H γερμανική κοινή γνώμη μάς δείχνει το δρόμο - Free Sunday
H γερμανική κοινή γνώμη μάς δείχνει το δρόμο

H γερμανική κοινή γνώμη μάς δείχνει το δρόμο

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία, δύο στους τρεις πολίτες τάσσονται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και ένα ποσοστό που πλησιάζει το 70% υποστηρίζουν τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας που δίνεται μέχρι σήμερα στην Τουρκία, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στην Ελλάδα. 

Η γερμανική κοινή γνώμη εμφανίζεται ιδιαίτερα αυστηρή στην αξιολόγηση της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα και την ισοπεδωτική αντίδραση του καθεστώτος Ερντογάν, ενώ στέλνει το μήνυμα στην Ελλάδα ότι θα σταθεί οικονομικά στο πλευρό της εάν προστατεύσει τα εθνικά σύνορα, που είναι και ευρωπαϊκά, και επεξεργαστεί εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση που αποφασίσει ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν να στείλει μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες στην Ε.Ε., διά μέσω της Τουρκίας, όπως το 2015. 

Εάν αποφασίσουμε να αποκτήσουμε σοβαρή προσφυγική-μεταναστευτική πολιτική και να ξεφύγουμε από την λογική της κυβερνητικής, κρατικής ανυπαρξίας και της κυριαρχίας των ΜΚΟ, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ευρωπαϊκής θέσης της Ελλάδας στην Ε.Ε. και της οικονομικής της υποστήριξης προκειμένου να βγούμε επιτέλους από την κρίση. 
Προς το παρόν, η κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από μία ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, η οποία αποφασίζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά δεν έχει την υποστήριξη των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και γι’ αυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Καλύπτεται επίσης πίσω από τις ΜΚΟ και τα ελληνικά και διεθνή κυκλώματα που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτές, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος του κόστους διαχείρισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών να πηγαίνει στους Έλληνες φορολογούμενους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και τα περισσότερα χρήματα της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού να καταλήγουν στις ΜΚΟ. 

Το μήνυμα της γερμανικής κοινής γνώμης είναι απλό, η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστη και δεν έχει θέση στην Ε.Ε. και η Ελλάδα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά, αρκεί να μπορέσει να αποδείξει την ευρωπαϊκή χρησιμότητά της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.