Ζητούν από τα Σκόπια να χρηματοδοτήσουν τις ανασκαφές στην Αμφίπολη... - Free Sunday
Ζητούν από τα Σκόπια να χρηματοδοτήσουν τις ανασκαφές στην Αμφίπολη...

Ζητούν από τα Σκόπια να χρηματοδοτήσουν τις ανασκαφές στην Αμφίπολη...

Μία εξαιρετική ιδέα είχε χθες η Υφυπουργός Εσωτερικών με  αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, Μαρία- Κόλλια Τσαρουχά.
Να εντάξει τη χρηματοδότηση των αρχαιολογικών εργασιών στον Λόφο Καστά, δηλαδή στην Αμφίπολη, στο διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG. 
«Η πρόταση, ύψους 950.000 ευρώ, περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση των αρχαιολογικών εργασιών αναστήλωσης του ταφικού μνημείου του λόφου Καστά και την ανάδειξη του εν γένει αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης», ανάφερε το Δελτίο Τύπου του ΥΜΑΘ.
Όποιος ρίξει μια ματιά στο INTERREG, θα διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα έχει πέντε διμερή και επτά πολυμερή προγράμματα με στόχο, όπως αναφέρει το ίδιο το πρόγραμμα «μεγαλύτερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας για όλες τις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της προώθησης της διασυνοριακής, διακρατικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας»
Από αυτά, ανοιχτά για την υποβολή προτάσεων αυτή τη στιγμή, είναι τέσσερα (θα ήταν πέντε, αλλά το ένα έκλεισε χθες), δύο λήγουν στις 22/4, ένα στις 26/4 και ένα στις 16/5.
Η πρώτη εντύπωση είναι ότι οι εννέα ημέρες μέχρι τις 22/4 δε φτάνουν για την υποβολή ενός φακέλου που, όπως είπε η κ.Κόλλια «θα δώσει ώθηση και στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας, ανοίγοντας ένα άξονα ιστορικών διαδρομών που θα συνδέσει όλους τους προορισμούς της Μακεδονίας και της Θράκης».
Εξαιρετική ιδέα! Βεβαίως δεν προκύπτει από πουθενά, γιατί μία γειτονική χώρα θα δεχθεί να χρηματοδοτηθεί από κοινά κονδύλια ένα πρόγραμμα τόσο στενού ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά αυτό φαντάζει εύλογο για όποιον έχει προσέξει ότι οι υπόνομοι στα πεζοδρόμια στην οδό 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη χρηματοδοτήθηκαν από το ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα του INTERREG.
Βεβαίως τα δύο προγράμματα, που λήγουν στις 22/4, αφορούν συνεργασίες με τη Βουλγαρία και την πΓΔΜ. Με τη δεύτερη δε φαίνεται να υπάρχουν οι πολιτικές και ιστορικές βάσεις, που θα αποδεχόταν να χρηματοδοτηθεί μία τέτοια ανασκαφή, ειδικά όταν η Υπουργός λέει στη δήλωση της για «την ξεκάθαρη επιστημονική και ιστορική του αξία» του μνημείου.
Στο πρόγραμμα, του BALKANMED, που λήγει στις 26/4, οι προτάσεις πρέπει να αφορούν επιχειρηματικότητα και καινοτομία ή περιβάλλον. 
Όμως, στο πρόγραμμα που δέχεται προτάσεις μέχρι τις 16 Μαΐου υπάρχει πρόσφορο έδαφος: «Η διατήρηση των πολιτιστικών και φυσικών πηγών ως προαπαιτούμενο για την τουριστική ανάπτυξη στην διασυνοριακή περιοχή».
Υπάρχει βέβαια ένα τεχνικό ζήτημα, διότι το πρόγραμμα αφορά στη συνεργασία με την Αλβανία, που δεν συνορεύει με την Αμφίπολη, αλλά είπαμε τι έγινε με τους υπονόμους στην Θεσσαλονίκη…
Πάντως, πέρα από τα οικονομικά, υπάρχουν και ορισμένα πολιτικά ζητήματα. Αν, όπως λέει η υπουργός «η ανάγκη ανάδειξης του ταφικού Μνημείου της Αμφίπολης είναι αναμφισβήτητα σημαντική», δε μπορούσαν να βρεθούν οι 950.000 που είναι αναγκαίες; Δεν είναι τίποτε, περίπου 30 μετακλητοί υπάλληλοι λιγότεροι για έναν χρόνο, ή 10 για την υπόλοιπη κυβερνητική θητεία, αν αυτή κρατήσει 4 χρόνια, όπως λέει ο πρωθυπουργός.
Άρα δεν είναι θέμα χρημάτων μόνο. Είναι μία πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνεί με το περιεχόμενο, που δίνεται στις ανασκαφές και μία πολιτική επιλογή των ΑΝΕΛ και ειδικά της κ.Κόλλια, να τις προωθεί ειδικά από τη στιγμή που γίνονται στην εκλογική της περιφέρεια.
Είναι τόσο απλό, αλλά κυριολεκτικά υπονομευτικό της ίδιας της διασυνοριακής συνεργασίας. Τέτοιες συνεργασίες θέλει η Ελλάδα;  

Για όσους ενδιαφέρονται: http://www.interreg.gr/el/