Επιστροφή στα greek statistics - Free Sunday
Επιστροφή στα greek statistics

Επιστροφή στα greek statistics

Στην αντίληψη των Ευρωπαίων εταίρων ο κ. Γεωργίου αποκατέστησε την αξιοπιστία των επίσημων ελληνικών στατιστικών στοιχείων ύστερα από μία μεγάλη περίοδο πολιτικής διαχείρισής τους από τις κυβερνήσεις. 

Υποτίθεται ότι ο κ. Γεωργίου συνωμότησε κατά του εθνικού συμφέροντος και προκάλεσε την αναγκαστική ένταξη της Ελλάδας στο πρώτο πρόγραμμα-μνημόνιο, παρουσιάζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 1-2 μονάδες, σαν ποσοστό του ΑΕΠ, μεγαλύτερο απ’ ό,τι πραγματικά ήταν. 

Η Ελλάδα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα-μνημόνιο προτού αναλάβει αρμοδιότητες και οριστικοποιήσει τους υπολογισμούς του ο κ. Γεωργίου, άλλες χώρες της Ευρωζώνης υποχρεώθηκαν να μπουν σε πρόγραμμα – μνημόνιο με πολύ μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ σημαντικότερο από το δημοσιονομικό έλλειμμα, για τον προσδιορισμό των εξελίξεων, μπορεί να θεωρηθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που ήταν και αυτό στο 15% του ΑΕΠ, το 2009. 

Η νέα δίωξη σε βάρος του κ. Γεωργίου απλά υπονομεύει την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών. Το Μαξίμου όμως εμφανίζεται ενθουσιασμένο από αυτή τη δικαστική εξέλιξη γιατί απ’ ό,τι φαίνεται διευκολύνει την επιστροφή στα greek statistics, το πολιτικό «μαγείρεμα» δηλαδή των επίσημων στατιστικών στοιχείων. 

Ήδη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω από τους στόχους, με τη μέθοδο της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα αυξάνεται μήνα με το μήνα, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του Δημοσίου κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από τον στόχο, και οι δημόσιες δαπάνες ετεροχρονίζονται. 

Εάν δεν είναι αυτά greek statistics, τότε τι είναι;