Όλο εκπλήξεις - Free Sunday
Όλο εκπλήξεις

Όλο εκπλήξεις

  • Έφοδος της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην οικία Στουρνάρα για την υπόθεση διαφημιστικών κονδυλίων του ΚΕΕΛΠΝΟ και της εταιρείας της συζύγου του.
  • Κλείνει το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης στην Πανεπιστημίου μετά από 118 χρόνια λειτουργίας.
  • «Ολοφάνερη πολιτική σκοπιμότητα» βλέπει η ΝΔ πίσω από την έκπτωση του εισαγγελέα εφετών Ι. Ντογιάκου.
  • Γ. Κουρής στην εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ: «Όχι μόνο δεν έκλεψα το κράτος, αλλά με έκλεψαν».
  • Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για την κατάργηση του ασυμβίβαστου μεταξύ καναλάρχη και εργολάβου.

Ακούγοντας ή διαβάζοντας ένας πολίτης αυτούς τους τίτλους ειδήσεων που έπαιξαν μέσα σε μία μόνο ώρα, τι καταλαβαίνει και τι συμπέρασμα βγάζει; Ίσως ότι δεν υπάρχει απλώς κάτι σάπιο στο ελληνικό βασίλειο αλλά είναι όλα σάπια. Ίσως, πάλι, ότι ζούμε σε μια μεγάλη αναταραχή και ταρακουνιέται το σύστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει οπωσδήποτε κάτι καλό ή κακό.

Το πιθανότερο είναι ότι όλα αυτά δεν τον αφορούν άμεσα και προσωπικά, γιατί δεν αγγίζουν την καθημερινότητά του και επομένως δεν επηρεάζουν τη ζωή και την κατάστασή του. Κάπως έτσι αποξενώνεται κανείς από τα γύρω, δεν επεξεργάζεται καν τον θόρυβο που τον περιβάλλει, αφού άλλωστε δεν είναι καθόλου απλό να βγάλει άκρη, πού είναι το δίκιο και πού το άδικο, το σωστό και το λάθος, το άσπρο και το μαύρο.

Όλο και περισσότερο η απόσταση ανάμεσα στις ελίτ και τους κάτω μεγαλώνει. Σαν να πρόκειται για χωριστούς κόσμους που δεν επικοινωνούν παρά μόνο μέσα από τη δυναμική του θεάματος, αυτοί που βρίσκονται χαμηλά παρακολουθούν όσα συμβαίνουν ψηλά είτε για να ξεδιψάσουν με το αίμα όποιου καταβροχθίζεται από τον ισχυρότερο παίκτη, είτε για να απολαύσουν τιμωρίες και πάθη προνομιούχων, είτε τελικά για να ξεχαστούν μέσα σε πολιτικομιντιακά μυστήρια καταναλώνοντας θεωρίες συνωμοσίας και δυσνόητα σενάρια.

Το βέβαιο είναι ότι μια χώρα που παράγει τέτοιες ειδήσεις, μαζί με «εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για εργασιακά-ασφαλιστικό», «κόντρα Φίλη-Χαρακόπουλου για τη γενοκτονία των Ποντίων», «με μήνυση απαντά ο Σαββίδης στον Alpha» και «άλμα για τις ακάλυπτες επιταγές τον Αύγουστο», δεν είναι μια χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου αλλά ένα αποτυχημένο κράτος στον κύκλο της παρακμής και του αναχρονισμού – όλο και βαθύτερα, όλο και χαμηλότερα.

Τι πέρασε, τι έρχεται

Είναι ένα Σαββατοκύριακο ΔΕΘ για τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη, Κεντρικής Επιτροπής για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να παρουσιάσει κοστολογημένες προτάσεις που να συνιστούν εναλλακτική οικονομική πρόταση και ο πρωθυπουργός να συμμαζέψει το κομματικό σπίτι του, γιατί η ταραχή είναι μεγάλη και οι ζημιές αλλεπάλληλες.

