Όταν η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους Financial Times - Free Sunday
Όταν η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους Financial Times

Όταν η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους Financial Times

Συνήθως τα δημοσιεύματα για τους Financial Times, της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας που θεωρείται ότι συνήθως εκφράζει τις θέσεις του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού κατεστημένου, είναι ιδιαίτερα αρνητικά για τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα. 

Στο τελευταίο κείμενο της ηλεκτρονικής τους έκδοσης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας οι FT επιλέγουν να δουν το ποτήρι μισογεμάτο αντί για μισοάδειο. Βλέπουν θετικές εξελίξεις στη βάση της σύγκρισης των οικονομικών μεγεθών.

Παρατηρούν ότι η ύφεση το 2ο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015 είναι πολύ μικρότερη από προγνώσεις για ύφεση, σε ετήσια βάση, της τάξης του 1,8%. Είναι γεγονός ότι η ζημιά που έπαθε η ελληνική οικονομία από τα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική Τσίπρα-Βαρουφάκη αποδείχτηκε μικρότερη από τις αρχικές προγνώσεις για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν αποσύρει δεκάδες δισ. ευρώ από τις τράπεζες, προεξοφλώντας την κορύφωση της κρίσης. Έτσι, τα capital controls είχαν μικρότερες αρνητικές συνέπειες για την κατανάλωση και τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα απ’ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Δεύτερον, ο τουρισμός το 2015 και απ’ ό,τι φαίνεται και το 2016, στήριξε με δυναμικό τρόπο την πραγματική οικονομία. 

Δεύτερον, οι οικονομικές επιδόσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2016 ήταν καλύτερες, σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, απ’ ό,τι το πρώτο τρίμηνο του 2016, χειρότερες όμως από τις επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου του 2015. Υπάρχει πάντα μία εποχικότητα στις οικονομικές επιδόσεις του τριμήνου, με το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους να εμφανίζονται καλύτερα σε περιόδους τουριστικής άνθησης. Είναι όμως πιο αξιόπιστες οι συγκρίσεις των επιδόσεων κάθε τριμήνου με το αντίστοιχο τρίμηνο των προηγούμενων ετών. 

Τέλος, η πολιτική αξιολόγηση της κυβέρνησης, στην αντίληψη των περισσότερων συμπολιτών μας, δεν έχει σχέση τόσο με το ύψος της ζημιάς που προκάλεσε το αποτυχημένο ριζοσπαστικό πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη όσο με το γεγονός ότι το 2014 η οικονομία είχε βγει από την ύφεση και η πρόγνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015 και το 2016 ήταν για δυναμική ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό 2,5%-3%. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να περιμένουμε τις αρχές του 2017 για να ανακτήσουμε τη δυναμική που είχε δημιουργηθεί στην οικονομία στα τέλη του 2014. 

Είναι φανερό λοιπόν ότι το μισογεμάτο ποτήρι της ελληνικής οικονομίας που βλέπουν οι FT είναι ταυτόχρονα μισοάδειο.