Τα οικονομικά του κ. Παυλόπουλου - Free Sunday
Τα οικονομικά του κ. Παυλόπουλου

Τα οικονομικά του κ. Παυλόπουλου

Μπερδεύει τη δική του προσωπική του κατάσταση (είναι γνωστό ότι επελέγη από τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο μιας παρασκηνιακής συνεννόησης), με την κατάσταση του ελληνικού λαού ο οποίος πληρώνει ακριβά τη στρατηγική και τα πειράματα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει καμία όρεξη για κακής ποιότητας πολιτικά «καπελώματα».

Το υπουργικό παρελθόν
Το υπουργικό παρελθόν του κ. Παυλόπουλου δεν του δίνει το δικαίωμα, πέρα από τους θεσμικούς περιορισμούς του αξιώματός του, να παρεμβαίνει σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Σαν υπερυπουργός επί κυβερνήσεων Καραμανλή ο κ. Παυλόπουλος είχε σπάσει το ρεκόρ στους διορισμούς, στην αύξηση του κόστους λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνέβαλε και στην πτώση του επιπέδου λειτουργίας της.

Δεν μπορούμε βέβαια να κρίνουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παυλόπουλο με τα κριτήρια που ισχύουν για τον υπουργό Παυλόπουλο αλλά θα πρέπει κι αυτός να κάνει μια προσπάθεια να σεβαστεί τους συνταγματικούς περιορισμούς του αξιώματός του. Διαφορετικά θα υφίσταται την κριτική όπως όλοι οι πολιτικοί που προσπαθούν να διαμορφώσουν τις εξελίξεις στη βάση του πολιτικού και κομματικού παιχνιδιού.

Τρία μεγάλα ατοπήματα
Σε πρώτη φάση ο κ. Παυλόπουλος παρενέβη για να στήσει ένα σκηνικό δήθεν συναίνεσης και να περιορίσει την πολιτική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό. Είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας κέρδισε δύο φορές τις εκλογές διαβεβαιώνοντας τους συνταξιούχους ότι δεν πρόκειται να μειωθεί το εισόδημά τους και πως τώρα μεθοδεύει ένα γύρο μείωσης των συντάξεων εξαιτίας και του λογαριασμού των οικονομικών πειραμάτων του 2015.

Στην προσπάθειά του να στήσει ένα σκηνικό συναίνεσης ο κ. Παυλόπουλος μετατράπηκε σε διεκπεραιωτή μιας πολιτικής η οποία στηρίχτηκε στην εν ψυχρώ εξαπάτηση του ελληνικού λαού από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντύπωση προκάλεσε και η παρέμβαση του κ. Παυλόπουλου, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Ισραήλ κατά του… Μινώταυρου του διεθνούς νεοφιλελευθερισμού. Είναι γνωστό ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφουν σκόπιμα τον Πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη σαν εκπρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού χωρίς φυσικά να προσδιορίζουν τι ακριβώς εννοούν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να διεθνοποιήσει στο Ισραήλ την πρόχειρη επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν του έδωσε σημασία, στην Ελλάδα και διεθνώς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει δικαίωμα να εμπλέκεται στην πολιτική αντιπαράθεση με όρους που εξυπηρετούν αυτούς που τον ανέσυραν από την πολιτική αφάνεια και τον έκαναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η επιχειρηματολογία Παυλόπουλου και ΣΥΡΙΖΑ κατά του διεθνούς νεοφιλελευθερισμού είναι εκτός τόπου και χρόνου γιατί η πολιτική που εφαρμόζεται στις ισχυρότερες χώρες της ευρωζώνης και δίνει τον τόνο στο σύνολο της ευρωζώνης και γενικότερα στην Ε.Ε., αναγνωρίζει τον παρεμβατικό ρόλο του κράτους και δίνει απόλυτη προτεραιότητα στη χρηματοδότηση ενός εξελιγμένου κράτους πρόνοιας μέσα από την επιτυχία της πραγματικής οικονομίας. Στην ευρωζώνη τα κοινωνικά προβλήματα δεν έχουν σχέση με τον νεοφιλελευθερισμό ο οποίος δεν εφαρμόζεται από κανέναν αλλά με την αδυναμία αποτελεσματικής λειτουργίας της οικονομίας σε ένα εξαιρετικά σύνθετο διεθνές περιβάλλον. Τα άλλα δύο κέντρα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος οι ΗΠΑ και η Κίνα εφαρμόζουν διαφορετικές στρατηγικές οι οποίες όμως και αυτές δεν έχουν σχέση με την περιγραφή του κ. Παυλόπουλου. Στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Ομπάμα παρενέβη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο πολύ περισσότερο από τους προκατόχους του ενώ στη Κίνα έχουμε έναν ιδιόμορφο επιθετικό καπιταλισμό με κομμουνιστικό καθεστώς.

Τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε με δημόσιες παρεμβάσεις του να στηρίξει τους ελιγμούς του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα γύρω από την υποτιθέμενη συνωμοσία του ΔΝΤ σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης. Έφτασε στο σημείο να προτείνει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ενώ είναι φανερό ότι αυτό δεν είναι στις προτεραιότητες των Ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών. Πρόκειται άλλωστε για μία θέση που ψιθυρίζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα τα κυβερνητικά στελέχη χωρίς να την υποστηρίζουν επίσημα στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Παυλόπουλος ήταν πιο ΣΥΡΙΖΑ και από τον ΣΥΡΙΖΑ μετατρέποντας την προπαγάνδα της κυβερνητικής ηγεσίας που διαφέρει από την κυβερνητική πολιτική, σε επίσημη θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας!