Στο τέλος νικάνε τα Χριστούγεννα - Free Sunday
Στο τέλος νικάνε τα Χριστούγεννα

Στο τέλος νικάνε τα Χριστούγεννα

Είναι λίγο μετά την 28η Οκτωβρίου που όλοι ανοίγουμε τα ημερολόγια στον μήνα Δεκέμβριο για να δούμε πότε «πέφτουν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, για να σχεδιάσουμε μια μικρή εξόρμηση ή ένα μεγάλο ταξίδι, να υπολογίσουμε τις ημέρες που θα «κάτσουμε» ή τις επιπλέον που θα δουλέψουμε.  

Ακόμα και αν δεν υπήρχαν τα Χριστούγεννα θα έπρεπε να εφευρεθούν.  Είναι τόσο επιδραστικά που γιορτάζονται ακόμα και στην Κίνα. Κι ενώ η εμπορευματοποίηση της γέννησης του θεανθρώπου έχει μετατρέψει μια καθόλα κατανυχτική θρησκευτική γιορτή στη ναυαρχίδα ενός συστήματος που έχει δημιουργηθεί για να καταναλώνει και για να καταναλώνεται, στην πραγματικότητα παραμένει ένας εξτρεμισμός συναισθημάτων: αγάπη, πίστη, ελπίδα, συγχώρεση, αλληλεγγύη. Όλα σε έξαρση. Τι σημασία έχει αν είναι θνησιγενή; Σημασία έχει πως αυτές τις δέκα ημέρες του χρόνου τα αισθανόμαστε, έστω, ίσως, επιφανειακά. 

Ταυτόχρονα, εκείνη η τελευταία εβδομάδα του χρόνου και οι πρώτες ημέρες του νέου φαίνεται να είναι οι σημαντικότερες όλης της χρονιάς. Οι μέρες που κάνεις απολογισμό, αναθεωρείς, βάζεις στόχους, αισιοδοξείς. Η συνέπεια, σύντομα, αναζητείται, όμως εκείνες τις δέκα μέρες η πίστη πως μπορούμε να αλλάξουμε, να γίνουμε καλύτεροι είναι καυτή και δυνατή, ζωογόνος και υπέροχη. Κι είναι αυτός ο υπερθετικός που δημιουργεί συναισθήματα μελαγχολίας σε πολλούς και στρες σε άλλους. 

Ακόμα κι έτσι τα Χριστούγεννα επιμένουν κάθε χρόνο να επαναλαμβάνονται και να θριαμβεύουν γιατί στο επίκεντρο βάζουν την οικογένεια. Γύρω από ένα τραπέζι, μικρό ή μεγάλο, στο τέλος νικάνε τα κάλαντα, το κόκκινο σατέν, ο Αϊ Βασίλης της Coca-Cola, οι selfie κάτω από τα γκι. Στο τέλος νικάνε τα Χριστούγεννα.