Θα μπαίναμε σε περιπέτειες εάν πετύχαινε το πραξικόπημα στην Τουρκία - Free Sunday
 Θα μπαίναμε σε περιπέτειες εάν πετύχαινε το πραξικόπημα στην Τουρκία

Θα μπαίναμε σε περιπέτειες εάν πετύχαινε το πραξικόπημα στην Τουρκία

Μπορεί να μην υπάρχει πάντα συνεννόηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν και τους συνεργάτες του σε θέματα που μας ενδιαφέρουν πολύ αλλά το καθεστώς Ερντογάν αποφεύγει τη στοχοποίηση της Ελλάδας ίσως και γιατί έχει άλλες διεθνοπολιτικές προτεραιότητες.

Σε περίπτωση που επικρατούσαν οι πραξικοπηματίες στην Τουρκία η γειτονική χώρα θα οδηγούνταν σε πλήρη ευρωπαϊκή απομόνωση και αυτό θα επηρέαζε τη στρατηγική της ομάδας που θα ήλεγχε την εξουσία. Θα γινόταν αρκετά επιθετική έναντι της Ελλάδας σε μια προσπάθεια να κατασκευάσει εξωτερικούς εχθρούς και να συσπειρώσει την τουρκική κοινή γνώμη υπέρ της δικτατορίας. 

Οι Κεμαλιστές οι οποίοι αποτελούν ακόμη την κυρίαρχη δύναμη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στρέφονται παραδοσιακά κατά της Ελλάδας θεωρώντας ότι από ιστορική άποψη είναι βασικός αντίπαλος της Τουρκίας. 

Στη φάση που βρισκόμαστε με την οικονομική και κοινωνική κρίση να παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις και διάφορες πολιτικές δυνάμεις, μέσα και έξω από την κυβέρνηση, να αναζητούν απελπισμένα έναν επικοινωνιακό και πολιτικό αντιπερισπασμό η επικράτηση των πραξικοπηματιών στην Τουρκία και η υιοθέτηση επιθετικής στάσης έναντι της Ελλάδας θα μας απομάκρυνε ακόμη περισσότερο – και για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους – από την έξοδο από την κρίση.  

Κατά την άποψή μου η αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία είναι καλά νέα για την Ελλάδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο την ίδια στρατηγική έναντι της γειτονικής χώρας. Είναι φανερό ότι δεν έχει ούτε πρόκειται να αποκτήσει τις προϋποθέσεις για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. και γι’ αυτό πρέπει να διαπραγματευτούμε μία ειδική σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας η οποία θα καλύπτει συγκεκριμένες οικονομικές ανάγκες χωρίς να δημιουργεί αβάσιμες πολιτικές προσδοκίες.