Όταν ο Ιωνικός κέρδισε στη Σαλονίκη - Free Sunday
Όταν ο Ιωνικός κέρδισε στη Σαλονίκη

Όταν ο Ιωνικός κέρδισε στη Σαλονίκη

Πληροφορήθηκα με θλίψη προχθές ότι ο Ηρακλής έπεσε και στο μπάσκετ στη δεύτερη κατηγορία. Ήταν το μόνο σπορ στο οποίο η ιστορικότερη ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε επανέλθει στη μεγάλη κατηγορία.

Κρίμα! Για όλους τους Ηρακλειδείς, τις "γριές", ήταν ένα πλήγμα.

Μετά διαπίστωσα ότι ακολουθούσαν κατάρες διότι ο υποβιβασμός οριστικοποιήθηκε πριν λήξει το πρωτάθλημα εξαιτίας της ήττας με ένα πόντο, του ΠΑΟΚ από τον Ιωνικό εντός έδρας.

Αν διάβασα καλά τις κατάρες, ο ΠΑΟΚ επέλεξε να χάσει από τον Ιωνικό για να πέσει κατηγορία ο Ηρακλής.

Το έχω ξανακούσει αυτό. Λέγεται μάλιστα ότι συνέβη και πρόσφατα όταν η Ρεάλ έχασε στην τελευταία αγωνιστική της Euroleague για να τερματίσει τέταρτη και να αντιμετωπίσει την πέμπτη της βαθμολογίας, Μακάμπι του Τελ Αβίβ (τη δική μας Μακάμπι που ξενιτεύτηκε το 1947) κι όχι την Αναντολού της Κωνσταντινούπολης που είχε τερματίσει έκτη και την οποία θα αντιμετώπιζε αν είχε κερδίσει και τερματίσει τρίτη.

Εκ του αποτελέσματος συνάγεται ότι καλά έκανε διότι "καθάρισε" τη Μακάμπι με τρεις νίκες όπως και η Αναντολού που καθάρισε το Μιλάνο που ήταν στην τρίτη θέση με χαρακτηριστική άνεση. Τώρα πλέον Ρεάλ - Αναντολού μόνο στον τελικό μπορεί να συναντηθούν. Ένα παιχνίδι είναι. Μπορεί και να κερδίσει όποιος είναι καλύτερος εκείνο το βράδυ.

Όμως στο ζήτημα "Ιωνικός", οι κατάρες ήταν απόρροια ενός ηθικού ζητήματος. Διότι ήταν η ήττα του ΠΑΟΚ που έριξε τον "συμπολίτη" Ηρακλή στη Α2 κατηγορία.

Άρα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα αν δικαιούται ο ΠΑΟΚ, όπως η Ρεάλ να επιλέγει με ποιους θέλει να παίζει.

Προφανώς δεν δικαιούται αλλά που να βρεις το δίκιο σου όταν πρέπει να αποδείξεις ότι ο Χ παίκτης του ΠΑΟΚ, ο οποίος πήρε την τελευταία επίθεση, αστόχησε επίτηδες κι η ομάδα του έχασε με έναν πόντο;

Ευστοχία 100% δεν είχε ούτε ο Ντομινίκ Ουίλκινς όταν έπαιξε μισό χρόνο στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό, ούτε ο Στηβ Μπαρτ που είχε συνελήφθη επειδή ξεχάσει στη βαλίτσα του 13 γραμμάρια χασίς γυρίζοντας από άδεια. Κι έφυγε νύχτα.

Βεβαίως πρέπει να απαντηθεί και το ερώτημα κατά πόσο το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ είναι πρωτάθλημα πόλεων.

Διότι σε μια τέτοια περίπτωση ανάθεμα στον Κολοσσό της Ρόδου η στο Ρέθυμνο που έχουν μια μόνο ομάδα στην Α1.

Επίσης υπάρχει και το βαρύ ερώτημα κατά πόσο ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να κάτσει να χάσει εάν από την ήττα θα είχε ευνοηθεί ο συμπολίτης Ηρακλης.

Το πιο σημαντικό ερώτημα όμως είναι κατά πόσο δικαιούται ο Ιωνικός να κερδίζει στη Θεσσαλονίκη.

Διότι αν ο Ιωνικός δεν μπορεί να κερδίζει στη Θεσσαλονίκη, τι το κάνουμε αυτό το πρωτάθλημα που ο ΠΑΟΚ θα βοηθάει τον Ηρακλή ως συντοπίτη και ο Ιωνικος το Κερατσίνι για τον ίδιο λόγο;

Γιατί τότε να μην βοηθάει κι η Πάτρα το Λαύριο αν πίνουν πολύ καφέ από τα coffee Island που αν δεν κάνω λάθος, ανήκουν στον ιδιοκτήτη της ομάδας;

Στους αδύναμους συμφέρει να υπάρχουν κανόνες. Και δυστυχώς η Θεσσαλονίκη έχει αδύναμες ομάδες, άρα χρειάζεται κανόνες.

Κακώς; Μπορεί! Αλλά έως ότου αυτό αλλάξει, που δεν φαίνεται, οι κατάρες δεν ευνοούν κανέναν πλην της μιζέριας μας.