Μακεδονία και Θράκη χωρίς υπουργό στη νέα κυβέρνηση Τσίπρα! - Free Sunday
Μακεδονία και Θράκη χωρίς υπουργό στη νέα κυβέρνηση Τσίπρα!

Μακεδονία και Θράκη χωρίς υπουργό στη νέα κυβέρνηση Τσίπρα!

Συγκεκριμένα, η Μακεδονία και η Θράκη εκλέγουν συνολικά 76 βουλευτές, δηλαδή το 1/4 των εδρών του ελληνικού Κοινοβουλίου. Από τους 76, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλέξει ακριβώς τους μισούς, δηλαδή 38, ενώ οι ΑΝΕΛ έχουν εκλέξει τρεις. Από τους 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στο νέο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν οι δύο, όσοι δηλαδή και από τους τρεις των ΑΝΕΛ.

Και επειδή κανένας από τους δύο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπουργός, μένει το πικρόχολο σχόλιο φίλου του κόμματος, ο οποίος έλεγε ότι ο μόνος υπουργός στη νέα κυβέρνηση που δεν θα ξεχάσει ποτέ τη Βόρεια Ελλάδα είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ετέθη εκτός ψηφοδελτίων ΠΑΣΟΚ το 2004 εξαιτίας της τροπολογίας για τις κατοικίες στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής, που έμεινε στην ιστορία ως «σκάνδαλο Πάχτα».


Η πολλά υποσχόμενη κ. Αχτσιόγλου αναστατώνει εκλογικά

Βεβαίως, ο παραπάνω αφορισμός αφήνει έξω το κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τη Βόρεια Ελλάδα. Η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχει γεννηθεί στα Γιαννιτσά της Πέλλας (απόσταση 48 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη) και το 2014 είχε ακουστεί ως πιθανή επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η διαρροή του ονόματός της στα μέσα ενημέρωσης είχε προκαλέσει την οργή μέρους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου την εξανάγκασαν σε μια δήλωση διάψευσης των δημοσιευμάτων και κομματικής πίστης:

«Είμαι ενεργό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2009, ενώ υπήρξα μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2007. Μέσα από τη διαρκή ενασχόλησή μου με την τοπική οργάνωση στην οποία ανήκω και τη συμμετοχή μου σε κινηματικούς αγώνες, επιχειρώ να συμβάλω στο πολιτικό σχέδιο της δημοκρατικής ανατροπής που υποστηρίζει το κόμμα μου. Η δραστηριοποίησή μου στους κόλπους της ριζοσπαστικής Αριστεράς διέπεται πλήρως από τις αρχές που χαρακτηρίζουν έναν τέτοιο πολιτικό χώρο, όπως είναι αυτές της εσωκομματικής δημοκρατίας, της συλλογικής διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων, της κοινωνικής γείωσης και λογοδοσίας, της συντροφικότητας, της ανιδιοτέλειας. Με αυτά τα δεδομένα, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καμία σχέση με τα δημοσιεύματα που με φέρουν να τοποθετούμαι επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη”, δεν έχω εμπλακεί σε τέτοιες συζητήσεις και τα διαψεύδω. Η δημοτική κίνηση η οποία θα διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργεί με συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες προφανώς στηρίζω, και μέσα από τις διαδικασίες αυτές θα αναδείξει τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της, που θα την εκπροσωπεί με όρους ουσιαστικής νομιμοποίησης».

Η ανάγκη για την αναζήτηση ενός άλλου προσώπου αποδείχθηκε το βράδυ των εκλογών, στην κάλπη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης πήρε 24,54% και 35.292 ψήφους στις ευρωεκλογές, από τους οποίους στην κάλπη των δημοτικών ακολούθησαν την πρότασή του για την υποψηφιότητα του μετέπειτα βουλευτή Τριαντάφυλλου Μηταφίδη μόνο δύο στους πέντε ψηφοφόρους του, καθώς πήρε μόλις 10,57% και 13.968 ψήφους.

Πέρα, όμως, από την εσωτερική αντιπαλότητα που ξύπνησε στη Θεσσαλονίκη η υπουργοποίηση της κ. Αχτσιόγλου, η δυσαρέσκεια στη γενέτειρά της ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά απίθανη την επανεκλογή δύο βουλευτών στον Νομό Πέλλας. «Μια γυναίκα που το επώνυμό της αρχίζει από “Α”, δηλαδή θα είναι πρώτη στο ψηφοδέλτιο και με υπουργική προβολή, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι πρώτη σε σταυρούς» λένε.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο αν η κ. Αχτσιόγλου θα είναι υποψήφια, η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, όμως, που στις εκλογές του 2015 είχε βγει πρώτη με 11.153 σταυρούς σε 32.330 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται μάλλον δυσαρεστημένη. Πόσο μάλλον που με την κ. Αχτσιόγλου μοιράζονται την ίδια καταγωγή, καθώς και οι δύο είναι από τα Γιαννιτσά. Το δε ενδεχόμενο να είναι υποψήφια στη Θεσσαλονίκη, όπου σε περίπτωση ήττας θα εκλεγούν τρεις-τέσσερις, αναστατώνει πολύ περισσότερους.

Η Θεσσαλονίκη τους ενός αναπληρωτή και των δύο υφυπουργών

Οι δύο συμμετοχές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αφορούν τη Θεσσαλονίκη. Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και μέχρι τώρα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σωκράτης Φάμελλος είδε να αναγνωρίζεται η προσφορά του στην υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου και έγινε αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας με υπουργό τον Γιώργο Σταθάκη, μια θέση που ακουγόταν ότι θα καταλάβει ο μέχρι τώρα γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σχολιάζεται ότι «ο Σωκράτης έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μαξίμου» τόσο ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος όσο και ως πρόεδρος της επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ίσως είναι από τους λίγους βουλευτές, εκτός από τους παλαιούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που δημιούργησαν μηχανισμό και αξιοποίησαν την επιρροή τους στο κράτος. Ίσως επειδή ήξερε τη διαδικασία, καθώς είχε επί χρόνια διατελέσει αντιδήμαρχος στον Δήμο Θέρμης.

