Τηλεοπτική η πάταξη της φοροδιαφυγής - Free Sunday
Τηλεοπτική η πάταξη της φοροδιαφυγής

Τηλεοπτική η πάταξη της φοροδιαφυγής

Απ’ όλα τα τουριστικά μέρη της Ελλάδας φτάνει το μήνυμα της εντυπωσιακής έξαρσης της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο εφόσον ο ΦΠΑ που καταβάλουν εκατομμύρια ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας καταλήγουν στις τσέπες κακών επαγγελματιών αντί να ενισχύουν το δημόσιο ταμείο, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των μη προνομιούχων συμπολιτών μας.

Το κλείσιμο κάποιων καταστημάτων για 48 ώρες εξαιτίας φορολογικών παραβάσεων λειτουργεί αποπροσανατολιστικά εφόσον πραγματοποιείται σε περιοχές που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον και είναι δυνατόν να ελεγχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στις τουριστικές περιοχές όμως, όπου παρατηρείται έξαρση της κατανάλωσης και θα μπορούσαν να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεν γίνεται τίποτα ουσιαστικό για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. 

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την πορεία των φορολογικών εσόδων, τα οποία υποχωρούν στις τουριστικές περιοχές, ενώ κινούνται, σε εθνικό επίπεδο, κάτω από τα επίπεδα του 2014 παρά τη γενική αύξηση της φορολογίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα. Με τη μέθοδο που ακολουθεί η κυβέρνηση ισοπεδώνονται φορολογικά οι συνεπείς φορολογούμενοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, νοικοκυρές, και παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις το «πάρτι» της φοροδιαφυγής και της παράλληλης οικονομίας. 

Δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνησης που είναι τόσο σκληρή με τους συνεπείς φορολογούμενους και τόσο χαλαρή με όσους φοροδιαφεύγουν και φοροκλέπτουν.