Αποδέσμευση από την πολιτική Ερντογάν - Free Sunday
Αποδέσμευση από την πολιτική Ερντογάν

Αποδέσμευση από την πολιτική Ερντογάν

Το 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα σταμάτησε να ελέγχει τα σύνορα με την Τουρκία με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές από 75.000 άτομα τον χρόνο σε 1 εκατομμύριο άτομα τον χρόνο. 

Οι Ευρωπαίοι εταίροι κατέληξαν στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν ήταν συνεργάσιμη και έσπευσαν να καλύψουν το κενό αναβαθμίζοντας την ευρωτουρκική συνεργασία και κλείνοντας τον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο. Δημιουργήθηκε έτσι μία κατάσταση από την οποία η Ελλάδα βγαίνει πάντα χαμένη. 

Εάν τηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, τότε θα αναβαθμιστεί η πολιτική συνεργασία με την Τουρκία και θα ανοίξει ο δρόμος για την μελλοντική ένταξή της στην Ε.Ε. παρά τα αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά του καθεστώτος. Πολλές χώρες της Ε.Ε., όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, θα αντιδράσουν σε αυτή την εξέλιξη ψηφίζοντας την άκρα Δεξιά ή και προετοιμάζοντας την αποχώρησή τους από την Ε.Ε.

Εάν σταματήσει να ισχύει η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, είναι πολύ πιθανόν να μεγαλώσουν οι ροές προς την Ελλάδα και να εγκλωβιστούν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εφόσον παραμείνει κλειστός ο βαλκανικός διάδρομος. 

Από αυτό το αδιέξοδο στο οποίο μας οδήγησε η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, μπορούμε να βγούμε μόνο εάν οργανώσουμε την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών με τρόπο που να κατευθύνονται σε καταυλισμούς μακριά από κατοικημένες και τουριστικές περιοχές και χωρίς δυνατότητες μετακίνησης των προσφύγων-μεταναστών σε περιοχές που θα επιλέγουν οι ίδιοι και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Αυστηροποιώντας την πολιτική υποδοχής θα δημιουργήσουμε αντικίνητρα στην είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας και θα ακυρώσουμε στην πράξη τις πιέσεις που ασκεί ο κ. Ερντογάν.

Η Ελλάδα δεν αντέχει την επανάληψη των ανεξέλεγκτων προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών του 2015 ούτε όμως μια Ε.Ε. που θα αναβαθμίσει τη συνεργασία και στη συνέχεια θα ενσωματώσει την εξαιρετικά προβληματική Τουρκία.