Να μην γίνει η Ειδομένη τα Ζωνιανά του Κιλκίς - Free Sunday
Να μην γίνει η Ειδομένη τα Ζωνιανά του Κιλκίς

Να μην γίνει η Ειδομένη τα Ζωνιανά του Κιλκίς

Το Συντονιστικό για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με επίσημη ανακοίνωσή του καταδίκασε την χρήση βίας από την αστυνομία της πΓΔΜ στους πρόσφυγες. Μόνο που η βία ήταν το μέσο που χρησιμοποίησε η αστυνομία της γείτονος για να αποτραπεί η βίαιη εισβολή στο έδαφός της από την Ελλάδα. Το ίδιο Συντονιστικό χαρακτηρίζει την απόπειρα για  εισβολή "εγκληματικά ανεύθυνη".
Προφανώς το θέμα δεν είναι η παντελής άγνοια κανόνων διεθνούς δικαίου από το Συντονιστικό. Αυτή αφορά τον κ.Κυρίτση. Το θέμα είναι ότι στην Ειδομένη ανάμεσα στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ έχει δημιουργηθεί, με την ανοχή των ελληνικών αρχών, ένα αυτόνομο κράτος, στο οποίο οι ελληνικοί νόμοι δεν έχουν ισχύ. Κάποιοι αποπειρώνται εισβολή σε άλλη χώρα, τα τρένα έχουν σταματήσει, γίνεται έλεγχος μεταφοράς φορτίου στα φορτηγά, απειλούνται δημοσιογράφοι να μην γράψουν, υπάρχουν «μονάδες» επιβολής της τάξης, οι οποίες λέγεται ότι  ασκούν και χρέη φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Απ’ όσο γνωρίζουμε ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Ειδομένης ανήκει στην ελληνική επικράτεια και βασική ευθύνη να εφαρμόσουν τους νόμους του ελληνικού κράτους στην ελληνική επικράτεια, έχουν οι ελληνικές αρχές. Αυτές θα έπρεπε να τα φροντίσουν να μην γίνουν όλα αυτά και κυρίως αυτές έπρεπε να φροντίσουν να μη γίνει απόπειρα εισβολής στη γειτονική χώρα. Εκτός αν δεν αναγνωρίζουν ότι ο καταυλισμός της Ειδομένης ανήκει στην ελληνική επικράτεια, οπότε η καταδίκη της βίας της αστυνομίας της πΓΔΜ, έχει αξία ανάλογη με την καταδίκη της αυθαιρεσίας κατά των Ινδιάνων του Περού.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα επίσημο όργανο του ελληνικού κράτος, το «Συντονιστικό» ζητάει εξηγήσεις γιατί η πΓΔΜ δεν άφησε να απειλήσει την εδαφική της ακεραιότητα η εισβολή, ένα γεγονός που οφείλεται στην παντελή παράδοση και πλήρη υποχώρηση της έννοιας του κράτους στην Ελλάδα.
Τι θα έλεγε η Ελλάδα για παράδειγμα, αν απέναντι από την Κόνιτσα, οι Αλβανοί είχαν δημιουργήσει έναν καταυλισμό Λιβύων προσφύγων, που θέλουν να πάνε νότια και προσπαθούν να μπουν με το ζόρι, επειδή η Ελλάδα δεν τους θέλει; Ή αν οι Τούρκοι είχαν ένα τέτοιο καταυλισμό στην άλλη όχθη του Έβρου ή οι Βούλγαροι κοντά στο Πετρίτσι;
Στον ελληνικό επικοινωνιακό παραλογισμό, όταν μπαίνουν πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα, τους «σπρώχνει το βαθύ κράτος της Τουρκίας» κι όταν μπαίνουν από την Ελλάδα στην πΓΔΜ, φταίνε οι Σκοπιανοί που τους εμποδίζουν. Ποιος δίνει το δικαίωμα σε ένοπλη δύναμη ξένης χώρας να επιχειρεί στην Ελλάδα; Και μετά να εκμεταλλεύεται την αγριότητα της για να καλύψει την επιλογή του να είναι απών;
Πρακτικά το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί της υποχρέωσής της να φυλάξει και τις εισόδους και τις εξόδους της χώρας. 
Δε μπορεί ή δεν θέλει, έχει ελάχιστη σημασία. Σημασία έχει ότι η ομαλότητα πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως.  Όλα τα στοιχεία (ποιοι, που, πότε κ.λπ.) των χθεσινών επεισοδίων είναι μεγάλης σημασίας μεν, τεχνικές λεπτομέρειες δε. Το ζήτημα είναι ποιος είναι το κράτος στην Ειδομένη.