Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ε.Ε. - Free Sunday
Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ε.Ε.

Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ε.Ε.

Το καθεστώς Ερντογάν είναι αυταρχικό και εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών, οι ένοπλες δυνάμεις διεκδικούν τον έλεγχο της πολιτικής ζωής με βάση το κεμαλικό πρότυπο και υπάρχουν ειδικά προβλήματα όπως η καταπίεση της μεγάλης κουρδικής μειονότητας και η εμπλοκή της Τουρκίας σε περιφερειακές συγκρούσεις.

Στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί πρέπει να συμφωνηθεί μια ειδική σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, η οποία δεν θα οδηγεί στην πλήρη ένταξή της αλλά θα της εξασφαλίζει πρόσθετες δυνατότητες για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της περιορισμένης έστω Δημοκρατίας.

Όσο παραμένουμε δέσμιοι ενός σχεδιασμού ο οποίος προβλέπει, θεωρητικά, την πλήρη ένταξη της Τουρκίας προκαλούνται αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι είναι θύματα εμπαιγμού από την πλευρά της Ε.Ε., πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες στρέφονται στον ευρωσκεπτικισμό θεωρώντας αδιανόητη την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. ενώ ενισχύονται οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες άλλων προβληματικών χωρών, όπως η Ουκρανία.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και στην περίπτωση της Τουρκίας αυτό που χρειάζεται είναι η εγκατάλειψη της προοπτικής της ένταξης και η επεξεργασία μιας ειδικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.