Τώρα που τέλειωσε το Euro… - Free Sunday
Τώρα που τέλειωσε το Euro…

Τώρα που τέλειωσε το Euro…

Για το ελληνικό ακροατήριο το Euro 2016 ήταν λυτρωτικό. Όχι μόνο γιατί έχασε η αντιπαθής μας Γερμανία και μάλιστα από τη φίλη μας Γαλλία αλλά και γιατί τελικά κέρδισε η κοντινή μας Πορτογαλία και έτσι ο Δαβίδ νίκησε τον Γολιάθ όπως μας αρέσει, ενώ στο κάδρο, όπως επίσης μας αρέσει, υπάρχει ένας κατά κάποιον τρόπο δικός μας, ο Φερνάντο Σάντος που πέρασε από τον τόπο μας, δεν μας πολυάντεξε αλλά παρόλα αυτά κάτι κουβαλάει από την εμπειρία του μαζί μας. 

Κάπως έτσι ξεχαστήκαμε και ξεχάσαμε τη θλιβερή απόδοση της δικής μας εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, αφήστε που με κάθε Euro ο νους μας τρέχει στο μεθυσμένο καλοκαίρι του 2004 όταν πιστέψαμε πως είμαστε το κέντρο του κόσμου, οι καλύτεροι των καλύτερων και οι μεγαλύτεροι των μεγαλύτερων, μετά ξυπνήσαμε με όλα τα συμπτώματα του hangover, όμως ήταν ωραίο όσο κράτησε και γι’ αυτό το νοσταλγούμε, αφού άλλωστε στο μεταξύ δεν μας συνέβη κάτι καλύτερο για να το ανακαλούμε αναζητώντας παρηγοριά. 

Οι Γάλλοι είχαν προετοιμάσει μια μεγάλη γιορτή για τη νίκη τους που τη θεωρούσαν σίγουρη. Δεν τα κατάφεραν και έδειχναν σαν να μην μπορούν να το πιστέψουν όταν μπήκε το γκολ που έδωσε τη νίκη στους Πορτογάλους. Αυτός ο ταλαίπωρος Ολάντ έχασε την τελευταία του ελπίδα για δημοσκοπική ανάκαμψη της κυβέρνησης και του κόμματός του. Όταν τραυματίστηκε ο Ρονάλντο δεν αποκλείεται να έλαβε email από τον σύμβουλο επικοινωνίας που να τον ενημερώνει ότι διανοίγονται νέες προοπτικές για τη γαλλική σοσιαλδημοκρατία. Βρίσκεται σε τέτοια παρακμή η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ που ακόμη κι αυτό μπορεί να συνέβη.

Αν πριν από λίγο καιρό έλεγε ο Γκρίλο ή η Λεπέν ότι μπορεί ένας πρόεδρος της Κομισιόν να γίνει υπάλληλος της διεθνούς κερδοσκοπίας θα αναρωτιόμασταν μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο λαϊκισμός. Ομως ο Πορτογάλος Μπαρόζο θα δουλέψει για την Goldman Sachs και λογαριασμό δεν δίνει σε κανέναν ούτε καν στους πολίτες της κουρασμένης πατρίδας του που μαθαίνουν από τον διάδοχό του Γιούνκερ ότι πρέπει να πληρώσουν ξανά, γιατί δεν έπιασαν το στόχο για το έλλειμμα. 

Την ίδια ώρα η Ιταλία συνταράσσεται από την τραπεζική κρίση, η κυβέρνηση Ρέντσι δεσμεύεται για στήριξη του χρηματοπιστωτικού της συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό και το Βερολίνο βάζει βέτο αντιπροτείνοντας bail in. Τα ίδια και τα ίδια, η γνωστή ευρωπαϊκή ρουτίνα της παρακμής που συνδυάζεται με την ελληνική και μας σπρώχνει όλο και πιο κάτω, ακριβώς τη στιγμή που νομίζουμε ότι δεν έχει χαμηλότερα. 

Αυτή θα είναι εβδομάδα «αντιδιαπλοκής», με την τελική επιλογή των υποψήφιων που θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες  και η επόμενη εβδομάδα θα είναι εβδομάδα θεσμικών πρωτοβουλιών, με την ψηφοφορία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.                 

Έχει ή δεν έχει τους 200 η κυβέρνηση για να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές; Δεν τους έχει αλλά τους πλησιάζει (197 βγαίνουν τα κουκιά μέχρι στιγμής) και μάλλον θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές η διάταξη για την ψήφο από τα 17, δηλαδή όταν κλείσει κανείς τα 16. 

Βοηθά πολύ ο Βασίλης Λεβέντης. Εκτός που στηρίζει την απλή αναλογική, αποκαλύπτει τις σκέψεις του πρωθυπουργού όπως του τις μεταφέρει στις ιδιωτικές συνομιλίες τους και έτσι μαθαίνουμε ότι μπορεί να υπάρχει κρυφός εκλογικός σχεδιασμός για το φθινόπωρο αν οι πιστωτές δεν δείξουν κατανόηση και μας πιέσουν, αν η βουή του εξαγριωμένου πλήθους δυναμώσει λόγω της υπερφορολόγησης και των προβλημάτων της καθημερινότητας, αν η στήριξη του Βερολίνου δεν φανεί αρκετή, αφού μία από τις εκρηκτικές αντιφάσεις μας είναι ότι ο σωτήρας μας και ο ολετήρας μας συνυπάρχουν στην ίδια οντότητα, δηλαδή μας τραβάει πάνω από το νερό δανείζοντας εκείνος που μας βυθίζει πιέζοντας για όλο και περισσότερη λιτότητα. 

Η κρίση έφερε το μνημόνιο ή το μνημόνιο την κρίση; Η αιώνια απορία μιας χώρας που δεν θέλει να αλλάξει, δεν θέλει να καταλάβει, δεν θέλει να ακολουθήσει επιτυχημένα παραδείγματα άλλων, και που ονειρεύεται περασμένα μεγαλεία, τότε που κερδίσαμε το Euro, τότε που δίναμε την εντολή «πούλα» στον χρηματιστή μας από την ξαπλώστρα της Μυκόνου.