Στη Θεσσαλονίκη οι οικίσκοι για τους πρόσφυγες κοστίζουν τρεις φορές όσο στην Αθήνα! - Free Sunday
Στη Θεσσαλονίκη οι οικίσκοι για τους πρόσφυγες κοστίζουν τρεις φορές όσο στην Αθήνα!

Στη Θεσσαλονίκη οι οικίσκοι για τους πρόσφυγες κοστίζουν τρεις φορές όσο στην Αθήνα!

Εξηγήσεις από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το κόστος της κατασκευής των δομών φιλοξενίας προσφύγων ζητούν με ερώτησή τους δέκα βουλευτές (επτά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τρεις από το Ποτάμι), επικαλούμενοι δημοσίευμα της FS της 16ης Ιουλίου. Οι δέκα βουλευτές ρωτούν γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου απέρριψαν την πρόταση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ASB να κατασκευάσει έναν ημιμόνιμου χαρακτήρα οικισμό έναντι 2,5 εκατ. ευρώ θεωρώντας το ποσό ανεπαρκές και προϋπολογίζοντας 8,6 εκατ. ευρώ, αν και η Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG-ECHO) της Ε.Ε. είχε αποφασίσει να διαθέσει αυτό το ποσό, κρίνοντας ότι επαρκεί για την κατασκευή.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο με ημερομηνία 6 Ιουλίου 2016 που δημοσιεύει σήμερα η FS, η ASB πρότεινε να υποβληθεί στην ECHO κοινό σχέδιο ASB-υπουργείου για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του συγκεκριμένου οικισμού με 4,5 εκατ. ευρώ: «Το αρχικό ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ που προτείνετε δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Είναι πιο πιθανό μόνο το μισό του ποσού να είναι διαθέσιμο».
Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται όμως η στενότητα του χρόνου, καθώς η προθεσμία για αλλαγές στον προϋπολογισμό της ECHO ολοκληρωνόταν στις 11 Ιουλίου. Όμως και πάλι η απάντηση του υπουργείου ήταν αρνητική, χωρίς καμία αναφορά στο θέμα του χρόνου. «Λυπάμαι, αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε γι’ αυτό τον συγκεκριμένο χώρο. Χαίρομαι όμως που σας ενημερώνω ότι εξετάζουμε την πιθανότητα να συνεργαστούμε με την ASB στην κατασκευή ενός νέου οικισμού» αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου.
Από το θέμα αυτό προκύπτουν δύο ερωτήματα που οι υπηρεσίες του υπουργείου πρέπει να απαντήσουν, αν και δεν έχει τεθεί:
• Πόσες αλλαγές ευνοϊκές για τη χρηματοδότηση δομών στην Ελλάδα, τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό της ECHO, προτάθηκαν μέχρι τις 11 Ιουλίου;
• Έχει ανατεθεί η κατασκευή του οικισμού στη SOFTEX; Σε ποια οργάνωση και έναντι ποιου τιμήματος; Θα χρηματοδοτηθεί από την ECHO;

