O ΕΝΦΙΑ λειτουργεί σαν οικονομικός οδοστρωτήρας - Free Sunday
O ΕΝΦΙΑ λειτουργεί σαν οικονομικός οδοστρωτήρας

O ΕΝΦΙΑ λειτουργεί σαν οικονομικός οδοστρωτήρας

Τα ακίνητα, στα οποία έχουν επενδύσει τις τελευταίες δεκαετίες οι Έλληνες, μετατρέπονται από οικονομική και κοινωνική εξασφάλιση σε ασήκωτο φορολογικό φορτίο.

Ταυτόχρονα ενισχύονται οι δυσλειτουργίες της οικονομίας, όπως είναι η διαρκής κάμψη των επενδύσεων και η διατήρηση της ανεργίας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Βαρύ φορτίο

Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας στην κυβέρνηση Τσίπρα, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδιζε την κατάργηση του φόρου. Με το πέρασμα του χρόνου ο ΕΝΦΙΑ γίνεται σκληρότερος για τους περισσότερους φορολογούμενους πολίτες για δύο βασικούς λόγους. Η αξία των ακινήτων και των ενοικίων εξακολουθεί την πτωτική της πορεία, κάνοντας το φορολογικό φορτίο μεγαλύτερο και πιο άδικο. Οι εκθέσεις των τραπεζών καταγράφουν πρόσθετη μείωση της αξίας των ακινήτων, σε ετήσια βάση, 5%, όπως και των ενοικίων. Παράλληλα, εξαντλείται η φορολογική αντοχή πολλών πολιτών εξαιτίας του συνδυασμού περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος και σκλήρυνσης της φορολογικής πολιτικής.

Με την επιλογή της υπερφορολόγησης των ακινήτων, η κυβέρνηση ρίχνει ακόμη πιο χαμηλά την οικοδομική δραστηριότητα, τον κύκλο εργασιών σε ένα σωρό κλάδους της οικονομίας όπως είναι η τσιμεντοβιομηχανία και η χαλυβουργία και μεγαλώνει το επενδυτικό έλλειμμα, το οποίο πρέπει να καλυφθεί για να βγει η οικονομία από την κρίση.

Η μείωση των επενδύσεων στα ακίνητα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η συνολική επενδυτική δραστηριότητα κινείται σταθερά κάτω από το 50% του επιπέδου των επενδύσεων πριν από την κρίση.

Το επενδυτικό έλλειμμα είναι πρακτικά αδύνατον να καλυφθεί με μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλίες, όπως είναι η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ή η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, η οποία έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση αλλά υπονομεύεται από αρκετούς υπουργούς. Χρειάζεται να αυξηθούν οι επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι τα ακίνητα.

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης προετοιμάζει ένα σχέδιο για σταδιακή μείωση της φορολογίας το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συμπεριλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και των φορολογικών βαρών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με τον τρόπο που κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταλήγει να ισοπεδώνει φορολογικά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και να στηρίζει αποκλειστικά τις ελπίδες για κάλυψη του επενδυτικού ελλείμματος σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια με συμμετοχή ξένων κεφαλαιούχων.

Το κωμικοτραγικό είναι ότι όλες αυτές οι συμφωνίες στηρίζονται σε ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις που απαλλάσσουν τους μεγάλους επενδυτές από την υποχρέωση να καταβάλουν φόρους, όπως οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση της Αριστεράς προσφέρει φοροαπαλλαγές και ένα σωρό προνόμια στους μεγάλους επενδυτές ενώ φορτώνει συνεχώς με νέα φορολογικά βάρη τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, οι οποίοι μπορεί να έχουν μικρά οικονομικά μεγέθη, συλλογικά όμως αποτελούν τον μεγαλύτερο επενδυτή και τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του προσφέρουν τις εντυπωσιακές φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επενδυτές στο πλαίσιο της συνεννόησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές και μεγαλώνουν τα φορολογικά βάρη για τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, σε μια προσπάθεια να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη του κομματικού κράτους.

Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στα ίδια ή και μεγαλύτερα μεγέθη σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες αναδεικνύει τον ιδιοτελή οικονομικό και φορολογικό παραλογισμό της κυβέρνησης.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας