Το προσφυγικό σαν νέο χρυσωρυχείο - Free Sunday
Το προσφυγικό σαν νέο χρυσωρυχείο

Το προσφυγικό σαν νέο χρυσωρυχείο

Η κωμικοτραγική υπόθεση της «Ανοικτής Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Σερρών» στην οποία πρωταγωνίστησαν το τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάπας και η κόρη του ενισχύει την εντύπωση ότι έχουν αναπτυχθεί γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό μικρά και μεγάλα κερδοσκοπικά κυκλώματα, με το λογαριασμό της ανθρωπιστικής κρίσης να καταλήγει στους φορολογούμενους πολίτες. 

Τοπική διαπλοκή

Ο κ. Τάπας, αναπληρωτής συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε μέρος σε έναν διαγωνισμό που οργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών στην «Ανοικτή Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Σερρών». Αξιοποίησε την κομματική του επιρροή για να κερδίσει τον διαγωνισμό χωρίς να έχει τις επαγγελματικές προϋποθέσεις ενώ φαίνεται ότι τον διευκόλυνε στην όλη διαδικασία και η κόρη του, Χρυσούλα Τάπα, η οποία είχε αναλάβει χρέη συντονίστριας στη «Δομή Φιλοξενίας», με αρμοδιότητα τις προμήθειες.

Η πρωτοβουλία του κ. Τάπα προκάλεσε τον διασυρμό του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Σερρών και τη δικαιολογημένη αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταμπουλή, η οποία εκλέγεται στον νομό Σερρών.

Τελικά ο κ. Τάπας δεν μπόρεσε να πάρει τη δουλειά και υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Του χρωστάμε όμως πολλά γιατί με τη βουλιμία του ανέδειξε τα μικροκυκλώματα που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη δήθεν ανθρωπιστική δράση διαφόρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κοντινών τους προσώπων. 

Το μεγάλο παιχνίδι

Το μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι βέβαια δεν έχει σχέση με τον κομπιναδορισμό του τοπικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση Τσίπρα δέχτηκε ευχαρίστως την ένταξη της Ελλάδας στα ανθρωπιστικά προγράμματα της Ε.Ε., τα οποία μέχρι τώρα εφαρμόζονταν μόνο για τρίτες χώρες, οι οποίες δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα ή τις διοικητικές δομές για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Με τον τρόπο αυτό υποβαθμίστηκε δραματικά η διεθνοπολιτική θέση της Ελλάδας στο εσωτερικό της Ε.Ε., εφόσον στο προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει μεταχείριση τρίτης, λιγότερο αναπτυγμένης και φυσικά διαλυμένης χώρας. Έτσι, τα ευρωπαϊκά κονδύλια που χρηματοδοτούν την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και των μεταναστών θα δοθούν το 2016 σε ποσοστό 75% σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ ενώ μόνο το 25% θα ενισχύσει τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα καλυφθεί μικρό μόνο μέρος του άμεσου και έμμεσου οικονομικού κόστους που έχει το προσφυγικό-μεταναστευτικό για την Ελλάδα και η διαφορά θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους πολίτες. 

Στις ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονται τεράστια ποσά ακολουθώντας τη δική τους στρατηγική, μπορούμε να διακρίνουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο διεθνών κεφαλαιούχων όπως ο Τζορτζ Σόρος αλλά και την επιρροή κυβερνητικών στελεχών με παρουσία ετών στον χώρο. Έχει στηθεί λοιπόν ένα πάρτι γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό με δημόσιο ευρωπαϊκό χρήμα και σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων. 

Και οι δαπάνες όμως που αναλογούν στην ελληνική κυβέρνηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργούν σαν κίνητρο για την ανάπτυξη κερδοσκοπικών κυκλωμάτων. Ο κ. Τσίπρας ανέθεσε την αρμοδιότητα για τα έργα υποδομής και τις συμβάσεις λειτουργίας των καταυλισμών των προσφύγων και των μεταναστών στο υπουργείο Άμυνας, υπό την επίβλεψη του κ. Καμμένου. Ανάλογη γενναιοδωρία είχε δείξει ο πρωθυπουργός έναντι του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις αρχές του 2015, όταν προώθησαν άχρηστο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. δολαρίων με άδειο δημόσιο ταμείο. 

Οι υπερτιμολογήσεις στα κατασκευαστικά έργα που έχουν σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχουν ήδη απασχολήσει διάφορα ΜΜΕ, ενώ το κακό παράδειγμα της κεντρικής κυβέρνησης ακολουθούν διάφοροι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, οι οποίοι στήνουν τα δικά τους «μαγαζάκια» γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ανεξάρτητα από το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που έχει για την περιοχή τους η μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών. 

Πίσω από την ανθρωπιστική ρητορεία κυβερνητικών και άλλων παραγόντων γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό κρύβεται ένα νέο χρυσωρυχείο που έχει αναπτυχθεί σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και των φορολογούμενων πολιτών.