Εξόφληση του χρέους με τις γερμανικές αποζημιώσεις - Free Sunday
Εξόφληση του χρέους με τις γερμανικές αποζημιώσεις

Εξόφληση του χρέους με τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα 386 δισ. Στο ποσό αυτό ανέρχονται οι αποζημιώσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τα θύματα της Κατοχής και για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η διακομματική επιτροπή ουσιαστικά υιοθέτησε τις γνωστές θέσεις του Μανώλη Γλέζου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι δεν είναι πλέον βουλευτές, και δημιουργεί την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρχουν αστρονομικές αποζημιώσεις, τις οποίες αν δεν καταβάλει η Γερμανία μπορούμε να διεκδικήσουμε δικαστικώς σε διεθνές επίπεδο.

Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν, ακόμη κι αυτοί οι οποίοι έβγαλαν τον λογαριασμό των γερμανικών αποζημιώσεων  ή ο πρωθυπουργός που μέσω δηλώσεών του επανήλθε στο θέμα, ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται σαν λήξαν στο οικονομικό επίπεδο από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής.

Η ηγεσία της κυβέρνησης υποχρεώνεται σε ένα παιχνίδι με τις λέξεις, μπερδεύοντας σκόπιμα την ηθική δικαίωση με την καταβολή αστρονομικών αποζημιώσεων και τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. 

Καλά θα ήταν να καταβάλει η Γερμανία 386 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, θα ξεπληρώναμε το χρέος του ελληνικού Δημοσίου και θα μας έμεναν γύρω στα 60 δισ. ευρώ για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Αντίστοιχα, οι Πολωνοί θα έπαιρναν 1-2 τρισεκατομμύρια ευρώ και οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί θα έπρεπε να συνεννοηθούν μεταξύ τους, παρά τις αντιθέσεις τους, για να μοιραστούν αποζημιώσεις της τάξης των 4-5 τρισεκατομμυρίων ευρώ. 

Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την διεθνοπολιτική πραγματικότητα, απλά εκφράζουν την αμηχανία μιας κυβέρνησης και ενός μεγάλου τμήματος του πολιτικού συστήματος που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στον ελληνικό λαό, δεν μπορούν να λύσουν κανένα συγκεκριμένο πρόβλημα από αυτά που δημιούργησαν ή επιδείνωσαν και έτσι καταλήγουν να επενδύουν στην πολιτική μυθοπλασία. 

Σε κάθε περίπτωση, εάν η κυβέρνηση πιστεύει στο περιεχόμενο του πορίσματος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ας αρχίσει από τώρα να χαλαρώνει την εισοδηματική και φορολογική πολιτική.