Οι τράπεζες προς νέο αδιέξοδο - Free Sunday
Οι τράπεζες προς νέο αδιέξοδο

Οι τράπεζες προς νέο αδιέξοδο

Τα «κόκκινα» δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκονται πλέον στο 60% του συνόλου, γεγονός που κάνει εξαιρετικά δύσκολη, από κοινωνική και πολιτική άποψη, τη διαχείρισή τους. 

Εάν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα πάρουν σε διάστημα 6-9 μηνών μαζικό χαρακτήρα και θα ρίξουν ακόμη πιο χαμηλά τις τιμές των ακινήτων. Οι περισσότερες εγγυήσεις που έχουν δοθεί στις τράπεζες είναι σε ακίνητα και όσο πιο χαμηλά πέφτει η εμπορική τους αξία τόσο αποδυναμώνονται οι ισολογισμοί των τραπεζών. 

Η μεγάλη πτώση της αξίας των ακινήτων μετατρέπει τους δανειολήπτες σε όμηρους μιας κωμικοτραγικής κατάστασης, εφόσον κινδυνεύουν να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους χωρίς να διαγράψουν ένα σημαντικό ποσοστό των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες. Το όλο σύστημα παίζει μεταξύ της διαφοράς της υποτιθέμενης αντικειμενικής αξίας και της πολύ χαμηλότερης εμπορικής αξίας, με στόχο να δημιουργηθεί μία βιτρίνα σταθερότητας στις τράπεζες, σε βάρος φυσικά των δανειοληπτών. 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει ξεσπάσει με ευθύνη των Ευρωπαίων εταίρων και της κυβέρνησης, που οργάνωσαν το αξιοπερίεργο σύστημα, ένας εμφύλιος μεταξύ των ανώτατων διοικητικών στελεχών. Ο ένας προσπαθεί να προωθηθεί σε βάρος του άλλου αξιοποιώντας επαφές με το Μαξίμου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ΕΚΤ και τους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. 

Το χειρότερο είναι ότι εάν τελικά υπάρξει κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος αυτή θα γίνει στη βάση του bail-in εφόσον οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν διάθεση να καλύψουν μέσω νέων δανείων προς την Ελλάδα το κόστος ενδεχόμενης ανακεφαλαιοποίησης. 

Από τη στιγμή που διαμορφώνεται μία τόσο αρνητική εικόνα και προοπτική, περιορίζονται οι πιθανότητες να αυξηθούν οι τραπεζικές καταθέσεις για να καλυφθεί επιτέλους η «τρύπα» των 40 δισ. ευρώ που δημιούργησε σε αυτές το αποτυχημένο πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη. Έτσι παραμένει το πρόβλημα χρηματοδότησης του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.