Πόσο πάει ο οικίσκος;
Το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ, το οποίο οι υπηρεσίες του υπουργείου έκριναν απαραίτητο, σημαίνει ότι κατά μέσο όρο καθένας από τους οικίσκους θα κοστίζει περίπου 34.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 1.100 ευρώ το τετραγωνικό κατά μέσο όρο, χωρίς να υπάρχει κόστος γης, καθώς θα γίνουν σε νοικιασμένο οικόπεδο. Όσο δηλαδή κοστίζει η αγορά διαμερίσματος 80 τετραγωνικών περιμετρικά του κέντρου της πόλης. Αν το κοντέινερ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τρία χρόνια, αντιστοιχεί σε μηναίο ενοίκιο περίπου 1.000 ευρώ, που ελάχιστες κατοικίες, ακόμη και στην πλατεία Αριστοτέλους ή στην παραλία, έχουν στη Θεσσαλονίκη.
Οι υπολογισμοί γίνονται σε βάση τριετίας, γιατί τόσο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει το πρόγραμμα, αλλά παράγοντες της αγοράς ακινήτων σχολίαζαν ότι και εξαετία να αφορά η χρήση, δεν υπάρχει στον ορίζοντα το ενοίκιο των 500 ευρώ για σχεδόν κανένα διαμέρισμα, όχι 30 τετραγωνικών, που είναι οι συγκεκριμένοι οικίσκοι στα Διαβατά, αλλά ούτε για 100 τετραγωνικά στην παραλία.
Άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα παραπέμπουν στον διαγωνισμό που είχε κάνει τον Φεβρουάριο το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη φιλοξενία προσφύγων στον Ελαιώνα, στον οποίο παραγγέλθηκαν 769 οικίσκοι έναντι 9,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή με κόστος ανά οικίσκο στα 11.833,55 ευρώ, περίπου όσα και η αρχική εκτίμηση της ASB, που ήταν 2,5 εκατ. ευρώ για 250 οικίσκους. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου πρότειναν με τα ίδια περίπου χρήματα (9,1 εκατ. ευρώ έναντι 8,6 εκατ.) που το κράτος είχε πάρει 769 οικίσκους στην Αθήνα να κάνει η ASB 250, συνολικά λιγότερους από 1/3, στη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθεί η ερώτηση των δέκα βουλευτών που αφορά τον οικισμό.
ΕΡΩΤΗΣΗ σε συνδυασμό με ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΘΕΜΑ: Ερωτηματικά για το κόστος κατασκευής δομών φιλοξενίας προσφύγων
Πρόσφατα δημοσιεύματα («Free Sunday» στις 13 και 16/17 Ιουλίου, «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 21 Ιουλίου 2016) αναφέρουν χειρισμούς του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων οι οποίοι εγείρουν σημαντικά ερωτήματα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, το συγκεκριμένο υπουργείο απέρριψε προσφορά από την ανθρωπιστική οργάνωση ASB ανοικοδόμησης δομής φιλοξενίας 1.500 ατόμων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στα Διαβατά, διότι έκρινε ότι το ύψος της χρηματοδότησης των 2,5 εκατ. ευρώ ήταν ανεπαρκές, ενώ τόσο η προσφέρουσα οργάνωση (μία από τις αρχαιότερες οργανώσεις στη Γερμανία με 1,1 εκατ. μέλη) όσο και η Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG-ECHO) της Ε.Ε. έκριναν το ποσό αυτό επαρκές.
Το υπουργείο αντιπρότεινε έναν προϋπολογισμό 8,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή τρεισήμισι φορές υψηλότερο, χωρίς εντούτοις να είναι γνωστός ο λόγος της τεράστιας αυτής απόκλισης προς τα πάνω. Ταυτόχρονα, διεθνείς θεσμικοί οργανισμοί, καθ’ ύλην αρμόδιοι για το θέμα αυτό, όπως π.χ. η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, θεωρούν το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ επαρκέστατο. Η ASB, δηλώνοντας την αδυναμία της να καλύψει μια δαπάνη 8,6 εκατ. ευρώ, προσφέρθηκε να συζητήσει ενδεχόμενη αύξηση του προϋπολογισμού της προσφοράς της. Το υπουργείο απάντησε ότι δεν προτίθεται να συζητήσει άλλη προσφορά πλην αυτής των 8,6 εκατ., με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία αξιοποίησης των χρημάτων της Ε.Ε., ενώ το ίδιο το υπουργείο αναγνωρίζει την πιεστική ανάγκη γρήγορης ανέγερσης νέων δομών φιλοξενίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1) Ποιες τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου αξιολόγησαν την πρόταση της ASB των 2,5 εκατ.; Ποιο ήταν το πόρισμά τους;
2) Ποιες τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου κατάρτισαν την πρόταση των 8,6 εκατ.;
3) Για ποιον λόγο το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στην πρόθεση της ASB να συζητήσει νέα προσφορά, πέραν των 2,5 εκατ. ευρώ, και απέρριψε εκ των προτέρων κάθε ενδεχόμενο ανάληψης έργου της συγκεκριμένης οργάνωσης στη συγκεκριμένη τοποθεσία;
4) Ποιος φορέας του υπουργείου και με ποια αιτιολόγηση αποφάσισε και κοινοποίησε στην ASB την απόρριψη της προσφοράς των 2,5 εκατ. ευρώ, καθώς και την άρνηση συζήτησης για νέα προσφορά;
Και παρακαλούμε να μας προσκομίσετε τα παρακάτω έγγραφα, σχετικά με την ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου:
Την πρόταση της ASB και την αξιολόγησή της από τις υπηρεσίες του υπουργείου.
Την οικονομοτεχνική πρόταση του υπουργείου, ύψους 8,6 εκατ.
Την απορριπτική απάντηση του υπουργείου στις προτάσεις της ASB.