Φίλης vs Αμβρόσιος - Free Sunday
Φίλης vs Αμβρόσιος

Φίλης vs Αμβρόσιος

Διότι, ενάμιση χρόνο μετά την έλευση της κυβέρνησης της... Αριστεράς, δεν τολμάει, όπως και οι προηγούμενες, να ξεκαθαρίσει τη σχέση με την Εκκλησία.

Ο Αμβρόσιος βρίζει τον Φίλη, ο Πειραιώς στηρίζει την Χρυσή Αυγή στο Χυτήριο, απειλούν τους ομοφυλόφιλους, αντιτίθενται στην επιστήμη, συναλλάσσονται χυδαία με την εξουσία. Και εμείς τι κάνουμε; ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ. Μάλιστα. Τους πληρώνουμε με τους φόρους μας. Πληρώνουμε με το ζόρι, ανθρώπους που βασικά - και εδώ είναι το τραγικό - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ.

Διότι ο Χριστός είπε: «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, και τα του Θεού τω Θεώ»!

Ο προπάππους μου ήταν παπάς. Και ο πατέρας του παπάς. Έχω πάει κατηχητικό. Έχω υπάρξει «παπαδάκι» στην εκκλησία. Ο θείος μου είναι καθηγητής της βυζαντινής μουσικής. Κάθε χρόνο που μπορώ, ακόμα σηκώνω με τους φίλους μου από τα μαθητικά μου χρόνια τον Επιτάφιο της ενορίας μου στον Άγιο Νικόλαο στο Μαρούσι. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πιο «αριστερό», «αναρχικό» κείμενο από την ευχή του Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Ακολουθία της Ανάστασης το Μεγάλο Σάββατο. Το τι ακριβώς πιστεύω αφορά εμένα, και είναι μια δύσκολη ερώτηση. Αλλά θέλω να πω με σαφήνεια: έχω παλιά, βαθιά, ουσιώδη σχέση με την Χριστιανική λατρεία και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Υπάρχουν ιεράρχες που τιμώ και σέβομαι. Θα μπορούσα να πω και ονόματα, αλλά περιορίζομαι στο να αναφερθώ στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες.

ΑΛΛΑ είμαι αντίθετος σε αυτή τη χυδαιότητα της συναλλαγής με την εξουσία από την Ελλαδική Εκκλησία και κάθε εκκλησία. Είμαι αντίθετος με τη θολή, μαύρη σχέση της με τις κυβερνήσεις και την ολιγαρχία. Είμαι αντίθετος με την επιμονή της να επεμβαίνει με τρόπο επιθετικό και βίαιο στις ζωές των ανθρώπων. Είμαι αντίθετος με την αφασιακή διαχείριση της τεράστιας περιουσίας που κατέχει την ώρα που ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού υποφέρει.

Υπάρχουν εξαιρέσεις; Βεβαίως. Πολλές και λαμπρές. Αλλά υπάρχουν και πολλά σκοτεινά πρόσωπα που κυριαρχούν στην Εκκλησία της Ελλάδας.

Η Εκκλησία της Ελλάδας απαιτεί να πληρώνεται από το κράτος, αλλά απαγορεύει να ελέγχεται από αυτό. Στις επόμενες ημέρες η φορολογία σε βασικά είδη θα αυξηθεί πάλι. Στα καύσιμα. Στα τρόφιμα. Στο εισόδημα. Ποιος μπορεί να μας πει ΠΟΣΑ έσοδα έχει η εκκλησία από το παγκάρι; Από τα προσκυνήματα; Από την Παναγία της Τήνου (μεγάλη η χάρη Της); Πού πάνε αυτά τα εκατομμύρια ΑΚΡΙΒΩΣ; Φορολογούνται; Πώς γίνεται η διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας;

Στη Μύκονο, η περιοχή Διβούνι, ένα πανέμορφο μαγικό μέρος που μέχρι τώρα φιλοξενούσε μικρές ταβέρνες προσφύγων από τη Μικρά Ασία για εκατό χρόνια μου είπαν πως πουλήθηκε με άγνωστες διαδικασίες σε μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα. Οι άνθρωποι που επιβίωναν σε αυτό εκδιώχθηκαν. Ήρθαν τα ΜΑΤ στο νησί για να επιβάλουν την απόφαση, μου είπαν οι άνθρωποι που εργάζονταν εκεί. Στον Τύπο φυσικά δεν γράφτηκε κουβέντα. Διότι οι σχέσεις συναλλαγής με την εξουσία είναι ισχυρές και τα λεφτά πολλά.

