Μια αποκαλυπτική έρευνα για την πανεπιστημιακή αστυνομια - Free Sunday
Μια αποκαλυπτική έρευνα για την πανεπιστημιακή αστυνομια

Μια αποκαλυπτική έρευνα για την πανεπιστημιακή αστυνομια

Μια ακραία πόλωση, η οποία στηρίζεται στην άγνοια της κοινής γνώμης για τα πραγματικά περιστατικά σε ότι αφορά στη λειτουργία της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, της πανεπιστημιακής αστυνομίας δηλαδή, καταγράφει η έρευνα της εταιρείας Interview, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα politic.

Αν δε η παρουσίαση των αποτελέσματων της έρευνας συνοδευεται από τις φωτογραφίες της εγκατάστασης των ΟΠΠΙ στα τέσσερα επίμαχα πανεπιστήμια ή της επιχείρησης για την εξάρθρωση των συμμοριών στις φοιτητικές εστίες της πανεπιστημιούπολης ζωγράφου, καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για μια πολιτική πόλωση η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις εκτιμήσεις για τον ρόλο της.

Σύμφωνα με την έρευνα το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι "τα τελευταία γεγονότα δικαιολογουν την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας ενώ το 48% έχει την αντίθετη άποψη.

Η εικόνα από την την πύλη Κοκκινοπούλου του ΕΜΠ που δίνει το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στις 9 Σεπτεμβρίου που έγινε η εγκατάσταση των ΟΠΠΙ στο ΕΚΠΑ, είναι χαρακτηριστική. 

"Σε μια λωρίδα πρασίνου απέναντι από την πύλη και δεξιά της εισόδου της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης και Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (δηλαδή των ΜΑΤ), είχαν καθίσει χθες 12 αστυνομικοί της ΟΠΠΙ. Φορούσαν πράσινες στολές, πράσινα τζόκεϊ καπέλα και ιατρικές μάσκες, ενώ διακρίνονταν εύκολα τα μακρόστενα κλομπ τους. Ηταν στοιχισμένοι σε δύο λωρίδες, κοιτάζοντας προς την είσοδο του Πολυτεχνείου. Μιλούσαν με άλλους αστυνομικούς, περίπου 10, που βρίσκονταν στον εξωτερικό χώρο –εκεί βρίσκονταν δύο μοτοσικλέτες και τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο ΟΠΚΕ–, ενώ συχνά περνούσαν και άλλοι αστυνομικοί των ΜΑΤ, πάνω σε μοτοσικλέτες και κλούβες."

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στο ΑΠΘ, όπως την κατέγραψε το grtimes το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου.

"Κάτω από άκρα μυστικότητα μία πρώτη ομάδα 6 στελεχών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, έφτασε λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ κάνοντας μία πρώτη αναγνωριστική βόλτα στους χώρους γύρω από την πρυτανεία."

Με βάση αυτά τα δύο ρεπορτάζ είναι προφανές ότι αυτή η δύναμη είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει τα "τελευταία γεγονότα" είτε αυτά δικαιολογούν την παρουσία της, είτε όχι. Δεν θα μπορούσε ούτε να εξαρθρώσει τις συμμορίες, είτε να αποτρέψει την καταστροφή της βιβλιοθήκης που αντικαθιστά το "στέκι του βιολογικού".

Με την ίδια πλειοψηφία 52-48, οι ερωτώμενοι απαντούν ότι οι φοιτητές που αντιδρούν στην πανεπιστημιακή αστυνομια είναι μειοψηφία, (το 48% λέει ότι είναι η πλειοψηφία.)

Από όλα τα ρεπορτάζ που κατέγραψαν συγκεντρώσεις αντιδράσεων, o μεγαλύτερος αριθμός ειναι 500 στο ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ στις 14 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

"Η αντανακλαστική συγκέντρωση των περίπου 500 φοιτητών στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου οδήγησε ωστόσο στην απομάκρυνση των έξι μελών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η είσοδος της οποίας μετατράπηκε τελικά σε βραχύβια «φιέστα», έγραψε η εφημερίδα.

