Do it law: Οι θέσεις της Υπ.Προέδρου του ΔΣΘ, Ζωής Μιζέλη - Free Sunday
Do it law: Οι θέσεις της Υπ.Προέδρου του ΔΣΘ, Ζωής Μιζέλη

Do it law: Οι θέσεις της Υπ.Προέδρου του ΔΣΘ, Ζωής Μιζέλη

Είμαι Υποψήφια Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) στις προσεχείς Εκλογές στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2021.

Σας αποστέλλω τις Θεσεις και τις Προτασεις μου, όχι μονο για το μελλον και τους στοχους του ΔΣΘ, αλλα και για ένα νέο συστημα απονομης Δικαιοσυνης στην Ελλαδα και στην Ευρωπη, το ενημερωτικό προεκλογικό μου υλικό. Παρακατω το λινγκ από τον επισημο ιστοτοπο του ΔΣΘ με τις δημοσιευμενες θεσεις μου σε επισυναπτομενο αρχειο. Θα δειτε ακομη , σχετική 2 σέλιδη αφίσα μου, πάνω στην οποία υπάρχουν δύο hastags : 

To πρωτο   

#Support Art Workers     #Support Art Lawyers Workers

Και το δεύτερο 

#Save the Planet      #There is no Planet B

Θέλοντας να περάσω το μήνυμα #Do it Law

Δηλαδή, ότι , αφενός, τα θεσμικά νομοθετικά πλαίσια που προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα και τους Καλλιτέχνες, καθώς και  τα νομοθετικά πλαίσια που προστατεύουν το φυσικό, αδόμητο περιβάλλον είναι ελλιπή και αναχρονιστικά για την κοινωνία μας, αφετέρου, η εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας από τους Δικαστές και τους Δικηγόρους θα πρέπει να τύχει μεγαλύτερης προσοχής.

Γι αυτό έμπρακτα έχω καταθέσει ενώπιον του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης την αρ. 6243 Αίτησή, ως Πρόταση μου για το ανενεργές τοπικό Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος του ΔΣΘ, που είχε ιδρυθεί με αξιώσεις στόχων το έτος 2010, κατοπιν τοτε δημοσιας προσκλησης σε αναλογους φορεις και συλλογικοτητες της πολης μας, προκειμενου  τωρα ξανα να επικαιροποιηθεί ο σκοπός και η δράση του και να μετεξελιχθεί σε ένα αυτοτελες οργανικο Τμημα/Υπηρεσια  του ΔΣΘ ως «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», όχι μονο τοπικης, αλλα και πανελλαδικής εμβέλειας. Ηδη, έχω ζητήσει να συλλεχθούν τα νομικά κείμενα που έχουν παραχθεί από διάφορες πηγές (κεντρική Διοίκηση, Υπουργεία, Δήμους, Περιφέρεια, συλλογικότητες, ακτιβιστική δράση κλπ) για τη ΜΕΑ Λαγκαδά, το ΦΟΣΔΑ Θεσσαλονίκης, το ΦΟΣΔΑ Ιονίων Νήσων, την Πυρκάλ κλπ. Θα παλεψω για να βρεθουν οι χρηματοδοτικοι ποροι λειτουργιας του, γιατι θελω ν’αφησω κατι πολύ χρησιμο στην Θεσσαλονικη, αλλα και ευρεως στον τοπο μου. 

Ακόμη, αυτό που εισάγω στο δημόσιο διάλογο με τις προεκλογικές μου Θέσεις ως προοδευτικη και τολμηρη διεκδικηση, για να ειμαι η πρωτη γυναικα Προεδρος στο ΔΣΘ , είναι,---και όπως, λεω χαρακτηριστικα, «για πρώτη φορά μετά τη Δικαιοσύνη του Μάουερ και μετά τα 200 χρόνια του Ελληνικού Κράτους---, οτι : α) Ο Δικηγόρος πρεπει να γινει θεσμικα  ανεξάρτητος Λειτουργός της Δικαιοσυνης, και όχι Συλλειτουργός, όπως ατυχως διατυπώνεται στο μνημονιακό Κώδικα Δικηγόρων του 2013, με κατοχύρωση της πρώτης διατύπωσης (Λειτουργος) και στο ελληνικό Σύνταγμα και στα Διεθνή Κείμενα. 

β) Προτείνουμε συλλογική, πολυσυμμετοχική Διοίκηση από όλους τους εμπλεκομένους στο χώρο της Δικαιοσύνης, δηλαδή, από Δικαστές, Δικηγόρους, Δικαστικούς Υπαλλήλους και Επιμελητές και λοιπούς εργαζομένους, και γιατί όχι και πολίτες,  και  υπό Διαβούλευση πώς θα εκπροσωπείται στη Διοίκηση το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα δεινα, η φτωχοποιηση και η απαξιωση των Δικηγορων, που δεν διεκδικουν και συμβιβαζονται με τους «παρεπιδημουντες στην Ιερουσαλημ» προερχονται από την μονοπροεδρικη Διοικηση, αφου το Διοικητικο Συμβουλιο εχει νομοθετηθει διακοσμητικο και οι Γενικες Συνελευσεις με ποσοστωσεις απαρτιας. 

Τελος, ζητω την καταργηση του προσφατου αρ. 4/2021 Προεδρικού Διαταγματος, που η απελθουσα Διοικηση το εκανε σημαια ευκαιριας της προεκλογικης της εκστρατείας, και αφορα εισαγωγη Κανονισμου οργανωσης και λειτουργιας ΔΣΘ, διοτι, που εκτος των ασαφειων και της κουραστικης περιπτωσιολογιας πειθαρχικων παραπτωματων κατά των υπαλληλων του ΔΣΘ, που θυμιζουν περιπτωσεις για αλλα Υπουργεια «ταξης και αμεμπτου ηθικης», δηλαδη, θεωρω ότι πρεπει να ψηφιστει τυπικος, αναλυτικοτερος Νομος από τη Βουλη με διαφανεια και διαβουλευση για ενιαιο Κανονισμο Οργανωσης και Λειτουργιας ολων των Δικηγορικων Συλλογων. Στην πραξη το Πρ. Διαταγμα περασε αδιαφανως, κεκλεισμένων των θυρων και αυτό προσβαλλει τους Λειτουργους της Δικαιοσυνης και τους απαξιωνει ως νομικους επιστημονες. 

 

Ζωή Μιζέλη, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω ΔΣΘ