Το... χαρτί της κυβέρνησης στις τηλεοπτικές άδειες ήταν ο ΣΚΑΪ - Free Sunday
Το... χαρτί της κυβέρνησης στις τηλεοπτικές άδειες ήταν ο ΣΚΑΪ

Το... χαρτί της κυβέρνησης στις τηλεοπτικές άδειες ήταν ο ΣΚΑΪ

Για τον υπουργό Επικρατείας και το επιτελείο του η εξέλιξη του θέματος με τις άδειες αποτελεί απόλυτη δικαίωση των επιλογών και της στρατηγικής που ακολούθησαν ήδη από τις αρχές του 2015 απέναντι στον χώρο των ΜΜΕ. Παρά τις προβλέψεις ότι δεν θα γίνει ποτέ διαγωνισμός, τελικά ισχυροί επιχειρηματίες έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη και πλήρωσαν για πρώτη φορά τηλεοπτική άδεια σε απευθείας και διακαναλική σύνδεση.

Παράλληλα, όμως, κατάφεραν να φέρουν σε αδιέξοδο την αντιπολίτευση, που πόνταρε σε λάθος χαρτί και τελικά η επόμενη μέρα την έφερε σε κατάσταση αμηχανίας αλλά και εκτεθειμένη στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Η ΝΔ εγκλωβίστηκε στην επιχειρηματολογία των παλιών καναλαρχών, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία και έλαβαν τελικά άδεια, πληρώνοντας αρκετά χρήματα για πρώτη φορά έπειτα από 27 χρόνια.

Προσέξτε, η ΝΔ υιοθέτησε τα επιχειρήματα των καναλαρχών κατά του διαγωνισμού, οι οποίοι, όμως, με τη συμμετοχή τους και το αντίτιμο που κατέβαλαν, δικαίωσαν την κυβέρνηση, αφήνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση με τον μουτζούρη. Βέβαια, οφείλω να τονίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε αποστάσεις ασφαλείας στην τελική φάση του διαγωνισμού και φρόντισε να μαζέψει τους ακραίους που πάτησαν την μπανανόφλουδα που τους έριξε η κυβέρνηση.

Το τι θα συμβεί στο τηλεοπτικό τοπίο στη συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον αλλά μπορούμε να βγάλουμε κάποια πολιτικά συμπεράσματα για το τι έγινε μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση χειρίστηκε με έξυπνο τρόπο την υπόθεση του ΕΣΡ, κάτι που δεν έπραξε η ΝΔ, καθώς κάποιοι εκ των καναλαρχών πίστεψαν ότι χωρίς τη συγκρότησή του δεν μπορεί να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Στη συνέχεια στελέχη της αντιπολίτευσης οχυρώθηκαν πίσω από αυτό το επιχείρημα, που τελικά έγινε κεντρική γραμμή αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Υπήρξαν ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες που θεώρησαν ότι δίνουν και άλλοθι στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στον διαγωνισμό με τη δυνατότητα να κατηγορήσει τους αντιπάλους της ότι μπλοκάρουν τη διαδικασία. Παράλληλα, μπέρδεψαν τον αριθμό των καναλιών με τη σύνθεση του ΕΣΡ, δίνοντας την καλύτερη πάσα στην κυβέρνηση να ταυτίσει την αντιπολίτευση με τους καναλάρχες και να προχωρήσει στον διαγωνισμό χωρίς το ΕΣΡ και χρεώνοντάς της την ευθύνη.

Παρά τα όσα ακούγονται για τους συμμάχους της κυβέρνησης στη διαγωνιστική διαδικασία, ο καλύτερος λαγός, το καλύτερο χαρτί, ήταν ο… ΣΚΑΪ. Ναι, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ο καλύτερος σύμμαχος του υπουργού Επικρατείας, έστω και άθελά του, ήταν το συγκρότημα του Φαλήρου. Η πολεμική που ανέπτυξε κατά του διαγωνισμού ήταν το καλύτερο επιχείρημα για την κυβέρνηση ότι τη χτυπάνε τα συμφέροντα και μάλιστα τα σποτάκια που αναμετέδιδε προς το τέλος της διαδικασίας και είχαν πρωταγωνιστή τον υπουργό Επικρατείας ήταν βούτυρο στο επικοινωνιακό ψωμί της. Το ακόμα καλύτερο για την κυβέρνηση ήταν ότι υιοθετήθηκαν πλήρως αυτά τα επιχειρήματα από την αξιωματική αντιπολίτευση, ό,τι έλεγε το κανάλι είτε έπαιρνε μορφή ανακοίνωσης από τη ΝΔ είτε το έλεγαν τα στελέχη της φιλοξενούμενα από το κανάλι. Τέτοια οπτικοποιημένη ταύτιση ούτε στα πιο τρελά όνειρα της κυβέρνησης.

