Η «Αυγή» πανηγυρίζει για το «πακέτο» Σπίρτζη υπέρ των εργολάβων των εθνικών οδών - Free Sunday
Η «Αυγή» πανηγυρίζει για το «πακέτο» Σπίρτζη υπέρ των εργολάβων των εθνικών οδών

Η «Αυγή» πανηγυρίζει για το «πακέτο» Σπίρτζη υπέρ των εργολάβων των εθνικών οδών

Με το σημερινό πρωτοσέλιδό της η Αυγή πανηγυρίζει για το νέο «πακέτο» Σπίρτζη, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, υπέρ των παραχωρησιούχων που ελέγχουν με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) τους μεγάλους οδικούς άξονες. 

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζης κάνουν ακριβώς αυτά που συνήθιζαν να καταγγέλλουν στο παρελθόν. Με τη μέθοδο του φιλικού διακανονισμού και του λεγόμενου πριμ επιτάχυνσης των διαδικασιών, οι οποίες έχουν καθυστερήσει χρόνια ολόκληρα, μοιράζουν «πακέτα» του ΕΣΠΑ στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους  που έχουν εξασφαλίσει την εκμετάλλευση των εθνικών οδών για περισσότερα από 30 χρόνια. 

Μόνο που η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στηρίζεται στην παραχώρηση της εκμετάλλευσης των οδικών αξόνων με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση της κατασκευής τους από τους παραχωρησιούχους χωρίς να επιβαρυνθούν ο κρατικός και ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός. Με τη μεθοδολογία που ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση έχουμε ιδιωτικοποιήσει τις εθνικές οδούς, ενώ καλύπτουμε το κόστος της κατασκευής τους με δημόσιο, ελληνικό και ευρωπαϊκό, χρήμα. 

Έχω κάνει ήδη σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σαν ευρωβουλευτής και έχω προσπαθήσει να εξηγήσω στους αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον αρνητικό ρόλο του εργολαβικού καρτέλ και των κυβερνητικών αποφάσεων για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. 

Η «Αυγή» πάντως πανηγυρίζει γιατί ο κ. Σπίρτζης δεν ικανοποίησε πλήρως τις απαιτήσεις των κατασκευαστικών εταιριών και τους έδωσε λιγότερο δωρεάν δημόσιο χρήμα από αυτό που διεκδικούσαν. Εάν ανατρέξει η εφημερίδα σε ανάλογες συμφωνίες που έγιναν κατά το παρελθόν, θα διαπιστώσει ότι πάντα ακολουθείται η ίδια μέθοδος. Οι παραχωρησιούχοι διεκδικούν απίθανα ποσά και η εκάστοτε κυβέρνηση επιτυγχάνει «συμβιβασμό» δίνοντάς τους περίπου τα μισά και ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο συμφέρον.