Ήταν μια εβδομάδα Πολάκη και Δραγασάκη, με τα δύο κυβερνητικά στελέχη να εκπροσωπούν τις δυο ψυχές του ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά μπορεί να είναι περισσότερες. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ενώ οι καρκινοπαθείς περιμένουν για μήνες ραντεβού για ακτινοθεραπεία, ασχολείται με τα υπέρτερα: Οργανώνει επιθετική άμυνα στον «πόλεμο» που θεωρεί ότι δέχεται η κυβέρνηση από ΜΜΕ και μεμονωμένους δημοσιογράφους κανιβαλίζοντας όσους επιλέγει και όλους γενικώς με διαδικτυακές αναρτήσεις. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκφράζει τη μετριοπάθεια και τον πολιτικό ρεαλισμό και αδιαφορώντας για τη φασαρία των συντρόφων του εξηγεί ήρεμα ότι η λύση για το χρέος δεν είναι τόσο κοντά όσο μας είχε πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να ρίχνουν λάδι στην εσωκομματική φωτιά και γι’ αυτό δεν σχολιάζουν ούτε τους Πολάκηδες ούτε τους Δραγασάκηδες. Κάπως έτσι, φαινομενικά αδιάφορα, προσπέρασαν και την εντυπωσιακή για τη σοβαρότητα και την αυστηρότητά της κριτική του ευρωβουλευτή Κ. Χρυσόγονου στις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το συνέδριο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχούν για τις ενδοκυβερνητικές και ενδοπαραταξιακές αρρυθμίες, ειδικά όταν έχει αρχίσει να σηκώνεται το φθινοπωρινό κύμα των δημοσκοπήσεων, που δεν φέρνει τίποτα καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, η διαπραγμάτευση…

Από τις δηλώσεις και τις διαρροές δεν βγαίνει ασφαλές συμπέρασμα για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Άλλωστε η παράδοση θέλει κόκκινες γραμμές και αδιέξοδα που τελικά αίρονται με πολιτική παρέμβαση κορυφής. Μάθαμε ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία στη ΔΕΘ για «πάγωμα» των παλαιών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών στο ταμείο τους δεν έχει μέλλον, γιατί συναντά ενστάσεις και επιφυλάξεις από την πλευρά των δανειστών. Μάθαμε επίσης ότι υπάρχει δυσκολία σχετικά με τον ακατάσχετο λογαριασμό επιχειρηματιών με χρέη, με τη δημιουργία αναπτυξιακού ταμείου και μιας bad bank, με τη σύνθεση της διοίκησης του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, με τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.

Η γενική εικόνα είναι ότι θα υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και δεν θα τιναχτεί στον αέρα η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Υπάρχει τέτοια βούληση απ’ όλες τις πλευρές, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το νέο Μεσοπρόθεσμο και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα ορίζει μέχρι το 2020, ούτε για τον προϋπολογισμό του 2017.

Το Βερολίνο δείχνει με όλους τους τρόπους ότι δεν επιθυμεί αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης αλλά και δεν κάνει πίσω από την απαίτηση για τήρηση των συμφωνηθέντων. Το πώς θα τετραγωνιστεί ο κύκλος αυτή τη φορά μπορεί να το ξέρει μόνο ο Β. Λεβέντης που ειδικεύεται στις προφητείες.

Τελευταίο και όχι έσχατο

Συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η δίκη συνεχίζεται και συνεχίζεται και συνεχίζεται, με τον Ρουπακιά στο σπίτι του λόγω παρέλευσης του 18μήνου της προφυλάκισης, η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα στη Βουλή και μπορεί και να ανεβαίνει, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, ενώ η Cosco δεν παραχωρεί το λιμάνι για μια συναυλία μνήμης. Την ίδια ώρα στο κάδρο μπαίνει το Ωραιόκαστρο των ανήσυχων γονιών για τα εμβόλια των προσφυγόπουλων που θα πάνε στα σχολεία τους, των μουγκών βουλευτών της περιοχής και του δεξιού δημάρχου που κάτι περίεργα είπε περί αυτοδικίας, ενώ στη Χίο χρυσαυγίτες έδειραν δημοσιογράφους σε διαδήλωση για το προσφυγικό μπροστά στα έκπληκτα (;) μάτια της αστυνομίας.

Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Προσφύγων Οδυσσέας Βουδούρης δεν είναι πια μαζί τους, η παραίτησή του έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, ενώ όσα πολύ ενδιαφέροντα έχει πει για τα οικονομικά του προσφυγικού αιωρούνται αναπάντητα…


Ο νόμος για τα ιδιωτικά σχολεία φέρνει ένταση στη διαπραγμάτευση

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών απέρριψαν τον ψηφισμένο νόμο του υπουργείου Παιδείας που επιτρέπει απολύσεις από τα ιδιωτικά σχολεία, μόνο εφόσον αυτές είναι αιτιολογημένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλέον έντονη αντίδραση εκδηλώθηκε από την πλευρά του ΔΝΤ, με το επιχείρημα ότι η ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία μπορεί να αντιμετωπιστεί ως νομολογία και για το εργασιακό καθεστώς σε άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Τελικά ζητήθηκε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τον νόμο, προκειμένου να συζητηθεί μελλοντικά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.