως, όμως, οι πολιτικές επιλογές που έγιναν έφεραν την ανάκαμψη και προγραμμάτισαν την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία καθορίζει την ευημερία των Ελλήνων. Ήδη έχει καλυφθεί το χαμένο έδαφος λόγω της πανδημίας –το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) είναι 0,6% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα– και το ΑΕΠ σημείωσε αλματώδη αύξηση 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ένα χρονικό διάστημα στο οποίο δεν συνυπολογίζεται η τουριστική έκρηξη που έλαβε χώρα τον Ιούλιο και, κυρίως, τον Αύγουστο. Ο στόχος της ανάπτυξης για το σύνολο του 2021 αναθεωρήθηκε από το 3,6% στο 5,9%, ενώ οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θεωρούν πλέον ως βασικό σενάριο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το «αισιόδοξο» σενάριο, προβλέποντας ανάπτυξη κοντά ή άνω του 8% (UBS 7,8%, Moody’s Analytics 8,2%, Capital Economics 8,5%). Εφόσον επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες προβλέψεις η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της επιπλέον δημοσιονομικό χώρο άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ανάπτυξη για όλους

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το μέρισμα της ανάπτυξης να μοιραστεί δίκαια σε όλους. Πλουσιότερη Ελλάδα θα πρέπει να σημαίνει και πλουσιότεροι Έλληνες», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ 2021. Με τη συνολική παρουσία του στη ΔΕΘ και ύστερα από έναν πολύ δύσκολο Αύγουστο, ο πρωθυπουργός πέτυχε τη φυγή προς τα εμπρός, ορίζοντας την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τους εναπομείναντες 22 μήνες. Έμφαση στην οικονομία, δυναμική συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες, με τους νέους και τη μεσαία τάξη στο επίκεντρο. Πρόκειται για δύο κατηγορίες συμπολιτών μας που βίωσαν στο έπακρο τις επιπτώσεις της πολυετούς οικονομικής και όχι μόνο κρίσης και πλέον, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μπορούν να αρχίσουν να παίρνουν πίσω όσα τους στερήθηκαν.

Οι νέοι στο προσκήνιο

Οι συντονισμένες κυβερνητικές ενέργειες προς όφελος των νέων ξεκίνησαν με το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις, μέσω του οποίου οι νέοι αποκτούν τον έλεγχο και εξασφαλίζουν την επικουρική τους σύνταξη. Οι εισφορές κάθε νέου εργαζόμενου θα πηγαίνουν στη δική του σύνταξη και όχι στη χρηματοδότηση των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων. Θα αποταμιεύονται, θα επενδύονται και οι αποδόσεις θα ενσωματώνονται στην επικουρική του σύνταξη, ενώ το κράτος διασφαλίζει τις μη αρνητικές αποδόσεις σε πραγματικούς όρους. Το αποτέλεσμα θα είναι υψηλότερη επικουρική σύνταξη.

Η συνέχεια δόθηκε με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ.

  • Για το «πρώτο ένσημο», που διευκολύνει την είσοδο στην αγορά εργασίας των νέων χωρίς προϋπηρεσία.
  • Για την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών έως 800.000 ανά τέκνο και ανά γονέα, που διευκολύνει την αξιοποίηση της γονικής περιουσίας.
  • Για την αύξηση κατά 50%, από 100.000 σε 150.000, στις επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας.
  • Για την επέκταση του στεγαστικού επιδόματος 1.000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές των αναβαθμισμένων δημόσιων ΙΕΚ.
  • Για την κατάργηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών.
  • Για την καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους.
  • Για την έμφαση που δίνεται στις πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το επόμενο βήμα θα είναι η εύρεση φθηνής στέγης για νέα ζευγάρια με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, μέσω της αξιοποίησης ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Επιπλέον, τους επόμενους μήνες θα καταρτιστεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Νεολαία, που θα συζητηθεί στις πρωθυπουργικές επισκέψεις και στις 13 περιφέρειες της χώρας με νέους της κάθε περιοχής και θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: ισότητα στις ευκαιρίες, εξωστρέφεια, ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση, διεύρυνση της συμμετοχής των νέων στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική δράση.

Στήριξη της μεσαίας τάξης

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι και πάλι μειωμένος, βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών και της νέας, δικαιότερης αντιμετώπισης των φόρων στην ακίνητη περιουσία, ώστε η εδώ και δεκαετίες βασική επένδυση των Ελλήνων, το σπίτι τους, να επανακτήσει την αξία του. Η μείωση του φόρου στα ακίνητα συμπληρώνει μια σειρά μέτρων στήριξης της μεσαίας τάξης που ήδη υλοποιούνται και άλλα που επεκτείνονται ή που ανακοινώθηκε η εφαρμογή τους από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Μέτρα που έχουν να κάνουν με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την επιστρεπτέα προκαταβολή, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και των εργοδοτικών εισφορών, την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες έως το τέλος του 2022, τη μείωση του φόρου εισοδήματος στο 22%, την επέκταση έως το τέλος του 2021 του προγράμματος «Γέφυρα» για τους δανειολήπτες που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λόγω της πανδημίας, την προστασία των καταναλωτών απέναντι στο διεθνές κύμα ανατιμήσεων.

Η σταθερή επιλογή στήριξης της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση αποτυπώνεται ήδη στα νούμερα. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 18,9 δισ. ευρώ, των επιχειρήσεων κατά 13,9 δισ. ευρώ. Το διαθέσιμο ετήσιο εισόδημα έχει βελτιωθεί από 365 έως 1.614 ευρώ τον χρόνο χάρη στις μειώσεις φόρων και εισφορών, ενώ θα βελτιωθεί περισσότερο με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα όντως αλλάζει και κοιτάζει ψηλά, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.