Ο άλλος υφυπουργός, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, διατήρησε τη θέση του στο υπουργείο, αλλά δεν διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο πήγε στον Τέρενς Κουίκ των ΑΝΕΛ. Αλλά στο υπουργείο είχε μείνει κενό το χαρτοφυλάκιο του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος έμεινε εκτός σχήματος. Ο κ. Αμανατίδης, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, έχει αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις με την Εκκλησία, γεγονός που συνεισέφερε στην επιλογή να μείνει, ενώ θεωρείται από τα λίγα στελέχη του κόμματος στα οποία δεν καταλογίζονται αλαζονικές συμπεριφορές λόγω εξουσίας.

Πολιτικό δημιούργημα της Θεσσαλονίκης είναι και ο υφυπουργός Επενδύσεων και πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο πρώτος σοβαρός πολιτικός ρόλος του οποίου ήταν η γραμματεία του ΚΚΕ Εσωτ. στην πόλη στα τέλη της δεκαετίας του ’70 - αρχές του ’80, όταν και έφυγε από τη Θεσσαλονίκη. Όμως διαχειρίστηκε με εξαιρετική επιτυχία μία δύσκολη μεγάλη επένδυση ρωσικών κεφαλαίων στη Χαλκιδική, την οποία κατάφερε να περάσει μέσα από συμπληγάδες μέχρι να υλοποιηθεί. Μετά ανέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ και πολλοί θεωρούν εκούσια υποβάθμιση την επιλογή του να πάει υφυπουργός, έστω για τις επενδύσεις.

Από τους δύο εξ ΑΝΕΛ υπουργών, ο ένας, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Κώστας Ζουράρις, (στη φωτογραφία ενώ παίζει πιάνο στου Μαξίμου), συμπεριφέρεται πιο πολύ ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που «πήγε στους ΑΝΕΛ για να βγει», ενώ η άλλη, η «καραμανλικής πολιτικής καταγωγής» βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά, διατήρησε το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης, που για τους βουλευτές των μεγάλων κομμάτων εξασφάλιζε πάντοτε επανεκλογή. Στελέχη των ΑΝΕΛ έλεγαν ότι η πίστη στο κόμμα που έδειξε η κ. Κόλλια όταν δεν ψήφισε Σταύρο Δήμα στην προεδρική εκλογή του 2014, παρά την πίεση που είχε, θα τη διατηρεί πάντοτε στο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


Δεσμοί από σπόντα

Κάποιοι, αστειευόμενοι, θυμίζουν ότι δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη έχει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, που είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και με την Κομοτηνή ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική του Δημοκρίτειου.

Και μην ξεχνάτε, λένε ότι ο Τέρενς Κουίκ δηλώνει Θρακιώτης, αφού στις περιφερειακές εκλογές του 2014 κατέβηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και πήρε 8,17%, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από τους μέσους όρους των ΑΝΕΛ στους πέντε νομούς της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, η δυσαρέσκεια για τις λιγοστές υπουργοποιήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα έχει να κάνει και με την πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας, καθώς, όπως λένε κάποιοι από αυτούς, «ούτε ρουσφέτι δεν μπορούμε να κάνουμε».

Το ανενεργό Γραφείο του Πρωθυπουργού

Στο μεταξύ, δύο μήνες μετά την εξαγγελία του, το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη δεν λειτουργεί. Πολλοί αμφισβητούν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχήμα. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας δεν είχε πολλούς ανθρώπους προσωπικής εμπιστοσύνης στην πόλη. «Ίσως και τους μόνους που είχε να τους πήρε στην Αθήνα» λένε, παραπέμποντας στη δημοτική σύμβουλο Νεάπολης- Συκεών Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στον Νίκο Καρανίκα και στον Νίκο Παυλίδη. Οι δύο πρώτοι είναι στο Μαξίμου, ενώ ο τρίτος δεν επανεξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή, παρά τον κομβικό ρόλο που είχε στην προηγούμενη.

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν 13 στελέχη με σχέσεις με τη Θεσσαλονίκη. Από αυτούς, δύο συμμετέχουν στην κυβέρνηση –ως υπουργός η κ. Αχτσιόγλου και ως αναπληρωτής ο κ. Φάμελλος–, ένας είναι βουλευτής, ο κ. Μηταφίδης, ένας, ο Δημήτρης Δημητριάδης, είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, μία, η Πέτη Πέρκα, είναι γενική γραμματέας Υποδομών, τέσσερις είναι επικεφαλής φορέων, η Ρία Καλφακάκου της Εγνατία Α.Ε., η Ιφιγένεια Καμτσίδου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, η Κυριακή Μάλαμα συντονίστρια της τηλεόρασης της ΕΤ3, ο Χρήστος Ρώσιος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η κ. Χατζηγεωργίου είναι στο Μαξίμου, ο δικηγόρος Κώστας Αμπατζάς πρόεδρος στα Ενιαία Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Σακελλαρίου είναι συνήθως στην Αθήνα. Μένει η εκπαιδευτικός Άννα Ρογδάκη.

Και να ήθελαν, δεν μπορούσαν. Ούτως ή άλλως, Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη χρησιμότητα δεν θα είχε και η εξαγγελία του ήταν χάντρα για τους ιθαγενείς.