Νέες ελληνικές δυσκολίες εξαιτίας της ανόδου της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» - Free Sunday
Νέες ελληνικές δυσκολίες εξαιτίας της ανόδου της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία»

Νέες ελληνικές δυσκολίες εξαιτίας της ανόδου της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία»

Το σκληρό δεξιό κόμμα, πολλοί το χαρακτηρίζουν ακροδεξιό, «Εναλλακτική για τη Γερμανία» καταγράφει επιτυχίες στις περιφερειακές εκλογές, για την ανάδειξη της τοπικής βουλής των γερμανικών κρατιδίων και φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους Χριστιανοδημοκράτες και την καγκελάριο Μέρκελ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ανατολικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, που αποτελεί την εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές της περασμένης Κυριακής με ποσοστό 21%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες περιορίστηκαν στην ταπεινωτική γι' αυτούς τρίτη θέση με 19%.

Η άνοδος της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» στηρίχθηκε σε πρώτη φάση στην αμφισβήτηση της συμμετοχής της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και σε δεύτερη φάση στην αμφισβήτηση της πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Από τη στιγμή που το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της κ. Μέρκελ απέκτησε μια τόση ισχυρή δεξιά αντιπολίτευση είναι λογικό να περιμένουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα σκληρύνει την πολιτική της στο ζήτημα του τρίτου προγράμματος-μνημονίου και της αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2017.

Αυτό σημαίνει ότι δε μπορούμε να περιμένουμε εντυπωσιακές εξελίξεις στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου ή μεγαλύτερη κατανόηση για τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες που σχετίζονται με το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να ενεργοποιήσει το Βερολίνο τη Συμφωνία του Δουβλίνου II και να αρχίσει να στέλνει πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι κατέληξαν στη Γερμανία χρησιμοποιώντας την πατρίδα μας σαν πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως κάνουμε εμείς εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς για ζητήματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως είναι η κρίση της ελληνικής οικονομίας και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, έτσι κάνουν και τους δικούς τους πολιτικούς υπολογισμούς στη Γερμανία. Αν κρίνουμε από την εντυπωσιακή άνοδο της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» και την άμυνα στην οποία υποχρεώνεται η κυβέρνηση Μέρκελ αυτοί οι υπολογισμοί δύσκολα θα είναι ευνοϊκοί για την Ελλάδα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στη Huffington Post