Πεντακόσιοι φοιτητές σε ένα δυναμικό 50.000 σπουδαστών, δηλαδή το 1%, απέχει πολύ όχι από το να είναι πλειοψηφία, αλλά ούτε να την εκφράζει.

Άλλωστε παρά την ευρέως διαδεδομένη αποψη περί αριστεροστροφης νεολαίας, η ΔΑΠ ειναι η πρώτη δύναμη στο Αριστοτέλειο και ο βασικός πυρήνας των αντιδράσεων προέρχεται από την ΚΝΕ του ΚΚΕ, τα ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο που δεν έχει φτάσει ακομη σε σημείο να διεκδικεί την έκφραση της πλειοψηφίας. Άλλωστε οι Φοιτητικοί Συλλογοι του ΑΠΘ που καλούν σε αντιδράσεις, όχι μονο για την πανεπιστημιακή αστυνομία είναι σταθερά τέσσερις.

Και με βάση όλα αυτά, πως θα συμβάλει στην καλή λειτουργία των ιδρυμάτων όπως προσδοκά το 51% η θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει, όπως προβλέπει το 49%;

Παράλληλα όμως καταγράφεται μια επιφυλακτικότητα και στους υπερασπιστές της πανεπιστημιακής αστυνομίας και στους πολέμιους της 

Ένας στους τέσσερις η πέντε περίπου κεντροδεξιούς ψηφοφόρους που αποτελούν τον κορμό των αποδεκτών της λειτουργίας των ΟΠΠΙ εκφράζει επιφυλάξεις:

  • 22% ότι τα γεγονότα δεν δικαιολογούν την παρουσία τους και 
  • 23% ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα θα λύσει

Αντίστοιχα στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς που αντιτίθενται στη λειτουργία των ΟΠΠΙ, οι επιφυλάξεις στις κομματικές θέσεις που την απορρίπτουν είναι πιο έντονες καθώς:

  • Ένας στους τρεις (36%) θεωρεί ότι δικαιολογειται η λειτουργία της 
  • Το ίδιο περίπου ποσοστό (35%) ότι θα συμβάλει στην καλή λειτουργία των ιδρυμάτων.

Αλλά και ηλικιακά, παρά το γεγονός της αντίθεσης της νεολαίας, το 40% των κάτω των 35 θεωρεί ότι δικαιολογείται η λειτουργία της, ενώ αυτό είναι το ποσοστό των ανω των 55 που θεωρεί ότι δεν δικαιολογείται.

 

Ουσιαστικά δηλαδή, η ελληνική κοινωνία έχει διχαστεί για 18 ΟΠΠΙ, τα καθήκοντα των οποίων δεν γνωρίζει και για την υπηρεσιακή επάρκεια των οποίων δεν έχει εικόνα.

 

Αλλά τι μπορεί κάποιος να περιμένει από τον μέσο πολίτη, όταν ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων στις 15 Σεπτεμβρίου με αφορμή την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας διαπίστωσε “ότι την ώρα που οι φοιτητές υποφέρουν από την έλλειψη εστιών και τα πανάκριβα ενοίκια, την ώρα που το ερχόμενο διάστημα περικοπές σε μετακινήσεις ηλεκτροδότηση, θέρμανση είναι πλέον επί τάπητος, η κυβέρνηση -θυμίζοντας τον «χειμώνα του 1942»-, ξοδεύει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για τις ανάγκες του κατασταλτικού σώματος, των «τουρνικέ», των καμερών, και του «επιχειρησιακού σχεδίου».

Λίγες ημέρες αργότερα έγινε επιχείρηση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων για την απομάκρυνση συμμοριών από τις εστίες του ΕΜΠ. Στην πανεπιστημιακή αστυνομία δεν αποδόθηκαν τα εύσημα αλλά τουλάχιστον δεν καταγγέλθηκε για χρήση βίας.