Η οικονομική αποτυχία θρέφει την παρελθοντολογία - Free Sunday
Η οικονομική αποτυχία θρέφει την παρελθοντολογία

Η οικονομική αποτυχία θρέφει την παρελθοντολογία

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εκθέσεις των τραπεζών και διαφόρων οργανισμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και καταλήγω σε αρνητικά συμπεράσματα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και την άμεση προοπτική. 

Μεγάλη πτώση στις επενδύσεις, υποχώρηση στην κατανάλωση, υποχώρηση στη βιομηχανική παραγωγή και στις εξαγωγές, αδυναμία αύξησης των φορολογικών εσόδων, τα οποία παρά τη μεγάλη αύξηση των φόρων κινήθηκαν τον Ιούλιο του 2016 αρκετά κάτω από τα επίπεδα του Ιουλίου 2014. 

Για όσους παρακολουθούμε τους δείκτες της οικονομίας, μας προειδοποιούν για νέες δυσκολίες και τον κίνδυνο δημιουργίας, για μία ακόμη φορά, κλίματος οικονομικής αποσταθεροποίησης. 

Το χειρότερο είναι ότι τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τις διαστάσεις της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής, προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην παρελθοντολογία. Πόσα λάθη μπορεί να έκανε το ΔΝΤ στην επεξεργασία του πρώτου προγράμματος-μνημονίου το 2010, πώς ακριβώς μέτρησε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2010, κτλ. 

Όσα λάθη και να έκανε το ΔΝΤ -άλλα περιγράφει στην έκθεση εσωτερικού ελέγχου και άλλα προβάλλουν οι κυβερνητικοί παράγοντες στα ελληνικά ΜΜΕ- μετά την Ελλάδα μπήκαν και άλλες χώρες σε πρόγραμμα-μνημόνιο, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν υπήρχε διακριτική μεταχείριση σε βάρος μας. Το χειρότερο είναι ότι οι άλλες χώρες που μπήκαν μετά από εμάς σε πρόγραμμα-μνημόνιο, ολοκλήρωσαν την οικονομική προσαρμογή με επιτυχία, απαλλάχτηκαν από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του μνημονίου και έχουν επιστρέψει στον δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, ενώ εμείς παραμένουμε εγκλωβισμένοι στο μνημόνιο τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2018. 

Όσο για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, δεν έχει σημασία η άποψη που εκφράζουν οι Έλληνες πολιτικοί σε μια προσπάθεια να κερδίσουν κάποιους πόντους αλλά οι μετρήσεις που έγιναν από την ΕΛΣΤΑΤ, επικυρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις της χώρας μας, συμπεριλαμβανόμενης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ενδεχόμενη ανακίνηση θέματος που έχει σχέση με το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 θα οδηγούσε αυτόματα την Ελλάδα σε νέα ευρωπαϊκή απομόνωση και περιπέτειες. 

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει την οικονομική πολιτική της αντί να ζητεί άλλοθι για τη διαφαινόμενη αποτυχία της στο τι έγινε ή δεν έγινε το 2009 ή το 2010.