Επικυριαρχίας παρεπόμενα - Free Sunday
Επικυριαρχίας παρεπόμενα

Επικυριαρχίας παρεπόμενα

Από τα παλιά τα χρόνια, η ΝΔ ήταν σύμφωνα με τους αντιπάλους της ακροδεξιό κόμμα. Άλλοτε γιατί είχε στις τάξεις της τον κ. Απόστολο Ανδρεουλάκο, άλλοτε γιατί είχε τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, σχεδόν πάντα γιατί είχε τον κ. Μάκη Βορίδη κι εσχάτως τον κ. Αθανάσιο Πλεύρη. Η παρουσία του Πάνου Καμμένου δεν χαρακτήρισε τη ΝΔ ως ακροδεξιά, άλλωστε ο συγκεκριμένος ξεπλύθηκε για τα καλά συμμετέχοντας στην κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά. Όλα αυτά, βέβαια, έχουν ληφθεί υπόψη από τους ψηφοφόρους και δεν εμπόδισαν τη θριαμβευτική εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η επιμονή στο αφήγημα περί ακροδεξιάς μαρτυρά υποτίμηση του εκλογικού σώματος και καταδεικνύει την πλήρη αδυναμία της αντιπολίτευσης να αρθρώσει πειστικό λόγο.

Στο πάνθεο των «ακροδεξιών αστέρων» προστέθηκε αυτοβούλως και ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίστα με τα ονόματα μαθητών νηπιαγωγείου, θέλοντας να καταδείξει στην επιεική εκδοχή το δημογραφικό, στην πιο αυστηρή και ρεαλιστική την αντιπάθειά του στους αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας. Στη συγκεκριμένη λίστα, τα ονόματα των μαθητών ήταν ξενικά. Θα είχε ελαφρυντικά ο συγκεκριμένος βουλευτής αν μας έπειθε ότι είναι πραγματικός ακροδεξιός, ακόμη και ρατσιστής. Θα ξέραμε ακριβώς με ποιον έχουμε να κάνουμε. Το κακό είναι ότι δείχνει έτοιμος να πει το οτιδήποτε, προκειμένου να αλιεύσει ψήφους. Τούτο, είναι μακράν, χειρότερο.

Το προσφυγικό (όπως εξελίχθηκε) τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε μεγάλη πληγή για τη χώρα και όλοι γνωρίζουμε ότι έδωσε και στρατηγικής σημασίας εφόδια στην Τουρκία για να παίξει μαζί μας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη στιγμή αυτή, όμως, το όλο ζήτημα έχει φύγει εντελώς από την επικαιρότητα και είναι γεγονός ότι οι πραγματικές παράμετροί του έχουν σε σημαντικό βαθμό ελεγχθεί. Οι ροές έχουν περιοριστεί δραστικά, γίνεται σοβαρή δουλειά στη διαχείριση του πληθυσμού που εγκλωβίστηκε στη χώρα μας, η συνεργασία με την Ε.Ε. είναι αρκετά αποδοτική, τα νησιά έχουν αποφορτιστεί σημαντικά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προσφυγικό σε έξαρση, ούτε ανεξέλεγκτοι πληθυσμοί στους δρόμους. Ποια η σκοπιμότητα της ανάρτησης;

Ας μη μας διαφύγει ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων μαθητών (πέρα από το όποιο ποινικό σκέλος που θα ερευνηθεί αρμοδίως) στοχεύει σε οικογένειες αλλοδαπών οι οποίες, στέλνοντας τα παιδιά τους στο σχολείο, δείχνουν έμπρακτα ότι επιθυμούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία μας. Αν έπρεπε να στοχοποιήσουμε κάποιους, σίγουρα δεν θα ήταν αυτοί. Αν έπρεπε να αναδείξουμε την υπογεννητικότητα ως πρόβλημα, αυτός δεν ήταν ο τρόπος. Μπορούσαμε να απευθυνθούμε στους Έλληνες και να συζητήσουμε την αλλαγή του μοντέλου διαβίωσης και την αντίληψή μας περί προόδου και ευημερίας, τα οποία τα τελευταία χρόνια συνδυάστηκαν απαράβατα με τα λίγα παιδιά. Αν εμείς ευδαιμονούμε και λιγοστεύουμε, δεν μας φταίνε οι ξένοι. Η φτώχεια και η κρίση από μόνες τους δεν αποτελούν αιτιολογία, μιας και οι παππούδες μας με τα πολλά παιδιά, δεν είχαν, κυριολεκτικά, να φάνε.