Πάμε τώρα και στα επιχειρήματα που τελικά δικαίωσαν την κυβέρνηση.

Δεν θα γίνει ο διαγωνισμός γιατί θα μπλοκαριστεί από την Ευρώπη και τα δικαστήρια. Ο διαγωνισμός έγινε!

Σε μια καθημαγμένη τηλεοπτική αγορά δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον. Έντεκα αρχικά και τελικά οκτώ έδωσαν μάχη για τέσσερις άδειες.

Το τίμημα θα είναι μικρό. Τελικό ποσό, 246 εκατομμύρια!

Θέλουν να κλείσουν τον ΣΚΑΪ! Τελικά ο ΣΚΑΪ πήρε άδεια!

Ένα μεγάλο μέρος της κυβερνητικής επιτυχίας ήταν ότι οι βασικές εκτιμήσεις που ακούστηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό και έγιναν επιχειρήματα από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιβεβαιώθηκαν.

Πάμε στη φάση του πλειστηριασμού.

Και σε αυτή την περίπτωση ο ΣΚΑΪ έπαιξε σαν να ήταν ο καλύτερος λαγός, με τη συμμετοχή αλλά και τα χρήματα που έδωσε ανέβασε από την πρώτη άδεια το τίμημα σχεδόν στα διπλάσια επίπεδα από τις εκτιμήσεις πριν από την έναρξη της διαδικασίας, αλλά και των δικών του σχολιαστών, που έλεγαν ότι θα είναι μικρό. Το υψηλό τίμημα των αδειών και η «διάψευση» του προσχεδιασμένου λουκέτου του ΣΚΑΪ είναι πλέον τα ισχυρά ατού της κυβέρνησης και οι δυσκολίες αμφισβήτησης της διαδικασίας. Και τα δύο χωρίς τη συμμετοχή του ΣΚΑΪ θα ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσαν να επιτευχθούν. Αυτό, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, δεν σημαίνει ότι υπήρξε οποιαδήποτε συνεννόηση.

Αυτό που λένε στην κυβέρνηση είναι ότι «το υψηλό τίμημα κλείνει στόματα και το πρόβλημα το έχει η ΝΔ, για το αν θα αναγνωρίσει τον διαγωνισμό ή θα επιστρέψει τα χρήματα».

Μπορεί στην κυβέρνηση να πιστεύουν ότι η ΝΔ μπέρδεψε τις γραμμές της και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, ωστόσο και γι’ αυτήν τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, με την εξέλιξη που θα έχουν οι τηλεοπτικές άδειες, καθώς στερεί από τον Αλέξη Τσίπρα ένα μεγάλο τμήμα της επιχειρηματολογίας για τη διαπλοκή και τα κανάλια που τον χτυπάνε.

Η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του Νίκου Παππά και του Αλέξη Τσίπρα τους βγήκε, πήραν από την επιχειρηματική ελίτ 246 εκατομμύρια, αλλά και οδήγησαν σε αδιέξοδο τη ΝΔ με την απόλυτη άρνησή της, έτσι ώστε τελικά να δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τον νόμο Παππά αν έρθει στην εξουσία.

Αυτό όμως που έχει πλέον να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι το νέο τηλεοπτικό τοπίο που θα της χρεωθεί απόλυτα, αλλά και το τι θα συμβεί με τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια και δεν θα μπορέσουν μέσα από συνεργασίες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας αλλά και να εξυπηρετήσουν δάνεια και χρέη προς τρίτους.

Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση που λένε ότι αν δεν υπήρχε ο ΣΚΑΪ, θα έπρεπε να τον εφεύρει η κυβέρνηση…

*Το άρθρο έχει αναρτηθεί στο blog του Νίκου Παναγιωτόπουλου.