Αυτή η σχέση κράτος - πολιτείας είναι διεστραμμένη και όσοι καμένοι την υπερασπίζονται δεν το κάνουν από ευσέβεια. Το κάνουν από την προσδοκία για προσωπικό όφελος, ψήφους, συναλλαγή, χρήματα.

Η σύγχρονη αντίληψη για την εκκλησία σε ένα μοντέρνο, ευνομούμενο κράτος, και η Χριστιανική στάση, είναι οι καθαρές σχέσεις: την εκκλησία να την στηρίζει το ποίμνιό της και σε αυτό να απολογείται. Λένε οι τάχα-πιστοί πολιτικοί «μην αγγίζετε την Εκκλησία, είμαστε ορθόδοξο έθνος». 

«Θαυμάσια», απαντώ εγώ. ΟΣΟΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ να προσέρχονται στις εκκλησίες και να δίνουν χρήματα στο παγκάρι. Να καταθέτουν λεφτά στις τράπεζες. Να κάνουν δωρεές. Όχι από τους φόρους ΟΛΟΥ του κόσμου. Δεν είμαστε ΟΛΟΙ υποχρεωμένοι να πληρώνουμε τον Αμβρόσιο, τον Πειραιώς, και τον κάθε φασίστα, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΛΕΞΕΙ ΠΟΤΕ και που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΝ ΝΑ ΕΓΚΑΛΕΣΟΥΜΕ.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ "ντιλάρισε" με την Εκκλησία της Ελλάδας και το έκανε με τρόπο που ο Αντώνης Σαμαράς - που έβγαινε στα κανάλια και έλεγε «αυτές οι εικόνες δε θα κατέβουν ποτέ» λες και νοιαζόταν κανείς, θα αισθανόταν χαζός. «Κάθε φορά που ο πρωθυπουργός συναντά τον Αρχιεπίσκοπο αισθάνεται γαλήνη, και ανάταση», διέρρεαν ΕΠΙΣΗΜΑ στις εφημερίδες κύκλοι του Μαξίμου, της κυβέρνησης της Αριστεράς, όχι οποιασδήποτε Αριστεράς. Της κληρονόμου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του Κύρκου, που το 2009 κάποιοι λίγοι από εμάς (όχι όψιμοι «προοδευτικοί») είχαμε και άγχος μήπως δεν μπει στη Βουλή και χαθεί η παρακαταθήκη της.

Τελειώνω με το Δευτεριάτικο «ranting» μου.

Αν ο κ. Φίλης είναι μαζοχιστής, και τη «βρίσκει» να τον βρίζει ο Αμβρόσιος κάθε δεύτερο μήνα αυτό είναι δικό του βίτσιο. Εγώ δε θα πω τι πρέπει να του αρέσει. ΕΓΩ, και πιστεύω και ΕΣΕΙΣ, ως Έλληνας αλύπητα φορολογούμενος μη κρατικοδίαιτος πολίτης, ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ στον ΑΜΒΡΟΣΙΟ.

Ήταν γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να ανατρέψει τον καπιταλισμό και να σκίσει τα μνημόνια και άλλα ψυχωτικά βαρουφακικά. ΑΛΛΑ στοιχειώδης ευθύνη και αξιοπρέπεια θα επέβαλε να συντρίψει τις σχέσεις συναλλαγής και διαπλοκής ξεκινώντας με την Εκκλησία της Ελλάδας, όχι την πίστη, αλλά την εξουσία που δεν έχει σχέση με την πίστη.