Δημοσιονομικοί «θρίαμβοι» χωρίς θετικό αποτέλεσμα - Free Sunday
Δημοσιονομικοί «θρίαμβοι» χωρίς θετικό αποτέλεσμα

Δημοσιονομικοί «θρίαμβοι» χωρίς θετικό αποτέλεσμα

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται η λεγόμενη υπεραπόδοση φόρων, με αποτέλεσμα τα έσοδα του Δημοσίου να διαμορφώνονται, για πρώτη φορά στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πάνω από τους στόχους.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, η οποία όμως αξίζει να δούμε πώς ακριβώς προκύπτει. Εάν δηλαδή η υπεραπόδοση των φόρων οφείλεται στην αύξηση του ΦΠΑ που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στο σούπερ μάρκετ, στην αύξηση του φόρου εισοδήματος των ειλικρινών φορολογουμένων, στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων των ιδιωτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στα πλαίσια του νόμου ή στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «κτίζει» ουσιαστικά πάνω στην πρώτη επιτυχία της φορολογικής πολιτικής ένα σαθρό επικοινωνιακό και πολιτικό οικοδόμημα. 

Πρώτον, δεν διευκρινίζει ότι η υπεραπόδοση των φόρων έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό από το «ξεχείλωμα» των μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου και τη διεύρυνση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού ελλείμματος. 

Δεύτερον, το πρωτογενές πλεόνασμα παρουσιάζεται μεγαλύτερο απ’ ό,τι πραγματικά είναι με τη μέθοδο του ετεροχρονισμού των δημοσίων δαπανών. Η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου δυσκολεύει τη λειτουργία της αγοράς και δημιουργεί προβλήματα συνεννόησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές, οι οποίοι καταβάλλουν αρκετά δισεκατομμύρια με στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης. 

Τρίτον, ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών επιτυγχάνεται και μέσα από νέα μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Η μείωση των δημοσίων επενδύσεων ενισχύει τα υφεσιακά φαινόμενα και στέλνει μήνυμα στους υποψήφιους ξένους επενδυτές πως το Δημόσιο δεν εμπιστεύεται την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Το 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα χρησιμοποίησε την ίδια ακριβώς μεθοδολογία και οι τελικοί υπολογισμοί της ΕΛΣΤΑΤ περιόρισαν στο ελάχιστο το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της περασμένης χρονιάς. Δεν χρειάζεται λοιπόν να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, κανείς δεν εντυπωσιάζεται από το παιχνίδι με τους αριθμούς -το οποίο έχει μεγάλη ιστορία στη χώρα μας, οι περισσότεροι συμπολίτες μας κρίνουν με βάση την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.