Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Η έκθεση που κατατρέχει τον Μητσοτάκη - Free Sunday
Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Η έκθεση που κατατρέχει τον Μητσοτάκη
Ευρωπαϊκή αυτοπαγίδευση του πρωθυπουργού

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Η έκθεση που κατατρέχει τον Μητσοτάκη

Η ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, στην οποία αξιολογείται η ελευθερία των ΜΜΕ σε 180 χώρες του κόσμου, ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη για τον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, και την πολιτική της κυβέρνησης στα ΜΜΕ.

Ενώ ο Μητσοτάκης θέλει να εμφανίζεται διεθνώς σαν φιλελεύθερος, μεταρρυθμιστής, ένα είδος Έλληνα Μακρόν, η αξιολόγηση της έκθεσης τον εμφανίζει σαν μια ελληνική παραλλαγή του Μπορίσοφ ή του Όρμπαν και μάλιστα κάπως χειρότερη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ΜΜΕ.

Μετά το πρώτο σοκ, η κυβέρνηση προχώρησε στην επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση της ζημιάς που προκάλεσε η ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Η Ελλάδα πέφτει στα ζητήματα ελευθερίας των ΜΜΕ, από τη θέση 70 στις 180 χώρες που ήταν το 2021, στη θέση 108. Πρόκειται πλέον για τη χειρότερη χώρα στην Ε.Ε. των 27 σε ό,τι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ. Πήρε την αρνητική πρωτιά από τη Βουλγαρία, είναι πολύ χειρότερη από την Ουγγαρία του Όρμπαν, η οποία βελτίωσε κάπως την κατάταξή της, και υστερεί έναντι χωρών των δυτικών Βαλκανίων, όπως είναι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, τις οποίες εμείς θεωρούμε λιγότερο ανεπτυγμένες σε ό,τι αφορά το δημοκρατικό πολιτικό τους σύστημα.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εντυπωσίασαν αρνητικά με τις εντυπώσεις τους στην έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και ακόμη πιο αρνητικά με την επικοινωνιακή και πολιτική διαχείρισή της.

Η έκπληξη Μητσοτάκη

Ένα από τα μαύρα σημεία της εντυπωσιακής επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν η αμηχανία του πρωθυπουργού στην αναμενόμενη ερώτηση για την κατάσταση της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Την ερώτηση την έκανε ο David Ignatious, κορυφαίος δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός, ο οποίος πήρε μια «φιλική» αποκλειστική συνέντευξη από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σεβόμενος την ιδιότητα και των δύο –του κορυφαίου δημοσιογράφου και ακαδημαϊκού και του φιλοξενούμενου πρωθυπουργού– ο Ignatious ρώτησε διακριτικά τον Μητσοτάκη πώς εξηγεί την μεγάλη υποβάθμιση της Ελλάδας στην ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Ο Μητσοτάκης έκανε μια αμήχανη παύση και στη συνέχεια αντί να εξηγήσει την πολιτική του στα ΜΜΕ, η οποία προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις, επιτέθηκε στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα θέτοντας σε αμφισβήτηση τη μεθοδολογία που ακολουθούν η οποία καταλήγει στην ιδιαίτερα αρνητική αξιολόγηση της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Μετά την επίθεση στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα –βασικό επικοινωνιακό λάθος η επίθεση ενός πρωθυπουργού σε διεθνή οργάνωση δημοσιογράφων–, έκανε μια προσπάθεια να αναφερθεί στην πολιτική που ακολούθησε. Απέδωσε την πτώση της αξιολόγησης της Ελλάδας στον νόμο που ψήφισε κατά των fake news για την πανδημία, υπογραμμίζοντας ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και χάλασε την εικόνα της κυβέρνησης δημιουργώντας την εντύπωση ότι ήθελε να ποινικοποιήσει δημοσιογραφικές παρεμβάσεις που ήταν σε βάρος της.

Ο David Ignatious, σαν καλός οικοδεσπότης, δεν επέμεινε. Προφανώς ήξερε ότι η υποβάθμιση της διεθνούς αξιολόγησης της Ελλάδας σε ζητήματα ελευθερίας των ΜΜΕ είχε, σύμφωνα με την έκθεση, τρεις βασικές αιτίες.

Την ανεξιχνίαστη δολοφονία Καραϊβάζ, η οποία δημιουργεί κλίμα ανησυχίας και αυτολογοκρισίας στους λειτουργούς των ΜΜΕ.

Στην άσκηση οικονομικής πίεσης στα δοκιμαζόμενα ελληνικά ΜΜΕ μέσω κυβερνητικής επιβράβευσης των συνεργαζόμενων και διαφημιστικού αποκλεισμού των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ.

Την αλλαγή της νομοθεσίας που μπορεί να φέρει τους δημοσιογράφους που θα κατηγορηθούν από την κυβέρνηση για fake news ή αποπληροφόρηση αντιμέτωπους με ποινές φυλάκισης που μπορεί να φτάνουν τα πέντε έτη.

Στο ζήτημα των ΜΜΕ, ο Μητσοτάκης πέρασε κάτω από τον πήχη στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, η οποία προβλήθηκε με αποθεωτικό τρόπο από το «κύκλωμα» για τη δημιουργία του οποίου καταγγέλλεται από την ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Η ταπεινή Μάια

Κι ενώ ο Μητσοτάκης θεωρούσε –κακώς βέβαια– ότι είχε κλείσει το θέμα διεθνώς απαξιώνοντας τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ήρθε μια απροσδόκητη πολιτική παρέμβαση να τον φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου, οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποδέχθηκαν με τιμές την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σάντου.

Η Μολδαβία είναι μια μικρή χώρα η οποία μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Απέκτησε την ανεξαρτησία της αλλά σχεδόν αμέσως έχασε το οικονομικά πιο ανεπτυγμένο τμήμα της, την Υπερδνειστερία, η οποία κατοικείται από ρωσόφωνους, αυτονομήθηκε και ανέπτυξε στενές σχέσεις με τη Μόσχα.

Η πρόεδρος Σάντου απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική ελπίδα για τη χώρα των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, οι οποίοι μειώνονται με ανησυχητικό ρυθμό εφόσον δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Οι ολιγάρχες λεηλάτησαν τη μικρή χώρα και αρκετά από τα δισεκατομμύρια που έβγαλαν βρίσκονται «νομιμοποιημένα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία βρίσκουν καταφύγιο στη Μολδαβία και 90.000 από αυτούς φιλοξενούνται από οικογένειες Μολδαβών που δείχνουν έτσι την καλή τους διάθεση. Η χώρα έχει τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα. Εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, η τιμή χρέωσης του οποίου τετραπλασιάστηκε σε διάστημα μερικών μηνών, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από μια παράνομα ιδιωτικοποιημένη δημόσια επιχείρηση η οποία βρίσκεται στην Υπερδνειστερία.

Με μεγάλη φτώχεια, συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και επίσημο πληθωρισμό 27%, η Μολδαβία δοκιμάζεται σκληρά.

Το θετικό σημείο στο οποίο επέμεινε η Μάια Σάντου στις ομιλίες της στις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν η αναβάθμιση της Μολδαβίας από την ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Η επικράτηση της φιλοευρωπαίας Σάντου στις εκλογές συμπληρώθηκε από την επικράτηση φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στις βουλευτικές εκλογές και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον θεσμικό εκδημοκρατισμό της χώρας. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της Μολδαβίας από τη θέση 90 στην ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, στη θέση 40.

Η Μολδαβία μέσα σε έναν χρόνο έκανε την ευχάριστη έκπληξη σε θέματα ελευθερίας των ΜΜΕ και ανέβηκε από τη θέση 90 στη θέση 40. Αντίθετα, η Ελλάδα έκανε, με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, την δυσάρεστη έκπληξη και έπεσε στην αξιολόγηση της ίδιας ετήσιας έκθεσης από τη θέση 70 στη θέση 108 σε ό,τι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ.

Η σύγκριση δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τη μια η καταχειροκροτούμενη από τους ευρωβουλευτές πρόεδρος χώρας που απειλείται από την πολιτική του Πούτιν, η οποία θεωρεί την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα σαν επικύρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Μολδαβίας.

Από την άλλη ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος προσπαθεί να βγάλει εντελώς ακατάλληλη τη διεθνώς αναγνωρισμένη ΜΚΟ Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στην πολιτική του έναντι των ΜΜΕ.

Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις της Μάια Σάντου και του Κυριάκου Μητσοτάκη ενίσχυσαν τις αμφιβολίες των ευρωβουλευτών και γενικότερα των ευρωπαϊκών θεσμών για την πολιτική που ακολουθείται έναντι των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι οποίες έχουν αρχίσει να ασκούν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τα θέματα κράτους δικαίου στην Ελλάδα, με έμφαση στην ελευθερία των ΜΜΕ.

Η ευαισθητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναπτύχθηκε εξαιτίας του «κουκουλώματος» του σκανδάλου της Novartis, των διώξεων σε βάρος Βαξεβάνη, Τουλουπάκη, Παπαδάκου και της δυναμικής εμφάνισης της ανώτατης δικαστικής λειτουργού κας Τουλουπάκη σε επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου εξήγησε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος της.

Ρόλο έπαιξε και η «εξαγωγή» της διαγραφής μου από τη Νέα Δημοκρατία, με την απαίτηση Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την αποπομπή μου και από αυτό. Με πρωτοβουλία Μεϊμαράκη και Βέμπερ βρέθηκε μια «συμβιβαστική» λύση, σύμφωνα με την οποία παρέμεινα στο ΕΛΚ αλλά με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για μια περίοδο 12 μηνών.

Στη στέρηση αυτή συμπεριλαμβανόταν ο αποκλεισμός από τη διεθνή εκπροσώπηση και τις διεθνείς αποστολές του ΕΛΚ. Το κωμικοτραγικό αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να αποκλειστώ από αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μολδαβία, η οποία είχε σαν στόχο να εκδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας προς τη μικρή δοκιμαζόμενη χώρα. Τον Φεβρουάριο εκπροσώπησα επάξια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αποστολές στις επίσης απειλούμενες από τον Πούτιν Εσθονία και Λετονία, αλλά ύστερα από την παρέμβαση Μητσοτάκη θεωρήθηκα ακατάλληλος για να εκπροσωπήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σαν ευρωβουλευτής του ΕΛΚ στην Μολδαβία.

Θεώρησα απαράδεκτη αυτή τη μεταχείριση, ανακοίνωσα την αποχώρησή μου από το ΕΛΚ, το οποίο με ευθύνη Μητσοτάκη και Βέμπερ έχει πάρει λάθος δρόμο και έγινα δεκτός, με ιδιαίτερα θετικό τρόπο, από την πολιτική ομάδα του Renew Europe, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το κόμμα που πρόσκειται στον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν.

Το Renew Europe δίνει απόλυτη προτεραιότητα στα ζητήματα κράτους δικαίου, εννοείται και προστασίας της ελευθερίας των ΜΜΕ, και είδε στο πρόσωπό μου έναν ευρωβουλευτή που έδωσε σκληρή πολιτική μάχη με Μητσοτάκη και Βέμπερ στη βάση ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Όλα τα παραπάνω κέντρισαν το ενδιαφέρον των ευρωβουλευτών, των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακόμη και των πολιτικών ομάδων για το τι ακριβώς κάνει ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα στο θέμα του σκανδάλου της Novartis, της δίωξης δικαστικού λειτουργού και δημοσιογράφων, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των ΜΜΕ.

Η εξαφάνιση της έκθεσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γενικότερα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αργούν να αντιδράσουν σε καταστάσεις παραβίασης των κανόνων του κράτους δικαίου από τα κράτη-μέλη, όταν όμως το κάνουν διατηρούν το θέμα στις προτεραιότητές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για σύνθετους και για αυτό κάπως δυσκίνητους θεσμούς, οι οποίοι όμως κινούνται σχεδόν πάντα στη σωστή πολιτική κατεύθυνση.

Από ό,τι φαίνεται το σύστημα Μητσοτάκη κάνει ό,τι μπορεί για να επιταχύνει τις σε βάρος του εξελίξεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα του την ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η οποία αναδεικνύει την μεγάλη πτώση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη για την ελευθερία των ΜΜΕ.

Ακολούθησαν παρασκηνιακές παρεμβάσεις με αποτέλεσμα να κατέβει η έκθεση από την επίσημη ιστοσελίδα, με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα να δείχνει την κεντρική υπηρεσία στις Βρυξέλλες για αυτή την εξέλιξη.

Από την πρώτη στιγμή διέκρινα λογοκρισία σε αυτή την περίεργη υπόθεση η οποία θα πρέπει να ξεκίνησε με πρωτοβουλία Μητσοτάκη και να ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια της επιρροής του Βέμπερ, με την ιδιότητα του προέδρου της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη γραφειοκρατία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η υπηρεσιακή εξήγηση που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρίθηκε εντελώς ανεπαρκής. Υποτίθεται ότι η έκθεση κατέβηκε από την ιστοσελίδα επειδή δεν συνδέεται άμεσα με τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αξιολόγηση όμως της ελευθερίας των ΜΜΕ στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι μία από τις πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιπλέον, η κεντρική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξαφάνισε από την επίσημη ιστοσελίδα την έκθεση που αναδείκνυε το πρόβλημα της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα, άφησε όμως προγενέστερες ετήσιες εκθέσεις των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, οι οποίες δεν δημιουργούσαν πρόβλημα στην κυβέρνηση. Πρώτος έθεσε το ζήτημα στο ανώτατο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Υποστηρίχτηκε στην πρωτοβουλία του και από τον πρώτο αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αυστριακό Ευρωβουλευτή Ότμαρ Κάρας, ο οποίος ανήκει στο ΕΛΚ.

Ο Κάρας είναι γνωστός φιλέλληνας και δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα διαφάνειας και πολιτικής εντιμότητας. Είχε συγκρουστεί σκληρά με τον καγκελάριο της Αυστρίας Κουρτς, ο οποίος ξεπερνούσε σε πολλά ζητήματα τα όρια και είχε περιέλθει σε ένα είδος κομματικής- κυβερνητικής δυσμένειας. Η αποπομπή όμως του Κουρτς με την ταπεινωτική κατηγορία ότι χρησιμοποιούσε δημόσιο χρήμα για την αυτοπροβολή του μέσω ευνοϊκών δημοσκοπήσεων, ανέδειξε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Κάρας. Για αυτό, άλλωστε, αναδείχθηκε σε πρώτο σε σταυρούς αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι και οι σχέσεις του με τον Βέμπερ και τον μηχανισμό του ΕΛΚ είναι αρκετά δύσκολες. Ήταν ο πρώτος ευρωβουλευτής που με υποστήριξε στη διαμάχη μου με Μητσοτάκη και Βέμπερ, που οδήγησε τελικά στην αποχώρηση μου από το ΕΛΚ.

Την παρέμβαση Παπαδημούλη ακολούθησε η παρέμβαση Κούλογλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί αν υπήρξε πολιτική παρέμβαση, λογοκρισία στο θέμα της δημοσίευσης και στη συνέχεια απόσυρσης της έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα από την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την πρωτοβουλία Κούλογλου ίσως υποστηρίξουν αρκετοί ευρωβουλευτές που δεν ανήκουν στην Αριστερά. Δημιουργείται δυναμική υπέρ της προάσπισης του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα, η οποία διατρέχει τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προκαλεί το ενδιαφέρον των αρμόδιων επιτροπών.

Η ήττα που μπορεί να υποστεί ο Μητσοτάκης με την επιθετική διαχείριση της ετήσιας έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την ήττα που υπέστη εξαιτίας του αρνητικού για την κυβέρνηση περιεχομένου της.

Μπορεί στην Ελλάδα να έχει την εύνοια και την προστασία του 90% των ΜΜΕ, γεγονός που επιτρέπει επιθετικές πρωτοβουλίες εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου χωρίς άμεσο επικοινωνιακό και πολιτικό κόστος, όμως το ευρωπαϊκό πεδίο αντιπαράθεσης είναι εντελώς διαφορετικό.

Οι πολιτικές ομάδες της Αριστεράς, των Πρασίνων και ένα σημαντικό τμήμα των πολιτικών ομάδων των Σοσιαλιστών και του Renew Europe μπορεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να τον φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση σε ζητήματα κράτους δικαίου και ελευθερίας των ΜΜΕ.

Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κυριαρχεί βέβαια ο Βέμπερ, με προσωπικές σχέσεις με τον Μητσοτάκη, αλλά υπάρχουν πολλά κορυφαία στελέχη –χαρακτηριστικό το παράδειγμα του αυστριακού αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας– που δεν συναινούν σε μια πολιτική κάλυψη σε βάρος των ευρωπαϊκών κανόνων του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των ΜΜΕ στα κράτη-μέλη.

Το ΕΛΚ έχει δώσει σκληρό αγώνα κατά των μεθόδων του Όρμπαν και του Φίντες, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί το ισχυρότερο από άποψη ποσοστών στις ευρωεκλογές κόμμα να αποχωρήσει από το ΕΛΚ. Όπως τόνισα και στην επιστολή με την οποία έθεσα τον Βέμπερ προ των ευθυνών του, όσο περισσότερο καλύπτει το ΕΛΚ τον Μητσοτάκη, τόσο περιορίζει τη δυνατότητα του να παρεμβαίνει υπέρ των ευρωπαϊκών κανόνων του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία.

Κόντρα με συνέχεια

Η πολιτική κόντρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τον περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα θα κλιμακωθεί. Η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να απαντήσει επί της ουσίας ή να βελτιώσει την πολιτική που ακολουθεί για να κλείσει στόματα. Αντίθετα, επιδιώκει να την κρατήσει μέσα από τα ελεγχόμενα ή επηρεαζόμενα ΜΜΕ σε απόσταση ασφαλείας από την ελληνική κοινή γνώμη, η οποία πάντα παίρνει σοβαρά υπόψη της τις θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Μητσοτάκης φαίνεται αποφασισμένος να επενδύσει στην κυριαρχία του στον χώρο των ΜΜΕ αντί στη βελτίωση της πολιτικής που ακολουθεί έναντι των ΜΜΕ. Με την επιλογή του αυτή δικαιώνει απόλυτα την κριτική που του ασκούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.