Ομορφιά: Όπλο ή βαρίδι; - Free Sunday
Ομορφιά: Όπλο ή βαρίδι;

Ομορφιά: Όπλο ή βαρίδι;

Στην τελευταία της συνέντευξη, στη βρετανική έκδοση του περιοδικού GQ, η Θερόν αναρωτήθηκε «πόσοι ρόλοι υπάρχουν για μια όμορφη γυναίκα ύψους 1,77;». Κι ενώ στις φωτογραφίες που συνοδεύουν τη συνέντευξη οι εντυπωσιακές αναλογίες είναι ελαφρώς ενδεδυμένες, η Θερόν λέει: «Για κάθε ρόλο απαιτήσεων οι πρώτες υποψήφιες που απορρίπτονται είναι όσες είναι όμορφες. Οι δουλειές με βαρύτητα πηγαίνουν σε όσους είναι ανατομικά ταιριαστοί γι’ αυτές», για να αντικρούσει τον Όσκαρ Ουάιλντ που στον «Ντόριαν Γκρέι» είχε γράψει: «Η ομορφιά είναι ανώτερη από τη διάνοια, γιατί απλά είναι αυταπόδεικτη». Δεν ήταν κάποιο ντελίριο ναρκισσισμού εκ μέρους της αλλά η πικρή αλήθεια. Η ίδια χρειάστηκε να πάρει 15 κιλά, να εμφανιστεί με χαλασμένα δόντια, να αλλοιώσει τα γαλανά της μάτια και να βγάλει τα φρύδια της για να κερδίσει το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Monster», υποδυόμενη την κατά συρροή δολοφόνο Αϊλίν Γουόρνος.

Αυτό που ξέχασε να συμπληρώσει είναι πως στις όμορφες ηθοποιούς είναι τρεις φορές πιο πιθανό να απαιτηθούν γυμνές σκηνές ή έστω χωρίς πολλά ρούχα. Η ετήσια έκθεση του Πανεπιστημίου Saint Mary της Καλιφόρνιας έδειξε πως το 26% των γυναικείων χαρακτήρων στις 100 πιο εμπορικές ταινίες του 2014 είχε ερωτικές σκηνές ή εμφανίσεις με εσώρουχα. Και αν αυτοί είναι οι νόμοι της κινηματογραφικής βιομηχανίας από καταβολής της, τι γίνεται στον πραγματικό στίβο της εργασίας; Τα καλά γονίδια στέκονται εμπόδιο στην καριέρα μιας γυναίκας;

Στις εμφανίσιμες γυναίκες γίνονται λιγότερες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνέντευξης, είναι πιθανότερο να αναβαθμιστούν και κερδίζουν 10% περισσότερα χρήματα από τη μέση συνάδελφό τους, σύμφωνα με τη μελέτη των Ντάνιελ Χάμερμες και Τζεφ Μπιντλ «Beauty and the Labor» (Ομορφιά και Εργασία). Οι γυναίκες επωφελούνται από την εμφάνισή τους περισσότερο από τους άντρες εργαζόμενους, ενώ οι επτά στους δέκα (72%) εργοδότες ή διευθυντές ομολογούν στο «Newsweek» πως η ομορφιά είναι εφόδιο.

Ο επιχειρηματικός κόσμος και οι ίδιες οι γυναίκες, από τη στιγμή μάλιστα που τη δεκαετία του ’70 αγωνίστηκαν ώστε να ξεχωρίζουν στον εργασιακό στίβο για τις ικανότητες και όχι για τα φυσικά τους χαρίσματα, διστάζουν να αποδεχτούν τη γοητεία του κάλλους. Ίσως γιατί η καλή εμφάνιση είχε δαιμονοποιηθεί. Σύμφωνα όμως με το περιοδικό «Forbes», η νέα γενιά που βγαίνει στην παραγωγή, έχοντας επιπλέον να αντιμετωπίσει λιγότερες θέσεις εργασίας, δεν φοβάται να φορέσει ψηλά τακούνια και κοντές φούστες και ευθαρσώς να χρησιμοποιήσει τα φυσικά της χαρίσματα για μεγαλύτερες αποδοχές και ταχύτερη αναρρίχηση. Όσο όμως απελευθερώνονται οι νέες γενιές, τόσο τρέμουν οι παλιότερες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, το 20% των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο ξεκινά τις ενέσεις botox στα 34 έτη, ενώ το 90% των ερωτηθεισών στο ηλικιακό γκρουπ 18-24 παραδέχεται πως, όταν η ώρα φτάσει, θα προχωρήσει σε διορθώσεις με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής.

Η ομορφιά είναι όπλο, είναι υποκρισία να το αρνούμαστε. Όπως και ότι διαθέτει ημερομηνία λήξης. «Ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες μαραζώνουν και οι άντρες γερνάνε σαν το καλό κρασί. Από τις γυναίκες που γίνονται 40 ή 50 ετών απαιτούνται μη ρεαλιστικά πρότυπα εμφάνισης. Για πολύ καιρό αυτή ήταν μια συνθήκη που τη δεχόμασταν αδιαμαρτύρητα. Περιμέναμε να αλλάξει η κοινωνία, όμως είμαστε εμείς, οι γυναίκες, που πρέπει για άλλη μια φορά να αλλάξουμε την κοινωνία» είπε στο GQ η Σαρλίζ Θερόν, που το καλοκαίρι γίνεται 41 ετών.

sarliz2