Ο κανένας, το τίποτα και το καθόλου - Free Sunday
Ο κανένας, το τίποτα και το καθόλου

Ο κανένας, το τίποτα και το καθόλου

Αν πρόκειται για ψεύτες που καταστρέφουν τη χώρα όπως ισχυρίζονται οι πολιτικοί τους αντίπαλοι, τότε πώς δεν έχουν ακόμη καταρρεύσει κάτω από το βάρος της λαϊκής οργής; 

Εκδηλώνονται αποδοκιμασίες σε βάρος υπουργών, προπηλακισμοί, ακόμη και τραμπουκισμοί, αλλά δεν έχει σηκωθεί εκείνο το κύμα που θα τους παρέσερνε όσο μανιακά και αν προσπαθήσουν να συντηρηθούν στην εξουσία. 

Μεγαλώνει η απόγνωση, η αίσθηση της ματαιότητας, η παραίτηση, η έλλειψη πίστης στην πολιτική. Αν σε κάτι συμφωνούν όλες οι δημοσκοπήσεις, αυτό είναι ότι δυναμώνει το ρεύμα υπέρ της αποχής, ότι καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο κανένας, ότι οι περισσότεροι δεν περιμένουν τίποτα και δεν εμπιστεύονται καθόλου τα κόμματα. 

Το λάθος των πρώην 

Ο λόγος που η συλλογική κούραση και δυσθυμία δεν στρέφεται μόνο ενάντια στην κυβέρνηση είναι προφανής και παρόλα αυτά δεν τον βλέπουν οι πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν και επιδιώκουν το τέλος της. 

Όσο δημιουργείται η εντύπωση ότι ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει επιστροφή στο status quo ante, τόσο το κυβερνών κόμμα θα κρατιέται πάνω από το νερό. Όσο ενισχύεται η αίσθηση ότι όπου να ναι θα γυρίσουν αυτοί που έφυγαν από τις μεγάλες καρέκλες τον Ιανουάριο του 2015 τόσο θα παίρνει ανάσες ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του.

Όσο άσχημα και να πάνε τα πράγματα δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η πλειοψηφία θα νοσταλγήσει το «παλιό» και τους πρωταγωνιστές στο παιχνίδι εξουσίας της μεταπολίτευσης. Οι προηγούμενοι δείχνουν διαρκώς ότι δεν θέλουν να αλλάξουν παρά μόνο να επανέλθουν όπως τους ξέραμε αξιοποιώντας απλώς την απογοήτευση των πολιτών από την πολιτεία ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ανανεώνονται ούτε σε επίπεδο εικόνας (πρόσωπα) ούτε επί της ουσίας (τρόπος και δομές κομματικής λειτουργίας, αντιλήψεις, αισθητική κοκ). Απλώς περιμένουν να δαγκώσουν τον σάπιο καρπό της εξουσίας όταν πέσει επειδή παραωρίμασε. 

Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο Α. Τσίπρας κάνει μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς. Αν δεν τα καταφέρει θα είναι επειδή ηττήθηκε από τα αδιέξοδα και την κοινωνική απόγνωση, όχι επειδή τον κέρδισε η αντιπολίτευση με το #paraitithite ή -στην πιο οπαδική εκδοχή- #xekoubisteite.