Ακατάλληλον δι’ ανηλίκους - Free Sunday
Ακατάλληλον δι’ ανηλίκους

Ακατάλληλον δι’ ανηλίκους

Πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Οικονομίας σταμάτησε την εμπορική προβολή τριών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, εκτιμώντας ότι περιέχουν κινδύνους για την ψυχική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των παιδιών.

Είχε προηγηθεί επιστολή της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων προς τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Πατεράκη. Η Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων αποφάσισε να μην περιλαμβάνονται συγκεκριμένα προϊόντα που πωλούνται και προβάλλονται σε καταστήματα παιχνιδιών, σε παιδικά τμήματα καταστημάτων και σε έντυπα, φυλλάδια ή e-shops που απευθύνονται σε ανηλίκους και ιδίως σε παιδιά κάτω των 14 ετών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «προϊόντα που με εικονικές αναπαραστάσεις εκπέμπουν εμμέσως ή ευθέως μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο στο πλαίσιο εμπορικής πρακτικής και όχι ως αποτέλεσμα ενός μελετημένου και σωστά διαρθρωμένου προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ή της οικογένειας μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά προς το παιδί, εξοικειώνοντάς το, μεταξύ άλλων, με σεξιστικά πρότυπα».

Ανάμεσα στα προϊόντα των οποίων η προβολή σταμάτησε υπήρχε και μια «άσεμνη» αποκριάτικη στολή που παρουσιάστηκε ως παιδική σε ιστοσελίδες ή και σε καταστήματα.

Μια νέα γενιά μεγαλώνει δίπλα μας με πρόσβαση σε τόνους πορνογραφικού υλικού. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μοιάζει ανοχύρωτη και το κατά τον Φρόιντ «λανθάνον στάδιο» (η σεξουαλική περίοδος του ανθρώπου από τα 6 μέχρι τα 11 χρόνια του) συρρικνώνεται όταν ένα απρόσκλητο pop-up παράθυρο στο online παιχνίδι «happy pets» εμφανίσει λάθος εικόνα.

Ερευνητές του School of Public Health του Πανεπιστημίου της Βοστόνης αναφέρουν πως μία στις δεκατρείς έφηβες έχει κάνει σεξ με περισσότερους από έναν συντρόφους (group sex) τουλάχιστον μία φορά. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 15,6 έτη και δήλωσαν συμμετοχή αφού είδαν αντίστοιχη σκηνή σε ταινία πορνό. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί αναφέρουν περιστατικά όπου μαθητές τους στριμώχνονται στις τουαλέτες και αποτυπώνουν με την 12 megapixels κάμερα του έξυπνου κινητού τους όσα κάποτε έδειχνε το RTL λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Τον «μακρινό» Μάη του 2009, όταν ο τότε υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στο δημοτικό, ξεκινώντας από την Ε΄ τάξη, με τα βιβλία «Ψυχική Υγεία & Διαπροσωπικές Σχέσεις» και «Σεξουαλική Αγωγή – Διαφυλικές Σχέσεις», υπό τη συγγραφική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, με πρόεδρο τον Θάνο Ασκητή, τα βιβλία βρίσκονταν ήδη στις αποθήκες των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των νομαρχιών. Και παρέμειναν εκεί. Ομάδα ιερέων, με ηγήτορα τον αρχιμανδρίτη Σαράντη Σαράντου, απέστειλε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο ζητώντας την άμεση απόσυρσή τους. Η επιστολή κατέληγε ως εξής: «Το δημιουργούμενο άγχος από την πρώιμη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μπορεί να μεταλλαχθεί σε περιέργεια […] και έτσι μπορεί τα μικρά αγόρια να δοκιμάσουν τις σεξουαλικές τους επιδόσεις με τις μικρές συμμαθήτριές τους. Είναι εμφανές ότι σύμφωνα με τη μακρά θεανθρώπινη παράδοση του Ελληνικού Έθνους μας δεν χρειάστηκε ποτέ τέτοιο μάθημα να εισαχθεί στο σχολείο». Ήταν εμφανές…

Στην παράδοση ενός τέτοιου βιβλίου σίγουρα τα πνιχτά παιδικά χαμόγελα θα γέμιζαν τις αίθουσες. Την πρώτη φορά. Σίγουρα και την τρίτη. Μετά; Με ή χωρίς το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής, η ιστορία του πελαργού, ως επεξήγηση του μυστηρίου της ζωής, δεν λύνει όλες τις απορίες.

Και πότε τις έλυνε; Η σεξουαλική αφύπνιση ξεκινάει από τα 12 χρόνια. Είναι η περίοδος της κυριαρχίας του αυνανιστικού-φαντασιωσικού τρόπου σεξουαλικής εκτόνωσης, που διαρκεί τρία με τέσσερα χρόνια, μέχρι ο νεαρός άντρας και η νεαρή γυναίκα να αρχίσουν να απαιτούν κάτι περισσότερο. Η εφηβική και προεφηβική περιέργεια πάντα διεκδικούσε τη σεξουαλική της ολοκλήρωση. Και στον δρόμο της πολλές φορές υπήρξε ένα «Playboy» πεταμένο στο δωμάτιο ενός θείου… Μήπως, λοιπόν, οι ανησυχίες μας είναι υποκριτικές;

Οι ειδικοί διαφωνούν. Η συχνότητα και ο όγκος πορνογραφικού υλικού που διακινείται πλέον μέσω internet είναι η αιτία. Μη κοινωνικά αποδεκτές φαντασιώσεις (κτηνοβασία) που προβάλλονται με τον ίδιο τρόπο με τις φυσιολογικές σεξουαλικές, το ομαδικό σεξ, ο «κατατεμαχισμός» του ανθρώπινου σώματος (χωριστά το πέος, χωριστά το στήθος της γυναίκας ή η ταξινόμηση σε μεγέθη και «ειδικές» ικανότητες) ως σεξουαλικά ερεθίσματα τροποποιούν αντιλήψεις, στρεβλώνουν ζητήματα περί σεξ και τελικά μπερδεύουν.

Σε έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής 19,4% των εφήβων αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου σε εβδομαδιαία βάση, ενώ σε αντίστοιχη έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων μέχρι τα 16 τους χρόνια 20% των εφήβων έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή. Από τους σεξουαλικά δραστήριους έφηβους, 5,7%, 10,2%, 44,3%, 33% και 2,3% ξεκίνησαν τις επαφές σε ηλικία 12, 13, 14, 15 και 16 ετών αντίστοιχα.

Ο Βρετανός αρθρογράφος σε θέματα υγείας στην εφημερίδα «Telegraph» Max Peberton καθησυχάζει: «Όσο υπάρχει ο έρωτας ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, ακόμα κι αν αυτοί είναι ανήλικοι, πάντα θα είναι “καθαρός”. Δυο εραστές που αγαπιούνται πάντα θα έχουν την ανάγκη να κοιτάζονται στα μάτια ενόσω κάνουν έρωτα».

«Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» γράφει ο Σαίξπηρ για τους έφηβους. Καθώς όμως ούτε στη λογοτεχνική δραματουργία κάτι τέτοιο συνέβη, καλό είναι στο προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον να καλλιεργήσουμε τη σεξουαλική αγωγή. Είναι ο μόνος τρόπος οι ανήλικοι συμπολίτες μας να απολαύσουν σεξουαλική υγεία.