Ένα καλό ερώτημα, πίσω από όλα αυτά, είναι το ποιοι ακριβώς είναι οι Έλληνες. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ένας στους δέκα που ζούσε τότε στην Ελλάδα είχε γεννηθεί σε άλλη χώρα και δεν είχε ελληνική υπηκοότητα. Οι περισσότεροι από αυτούς, μη έχοντας υπηκοότητα, ακόμη, έχουν αποκτήσει παιδιά που έχουν την ελληνική υπηκοότητα διότι έχουν γεννηθεί εδώ, έχουν εξαντλήσει τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, έχουν σπουδάσει και έχουν κατακτήσει, άξια, θέσεις στην κοινωνία και την οικονομία. Το ίδιο θα εξελιχθεί (ορθώς) και ως προς τα αξιώματα, χωρίς να το καταλάβουμε. Με άλλα λόγια, ακολούθησαν την ίδια πορεία που είχαν οι δικοί μας μετανάστες στην Αμερική, την Αυστραλία και παντού στον κόσμο. Θα έχει ενδιαφέρον το τι ακριβώς θα μετρήσει η απογραφή που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Καλό είναι να αρχίσουμε να αποκτούμε ακριβέστερη αντίληψη για τι και ποιοι είναι σήμερα οι Έλληνες. Καλό είναι επίσης, την από πολλές πλευρές διατυπούμενη αμφιβολία μας για τη δυνατότητα ενσωμάτωσης μεταναστών με μουσουλμανικό θρήσκευμα, να τη διατυπώνουμε με τρόπο που δεν θίγει τους συμπολίτες μας στη Βόρεια Ελλάδα. Οι οποίοι βεβαίως είναι και γνήσιοι Έλληνες και πατριώτες. Ας θυμόμαστε επίσης, ότι όλοι εμείς, «οι γνήσιοι», έχουμε μαζευτεί εδώ (και ως πρόσφυγες) από πολλές μεριές, έξω από τα σημερινά σύνορα, αναμεμιγμένοι με πολλούς άλλους πολιτισμούς. Ας μη ξεχνούμε όσους νέους μας μετανάστευσαν πρόσφατα και θα κάνουν μικτές οικογένειες στο εξωτερικό.

Οι φιλελεύθερες καταβολές του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο κοσμοπολιτισμός του δεν κρύβονται, ούτε αναιρούνται από τη μάταιη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να προσαρμόσει την πραγματικότητα στα συνθήματα ή τις επιθυμίες της. Φαίνεται να υπονομεύονται όμως ευθέως από ενέργειες τύπου Μπογδάνου, οι οποίες μαρτυρούν ότι υπάρχει και στο κυβερνών κόμμα ένα ακροατήριο έτοιμο να ακούσει τα «πατριωτικά» και να φερθεί ανορθολογικά. Προφανώς, η ΝΔ δεν μετασχηματίστηκε σε μια νύχτα, επειδή εξέλεξε τον Μητσοτάκη αρχηγό. Ούτε όλοι στο κόμμα έχουν διάθεση να παίξουν καθοδηγητικό ρόλο, αρκούμενοι στο να χαϊδεύουν αυτιά.

Η κυνική εκδοχή θα έλεγε ότι είναι καλύτερα οι ακροδεξιοί, εντός κι εκτός εισαγωγικών, να παραμένουν ενσωματωμένοι στο μεγάλο κόμμα, ώστε να μη δρουν ανεξέλεγκτοι και να μη γίνονται πραγματικά βλαβεροί. Δεν καθορίζουν αυτοί τη φυσιογνωμία του, όσο κι αν θα ήθελε η αντιπολίτευση. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποστρέφεται τη σοσιαλδημοκρατία, δήλωνε αριστερός, τώρα δηλώνει προοδευτικός, αλλά πάντοτε ντρέπεται να πει αυτό που πραγματικά είναι: κομμουνιστής.

Η θεωρητικά αυστηρή εκδοχή θα οδηγούσε τον συγκεκριμένο βουλευτή σε άμεση διαγραφή και ταυτόχρονα σε ενδεχόμενη αποξένωση κάποιων ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία. Ενδεχομένως, μικρό το εκλογικό κακό.

Αυτό που πραγματικά θα συμβεί, ωστόσο και θα οφείλεται στην εξαγγελμένη βούληση του Μητσοτάκη να επιδιώκει συνθέσεις και συναινέσεις, θα είναι ο κ. Μπογδάνος και όσοι θέλουν να του μοιάσουν, να υπηρετήσουν μέχρι τέλος την πολιτική του πρωθυπουργού. Αυτή θα είναι και η πολιτική τους τιμωρία και θα είναι ουσιαστική.

Η εφαρμοζόμενη πολιτική του κ. Μητσοτάκη σήμερα είναι η μόνη ορθολογική και ψύχραιμη (άσχετα αν συμφωνεί κανείς μαζί της) με μετρήσιμα αποτελέσματα. Όλοι οι άλλοι απλώς κραυγάζουν, συνθηματολογούν και βρίζουν. Αυτή είναι η βάση της σημερινής του κυριαρχίας και οι εσωκομματικές παρεκτροπές δεν είναι σε θέση να την πλήξουν. Εξακολουθεί να ισχύει η ρήση του αείμνηστου Αβέρωφ: «το αρνί έξω από το μαντρί, το τρώει ο λύκος».