Κι όμως, η καλύτερη στιγμή να είσαι νέος στην Ελλάδα, είναι τώρα - Free Sunday
Κι όμως, η καλύτερη στιγμή να είσαι νέος στην Ελλάδα, είναι τώρα

Κι όμως, η καλύτερη στιγμή να είσαι νέος στην Ελλάδα, είναι τώρα

Δε φτάνει που η τωρινή ελίτ στη χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις απαιτήσεις των καιρών, δηλητηριάζει το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας με την απαισιοδοξία της και την ηττοπάθειά της. «Τι να κάνουν τα ‘παιδιά’, μπαίνουν στα πανεπιστήμια, και όταν βγαίνουν θα είναι άνεργα». 

Δεν ξέρω αν εννοούν «αδιόριστα», αλλά στην πραγματικότητα επιθυμώ να τονίσω πως η γενιά που βγαίνει σήμερα από τα λύκεια και πηγαίνει στα πανεπιστήμια είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από την αντίστοιχη τρεις δεκαετίες πριν.

Ναι, ξέρω ότι τα στατιστικά για την ανεργία των νέων είναι στο 50%, αλλά υπάρχει διαφυγή από αυτή την παγίδα.

Ποτέ στο παρελθόν ένας νέος στην Ελλάδα δεν είχε τόσες δυνατότητες: αφήνω τον πολύ μεγαλύτερο σήμερα αριθμό των ΑΕΙ στα οποία μπορεί να σπουδάσει για να αποφύγω την δυσάρεστη συζήτηση για την ποιότητά της παρεχόμενης εκπαίδευσης. 

Σίγουρα πάντως ποτέ στο παρελθόν ένας νέος στην Ελλάδα δεν είχε μέσω του διαδικτύου τόσο γρήγορη, άμεση πρόσβαση σε καλής ποιότητας παιδεία, με εξαιρετικά συγγράμματα να φτάνουν σε δευτερόλεπτα, χωρίς κανένα εμπόδιο στο tablet. Στο YouTube υπάρχουν συγκλονιστικές διαλέξεις και ομιλίες. Στα fora υπάρχουν απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήσεις. Διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εργαλεία επιτρέπουν την ανταλλαγή ιδεών και δίνουν την δυνατότητα συνεργασίας. Υπάρχουν προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών με ξένα πανεπιστήμια, και τα αεροπορικά ταξίδια, κάποτε προνόμιο των λίγων, σήμερα είναι η δυνατότητα των πολλών, χωρίς σύνορα, χωρίς βίζες, χωρίς τους περιορισμούς που υπήρχαν παλιά (εδώ βέβαια μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Wow Βαρουφάκη για την δυσκολία των capital controls που παρ' όλα αυτά ξεπερνιέται με κάποια προσπάθεια).

Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες για μια φορά ακόμα το αναχρονιστικό, τραυματικό τερατούργημα των πανελλαδικών, και στο τέλος του περιμένει ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, πνιγμένο στην αφίσα, που προσπαθεί να εμποδίσει το φως στις αίθουσες και στα μυαλά. 

Η διέξοδος όμως δεν βρίσκεται στο κομματικό τραπεζάκι, ούτε στον κομματάνθρωπο που τάζει θέσεις και πουλάει το όραμα της τάχα φτωχής και έντιμης Ελλάδας της ΕΙΡΤ και της ΥΕΝΕΔ, των μαυρόασπρων ταινιών και των γκρίζων ιδεών.

Για τους νέους Έλληνες μπροστά απλώνεται ένας κόσμος με ανοιχτούς ορίζοντες, με μεγάλες ιδέες, με δυνατότητες χωρίς τέλος. Και αυτό σημαίνει ότι εκτός από την «virtual» γνωριμία μαζί του, πρέπει να υπάρξει και πραγματική, με την μετανάστευση και τη μόρφωση εκτός συνόρων, ακόμα καλύτερα! Αυτή τη γενιά δεν πρέπει να τη σταματήσει κανείς. Μπορεί να μάθει, να προκόψει και να σαρώσει όσους κρατάνε τη χώρα πίσω με αλυσίδες που σε λίγο δεν θα αντέξουν.

Η καλύτερη στιγμή να είσαι νέος στην Ελλάδα, είναι ΤΩΡΑ!